Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

ΤΟΥΣ ΤΟ ΣΦΥΡΙΞΕ ΕΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙ

Την πάταξη της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα «εκ των έσω» προωθεί η κυβέρνηση και ετοιμάζεται να εισαγάγει στην Ελλάδα το θεσμό του «whistleblowing». Δηλαδή θα βρίσκεσαι κατηγορούμενος γιατί τους το "σφύριξε ένα πουλάκι". Επιστροφή σε παλιά ήθη εύγε!...
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ήδη προωθείται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται προστασία αλλά και κίνητρα στους υπαλλήλους που θα προβαίνουν στην αποκάλυψη πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων εντός του χώρου εργασίας τους. Κεντρικό ρόλο σχεδιάζεται να αναλάβει... 
 
Η Αρχή Επιθεώρησης Ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης, στην οποία θα ανατεθεί η διερεύνηση των «πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος». 
 
Στους whistleblowers -«μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος» ή «υπερασπιστές της υπηρεσίας» επί το ελληνικότερον- θα δίνονται κίνητρα για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, ενώ θα θεσπιστεί και νομικό πλαίσιο προστασίας τους «έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης και διακριτικής μεταχείρισης από τον εμπλεκόμενο με τις παράνομες πράξεις φορέα». 
 
Μεταξύ των μέτρων προστασίας περιλαμβάνεται η απαλλαγή του «μάρτυρα» από ευθύνες παραβίασης απορρήτου, απαγόρευση της πειθαρχικής δίωξής του, αλλά και παροχή εγγυήσεων για την ομαλή επαγγελματική εξέλιξή του, έως και αύξηση απολαβών.
 
Σε μια εποχή όπου όλοι αντιμετωπιζουν οικονομικές δυσχέρειες αυτή η διάταξη εγκυμονεί σοβαρούς ηθικούς κινδύνους. Είναι δουλειά του κράτους η εύρυθμη λειτουργία του, και  όχι η "πριμοδότηση" των "καρφιών".
 
Φυσικά η συνήθεια αυτή θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη κοινωνία, όπου ο οποιοσδήποτε θα καταγγέλει τον οποιοδήποτε, για οτιδήποτε, άλλωστε έτσι όπως το πάνε σε λίγο θα είναι όλα παράνομα και αναδρομικά μάλιστα! Οπότε οι "μαρτυριάρηδες" θα έχουν πολύ και εύκολη δουλειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου