Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΤΡΙΚΟΛΟΡΕ ΝΙΩΘΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΘΕΙ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΟ ...ΣΟΥΒΛΑΚΙ

Γ. Στουρνάρας: «Διαπραγματευτικό χαρτί τα λάθη του ΔΝΤ»... 

Εθνικοί ήρωες λοιπόν τα ανδρείκελα της συγκυβέρνησης. Θα παραδώσουν στις συμμορίες τα σπίτια των Ελλήνων πολιτών με΄σα από τις κατασχέσεις, και έτσι μέσα από έαν πρωτοφανή "αντιπερισπασμό"  θα "ξεγελάσουν" την τρόϊκα και θα απαοσπάσουν μείωση του ΦΠΑ στο... σουβλάκι...

Αλυσιδωτές αντιδράσεις, που αποκάλυψαν το μέγεθος των διαφωνιών μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας, προκάλεσε η απολογιστική έκθεση του ΔΝΤ, στην οποία υπάρχει η παραδοχή για λάθη στην ελληνική περίπτωση.
Η ελληνική κυβέρνηση κρατά αποστάσεις από την κόντρα μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα να δηλώνει: «Τότε δεν ήμασταν έτοιμοι, ούτε εμείς, ούτε αυτοί (σ.σ. η τρόικα). Σήμερα η χώρα έχει σωθεί, δεν απειλείται με έξοδο από το ευρώ, ούτε με χρεοκοπία. Αν δεν είχαν γίνει όσα έγιναν, σήμερα θα ήμασταν Συρία» σημειώνει ο κ. Στουρνάρας.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι... 


H ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ δίνει στην κυβέρνηση μια «δύναμη διαπραγμάτευσης», χωρις αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας.
Ο ίδιος δεν αρνείται ότι «η έκθεση Τόμσεν δίνει την χαριστική βολή στο ΠΑΣΟΚ», αφού η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν εκείνη που έκανε τη διαπραγμάτευση του πρώτου μνημονίου.

Το νέο «κούρεμα»

Ενώ η κόντρα για τα λάθη που ήδη έγιναν μαίνεται, άλλο πεδίο διαφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον είναι η μορφή του νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, η συζήτηση για το οποίο έχει ανοίξει.

O οικονομολόγος και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ντάνιελ Γκρος σημειώνει ότι θεωρεί το OSI (Official Sector Involvement σε αντιδιαστολή με το Private Sector Involvement, PSI) «αναπόφευκτο σε κάποιο βαθμό».

Παράλληλα, για το ενδεχόμενο να μην υπολογιστούν στο ελληνικό χρέος τα κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (αποτελέσματα Συνόδου Κορυφής Ιουνίου 2012), πηγές από το ΔΝΤ αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «δεν μιλάμε για διευθέτηση του χρέους, αλλά για γενναία μείωση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου