Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Η ΙΣΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ

Το επίσημο αίτημα για την εκταμίευση των 39,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών κατέθεσε στην Κομισιόν η Μαδρίτη... 

Τα χρήματα αναμένεται να φτάσουν στην Ισπανία μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. H έγκριση του αιτήματος από την Κομισιόν θα έχει ως συνέπεια την ένταξη και της Ισπανίας στη θηλιά της μνημονιακής επιτήρησης.
  
Η Ισπανία είναι η πέμπτη χώρα που εισέρχεται κάτω από μια ιδιόμορφη μνημονιακή μπότα, σε ένα τραγικό δρόμο που εγκαινίασε το "πειραματόζωο" Ελλάδα. Για να το πούμε και αλλοιώς... 


H Ισπανία είναι το πέμπτο και μεγαλύτερο θύμα της καπιταλιστικής κρίσης και ειδικότερα της ευρωζώνης, η οποία έχει εξελιχθεί σε "φονιά" της μιας μετά της άλλης οικονομίας στο εσωτερικό της.
Κύκλοι της ριζοσπαστικής Αριστεράς τόνιζαν ότι η διάλυση της ευρωζώνης, η οποία έχει καταστεί μοχλός για τη Γερμανική Ευρώπη και "μαύρη τρύπα" για τις οικονομίες των πιο αδύνατων χωρών, συνιστά αναγκαίο βήμα ώστε οι επί μέρους χώρες να προβούν στην άσκηση εθνικών νομισματικών πολιτικών διεξόδου από την κρίση, χωρίς τις οποίες είναι μάλλον αδύνατη μια ελπιδοφόρα αντιυφεσιακή προοπτική.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, τα 36,9 δισ. ευρώ προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως η Bankia, ενώ ένα κονδύλι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ προορίζεται για τις λεγόμενες «κακές τράπεζες».
Πολιτικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η χρηματοδότηση των 36,9 δις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο των Ισπανικών Τραπεζών θα προσμετρηθεί τελικά στο Ισπανικό χρέος, αφού η Γερμανία θεωρεί ως προϋπόθεση τον ευρωπαϊκό έλεγχο (βλ. Γερμανικό) των τραπεζών, ώστε το χρέος να επιβαρύνει τις τράπεζες αντί τα κράτη.Αυτόν, όμως, τον ευρωπαϊκό έλεγχο των τραπεζών, που θα αντιδραστικοποιήσει περαιτέρω το τραπεζικό σύστημα, καθυστερεί σκόπιμα η Γερμανία, διότι θεωρεί βαθύτατα νοσηρό το χώρο των τραπεζών για να αναλάβει πρόωρα την "εξυγίανσή" τους.
Το αίτημα αυτό αναμένεται να εγκριθεί τυπικά στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εντός της ημέρας.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν ενέκρινε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των Bankia, NCG Banco, Catalunya Banc και Banco de Valencia.
Η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ό,τι αφορά τα σχέδια αναδιοργάνωσής τους αποτελούσε προϋπόθεση ώστε οι τράπεζες αυτές να λάβουν δάνεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ)
Η Κομισιόν είπε ότι η Banco de Valencia θα πωληθεί και θα απορροφηθεί από την Caixabank, ενώ οι άλλες τρεις τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν το ενεργητικό τους κατά τουλάχιστον 60% μέσα στην επόμενη πενταετία.

«Η έγκριση του προγράμματος αναδιάρθρωσης των BFA/Bankia, NCG, Catalunya Banc και Banco de Valencia αποτελεί ορόσημο για την εφαρμογή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης και της Ισπανίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου