Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΔΙΑΦΗΜΙΣΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ ΦΙΑΣΚΟΥ - ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ

Η είδηση για την απόσυρση της Gazprom από τον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ, που είχε στηθεί στα μέτρα της, αποτέλεσαν ψυχρολουσία για την κυβέρνηση που είχε επενδύσει πολλά στην αποκρατικοποίηση-σημαία όλου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, του μεγαλύτερου που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο... 

της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΠΑΝΟΥ

Οι πολιτικές/οικονομικές παρενέργειες είναι άμεσες και συγκεκριμένες:- Καθίσταται αδύνατη η εκπλήρωση του στόχου για έσοδα 2,6 δισ ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, τα οποία θα κατευθύνονταν στην εξυπηρέτηση του χρέους. Και δημιουργείται ζήτημα για την κάλυψη της "τρύπας" που θα προκύψει από την απώλεια των εσόδων που θα προέκυπταν από την πώληση της ΔΕΠΑ.
- Εκ των πραγμάτων μειώνεται το τίμημα για την πώληση της ΔΕΠΑ, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της κυβέρνησης, αφού τυχόν επενδυτής θα αξιοποιήσει την αρνητική δυναμική που δημιούργησε το φιάσκο με τη ρωσική εταιρεία όταν καταθέσει τη δική του πρόταση.
- Τραυματίζεται το προφίλ του πρωθυπουργού που... 


Θέλει να εμφανίζεται ως δεινός διαπραγματευτής και μετρ της οικονομικής διπλωματίας, δεδομένου ότι είχε ο ίδιος προσωπικές συναντήσεις με τον επικεφαλής της Gazprom Α. Μίλερ και επομένως ηγήθηκε τη διαπραγμάτευσης.
- Αποκαλύπτεται ότι οι πολυδιαφημισμένες σχέσεις εμπιστοσύνης της ελληνικής με τις ευρωπαϊκές ηγεσίες είναι απλώς ανύπαρκτες. Η Κομισιόν και το Βερολίνο «άδειασαν» τον Α. Σαμαρά χωρίς κανένα δισταγμό, προκειμένου να μην ταυτιστεί έμπορος και προμηθευτής φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά και επομένως να μην ενισχυθεί άλλο η ρωσική διείσδυση στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
 
- Αποδεικνύεται πόσο ετεροβαρείς είναι οι σχέσεις
μεταξύ των κυβερνήσεων Μέρκελ και Σαμαρά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαπραγμάτευση που θα γίνει σε σχέση με τη νέα απομείωση του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές.
- Η κατάρρευση της πιο ώριμης αποκρατικοποίησης δείχνει ότι ένα success story στις ιδιωτικοποιήσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει μία μόνο, αυτή του ΟΠΑΠ, από την οποία τα λεφτά, όπως ακούγεται, δεν έχουν φτάσει ακόμη στο δημόσιο ταμείο και για την οποία υπήρξε ένας μόνος ενδιαφερόμενος.
- Ακυρώνεται ο μεταρρυθμιστικός μύθος που προσπαθεί να κατασκευάσει το Μέγαρο Μαξίμου συνοψίζοντας την έννοια της μεταρρύθμισης σε εκείνη της αποκρατικοποίησης.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα απευθυνθεί στις ευρωπαϊκές ηγεσίες προκειμένου να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το γεγονός ότι προκάλεσαν την απόσυρση της ρωσικής εταιρείας, χωρίς να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ευρωπαϊκές εταιρείες. Και θα ζητήσει, κατά τις ίδιες πηγές, να μετατεθεί ο στόχος για τα έσοδα 2,6 δισ ευρώ από αποκρατικοποιήσεις στο 2014.

Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα έχει στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των κομμάτων-μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου στη Βιέννη. Στη σημερινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζ.Κ.Γιούνκερ προφανώς θα συζητήσουν και αυτό το ζήτημα.

Τις προηγούμενες μέρες, ο πρωθυπουργός είχε πει σε συσκέψεις με συνεργάτες του ότι θεωρεί βέβαιη την πώληση της ΔΕΠΑ στη ρωσική εταιρεία, παρόλο που είχε εκφράσει ανησυχία για ενδεχόμενη εκ των υστέρων αντίδραση της Κομισιόν που εξετάζει το ενδεχόμενο κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης από την Gazprom. Σε κάθε περίπτωση έδειχνε να θεωρεί ότι θα είχε μεγάλη σημασία το μήνυμα που θα δινόταν στο εξωτερικό για την ελληνική προσαρμογή στην επιταγή της Τρόικας για σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις. Η ανατροπή αυτού του σχεδιασμού φέρνει σε δύσκολη θέση το Μέγαρο Μαξίμου,που δεν έχει να επιδείξει άλλη "μεταρρύθμιση" και γνωρίζει ότι τα επόμενα στοιχήματα, η αποκρατικοποίηση της ΕΥΑΘ ιδιαίτερα, επειδή έχουν βαρύ κοινωνικό αντίκτυπο, θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Η ΔΗΜΑΡ έχει εκφράσει επίσημα την αντίθεσή της, η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ επίσης χωρίς να έχει ληφθεί ακόμη κεντρική απόφαση στην Ιπποκράτους.

Η συμμετοχή της αζερικής εταιρείας στο διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ διατηρεί την προσδοκία για τον αγωγό ΤΑΡ και προσφέρει δυνατότητα ανοίγματος διαύλου επικοινωνίας με τις ΗΠΑ, όπως τονίζουν παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας. Ωστόσο, έναν χρόνο μετά την ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων ο Α. Σαμαράς δεν έχει συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα και η Ουάσιγκτον δεν έχει δείξει να κοιτάζει προς την Αθήνα. H απόσυρση του ρωσικού ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ και η σκληρή στάση του Βερολίνου και της Κομισιόν που άφησαν εκτεθειμένη την κυβέρνηση ήδη δημιουργούν σκέψεις για μια ακόμη στροφή προς αναζήτηση άλλης αγκαλιάς, για λόγους εντυπώσεων αλλά και ουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου