Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΠΟΓΚΡΟΜ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ - ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ

Και η τελευταία επιχείρηση που καταχωρεί συναλλαγές πολιτών –από τράπεζες, ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, μέχρι το ιδιωτικό θεραπευτήριο της γειτονιάς– θα πρέπει έως τις 20 Ιανουαρίου 2013 να διαβιβάσει στο υπουργείο Οικονομικών το αρχείο με τις συναλλαγές που πραγματοποιήσαμε το 2011. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσει το μεγαλύτερο «φακέλωμα» που έχει πραγματοποιηθεί στην ιστορία αυτού του τόπου...
 

«Για το καλό μας» όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς στη γιγαντιαία βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα στηριχτεί μεγάλο μέρος της προσπάθειας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τεράστια σημασία αποκτά πλέον το ζήτημα της ασφάλειας, καθώς μια υπηρεσία του δημοσίου –η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων– εκτός από τα εισοδήματά μας θα γνωρίζει πλέον και πόσο ρεύμα καταναλώνουμε, πόσα χρήματα έχουμε στην τράπεζα, αν διατηρούμε τραπεζική θυρίδα, αλλά και πόσο συχνά μιλάμε στο σταθερό και στο κινητό μας τηλέφωνο. Η προθεσμία που είχε δοθεί στις επιχειρήσεις... 


Με υπουργική απόφαση που εκδόθηκε προ εξαμήνου, έληξε στις 20 Δεκεμβρίου και το υπουργείο Οικονομικών έδωσε παράταση ενός μηνός για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Σε ποιους;

·   Σε τράπεζες για να αποστείλουν όλα τα στοιχεία για τα δάνεια που εκταμιεύτηκαν (είδος δανείου, ποσό, ημερομηνία εκταμίευσης, πληρωμές που έκανε ο φορολογούμενος κ.λπ.) αλλά και τις καταθέσεις. Με βάση την υπουργική απόφαση, πρέπει να δίδονται στοιχεία ακόμη και για τις αγορές χρυσών λιρών ή την ύπαρξη τραπεζικών θυρίδων.
·   Στις εταιρείες που κάνουν εκκαθάριση των συναλλαγών μέσω πιστωτικών καρτών. Θα αποστέλλουν ημερομηνία και αξία συναλλαγής ανά αριθμό πιστωτικής κάρτας και ανά ΑΦΜ κατόχου.
·  Σε ιδιωτικά και δημόσια θεραπευτήρια, τα οποία θα δίνουν στοιχεία για τους συνεργαζόμενους ιατρούς και τις πράξεις που αυτοί εκτελούν.
·  Σε επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης για τα στοιχεία των πελατών που υπογράφουν ασφαλιστήρια συμβόλαια.
·  Στα ασφαλιστικά ταμεία, κύρια και επικουρικής ασφάλισης, για τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι.
·   Στις εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για το ύψος των λογαριασμών. Αποστέλλονται στοιχεία ακόμη και για τα καρτοκινητά.
·  Στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος (σε κιλοβατώρες και σε ευρώ). Αντίστοιχη υποχρέωση υπάρχει και για την ΕΥΔΑΠ και τις εταιρείες ύδρευσης.
 
 
Στο μικροσκόπιο δαπάνες και αποταμιεύσεις
Έως τις 20 Ιανουαρίου θα πρέπει να αποσταλούν οι συναλλαγές του 2011, ενώ έως τις 31 Μαρτίου η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί και για τις συναλλαγές του 2012. Η Γενική Γραμματεία θα διατηρήσει στην κατοχή της τα δεδομένα για έξι ολόκληρα χρόνια. Τι θα τα κάνει; «Ας τα μαζέψουμε και μετά θα δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε» αναφέρει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Πάντως, ένα «φακέλωμα» τέτοιας έκτασης αποσκοπεί στο να παρακολουθούνται οι δαπάνες και οι αποταμιεύσεις των πολιτών, προκειμένου στη συνέχεια να συγκρίνονται με το δηλωθέν εισόδημα. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που θα εμφανίζεται να αυξάνει το υπόλοιπο των καταθέσεών του σε ελληνική ή ξένη τράπεζα κατά 50.000 ευρώ μέσα σε ένα έτος (σ.σ.: για τις καταθέσεις στις ξένες τράπεζες ήδη φακελώνονται τα εμβάσματα μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος), θα πρέπει να δικαιολογεί με τα εισοδήματά του την προέλευση. Επίσης, πρακτικά προαναγγέλλεται αναδρομικός έλεγχος για όσους απέκρυψαν στο παρελθόν στοιχεία που αποτελούν τεκμήριο. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η αποπληρωμή δανείων. Όποιος εντοπιστεί να μην έχει αναγράψει στη φορολογική του δήλωση τα ποσά που κατέβαλε στις τράπεζες, θα κληθεί να κάνει τροποποιητική δήλωση και θα πληρώσει το ανάλογο πρόστιμο, αλλά και τον πρόσθετο φόρο που προκύπτει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου