Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΣΥΡΕΤΑΙ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Ανελέητη είναι η κορύφωση της σύγκρουσης για την εξουσία ανάμεσα στους νικητές όλων των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων στην Αίγυπτο, τους ισλαμιστές από τη μια μεριά και τα υπολείμματα του καθεστώτος Μουμπάρακ από την άλλη, τα οποία έχουν υπό τον έλεγχό τους τη δικαστική εξουσία, καθώς σχεδόν όλοι οι ανώτατοι δικαστές έχουν διοριστεί από την ανατραπείσα δικτατορία... 

του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Ο επιθανάτιος ρόγχος του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ κάθε άλλο παρά ακίνδυνος είναι και δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο να προκαλέσει ακόμη και γενικευμένο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

Η πεισματική αντίσταση της αιγυπτιακής χούντας μετά την ανατροπή της ακολουθεί κατά γράμμα το πρότυπο των κεμαλιστών στην Τουρκία, οι οποίοι προσπάθησαν με νύχια και με δόντια... 


Αλλά τελικά απέτυχαν να ανακόψουν, πόσω μάλλον να αποτρέψουν την εδραίωση του λαοπρόβλητου ισλαμιστή ηγέτη Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τα ίδια κάνουν και τα απομεινάρια του μουμπαρακικού καθεστώτος.
Οι ισλαμιστές σάρωσαν στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές, όπως και στις δύο εκλογές συντακτικής συνέλευσης που θα καταρτίσει το μεταδικτατορικό Σύνταγμα της Αιγύπτου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο όμως των διορισμένων από τον Μουμπάρακ ανώτατων δικαστών ακύρωσε και τις... βουλευτικές εκλογές και τις πρώτες εκλογές για συντακτική συνέλευση μόνο και μόνο επειδή νίκησαν οι ισλαμιστές! Αδίστακτα ετοιμάζεται να ακυρώσει και την εν ενεργεία συντακτική συνέλευση, με απόφαση που θα εκδώσει την Κυριακή! Εν όψει του ενδεχομένου αυτού, οι ισλαμιστές πάσχιζαν χτες να ολοκληρώσουν κατεπειγόντως το νέο Σύνταγμα της Αιγύπτου, πριν προλάβουν δηλαδή οι δικαστές του Μουμπάρακ να καταργήσουν και τη δεύτερη συντακτική συνέλευση. Ελπίζουν έτσι να μπορέσουν να θέσουν σε δημοψήφισμα το Σύνταγμα που θα έχει προλάβει να φτιάξει μια συντακτική συνέλευση που τα δικαστικά όργανα του προηγούμενου καθεστώτος θα έχουν κηρύξει «παράνομη» παρ' όλο που έχει τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας του αιγυπτιακού λαού!

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι ακριβώς για να προλάβει αυτό το ανοιχτό συνταγματικό πραξικόπημα των δικαστών του Μουμπάρακ επεδίωξε να αναλάβει προσωρινά υπερενισχυμένες εξουσίες, οι οποίες συνίστανται ακριβώς στο να είναι τα διατάγματα του προέδρου υπεράνω της κρίσης των δικαστηρίων, ώστε να μην μπορούν τα υπολείμματα του παλιού καθεστώτος να αναιρέσουν τη δημοκρατική νομιμότητα. Αυτή η προσπάθειά του μπορεί να είναι απολύτως κατανοητή αναφορικά με τις αιτίες και τους στόχους της, δεν παύει όμως να αποτελεί σοβαρότατο πολιτικό λάθος. Συσπείρωσε εναντίον του όχι μόνο τα απομεινάρια της δικτατορίας, αλλά και τις φιλελεύθερες δυνάμεις που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ και στη συνέχεια ηττήθηκαν στις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές και οι οποίες φοβούνται την εγκαθίδρυση στην Αίγυπτο ενός αυταρχικού και μισαλλόδοξου ισλαμικού καθεστώτος. Οι ηττημένες στις εκλογές δηλαδή δικτατορικές αλλά και αντιδικτατορικές δυνάμεις προσπαθούν να πάρουν ρεβάνς στους δρόμους από τους νικητές ισλαμιστές, καθώς αυτοί προσπαθούν να διαφυλάξουν τη δημοκρατική νομιμότητα με αυταρχικό τρόπο!

Δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Ο Μόρσι αρχικά είχε θέσει ως όριο περάτωσης των διαβουλεύσεων με την αντιπολίτευση για την κατάρτιση του Συντάγματος τις 12 Φεβρουαρίου. Στόχος του ήταν μέσω του διαλόγου να καταρτίσουν ένα όσο το δυνατόν ευρύτερα αποδεκτό συνταγματικό κείμενο. Υπό την απειλή όμως του άμεσου δικαστικού πραξικοπήματος υποχρεώθηκε να κλείσει το Σύνταγμα άρον άρον και φυσικά χωρίς καμιά απολύτως συναίνεση ισλαμιστών - φιλελεύθερων, πράγμα που σίγουρα αποδυναμώνει το Σύνταγμα που θα ψηφιστεί - αν ψηφιστεί τελικά και δεν οδηγήσει η διαδικασία αυτή σε ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου