Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Οι αντιδράσεις των γειτόνων στην υποδοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Είναι χαρακτηριστική η αντιμετώπιση, πολιτικών ηγετών των δυτικών Βαλκανίων, στην υποδοχή των Σκοπίων, ως Βόρεια Μακεδονία, στο ΝΑΤΟ, γράφει αλβανικό δημοσίευμα, το οποίο καταγράφει τις αντιδράσεις  ορισμένων Βαλκάνιων ηγετών...


Στην Αλβανία, ο Έντι Ράμα που είναι και συγχρόνως υπουργός Εξωτερικών δεν χαιρέτισε καν αυτήν την ιστορική εξέλιξη για τον γείτονά μας.

Όλοι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αρχηγοί και οι περισσότεροι των Βαλκανίων, μαζί και ορισμένοι πολιτικοί στην Αλβανία, όπως ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα, ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, ο Λουλζίμ Μπάσα κάθισαν και... έγραψαν δύο γραμμές, όπως και από το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο.

Ο Έντι Ράμα φαίνεται να αγνόησε το γεγονός – μόνο ο αναπληρωτής του ο Τσακάι έγραψε μια ξηρή ανακοίνωση.

 Από τη Σερβία, ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο ΥΠΕΞ  Ίβιτσα Ντάτσιτς, κατάπιαν τη γλώσσα τους, δεν είπαν λέξη. Ακολούθησαν, όπως φαίνεται τον Πούτιν και τη Μόσχα  που αντιλήφθηκαν ότι έχασαν ακόμη μία μάχη στην περιοχή μας.

Ωστόσο, από τους Αλβανούς πολιτικούς, μόνο ένας μίλησε με ενθουσιασμό για αυτήν την εξέλιξη στην περιοχή. Είναι το μοναδικό μέλος που προέρχεται από  την ‘Αναγέννηση’ (του Έντι Ράμα), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, που κάλυψε το κενό του Ράμα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, είναι ο Ντιτμίρ Μπουσάτι.

«Συγχαρητήρια σε όσους εργάσθηκαν για να καταστήσουν εφικτή αυτήν την ιστορική επιτυχία, ιδίως τον αλβανικό παράγοντα στη Βόρεια Μακεδονία, ο οποίος προχωρά σταθερά στην ευρωατλαντική πορεία. Η Αλβανία υποστηρίζει πάντα την ένταξη της πολυεθνικής δημοκρατικής Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», έγραψε ο Μπουσάτι.

Παρατηρείστε – συνεχίζει το δημοσίευμα- τη στάση που δείχνει ο Μπουσάτι: «πολυεθνική, δημοκρατική Βόρεια Μακεδονία, ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Αυτή η στάση είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του Αλεξάνταρ  Βούτσιτς, του Χασίμ Θάτσι και του Έντι Ράμα στο πλαίσιο  της συμφωνίας που επιδιώκεται μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Στο σχέδιό τους, το οποίο ξεδιπλώνεται καθημερινά με σαφήνεια, αναφέρεται  ότι βρίσκονται στο δρόμο για την δημιουργία κρατών με βάση την αρχή των συνόρων που καθορίζει η εθνική πλειοψηφία, ανεξάρτητα από το ποια είναι αυτά  τα εδάφη.

Εάν η Βόρεια Μακεδονία, ως ένα τυπικό πολυεθνικό κράτος ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, με σχεδόν το 40% του αλβανικού πληθυσμού, τότε γιατί το Κοσσυφοπέδιο, για το ίδιο λόγο, πρέπει να παραδώσει αιώνια εδάφη (στη Σερβία) επειδή στη βόρεια Μιτρόβιτσα, για παράδειγμα, υπάρχει μια σερβική πλειοψηφία που είναι γνωστό ότι έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 100 χρόνια με βία, γενοκτονία και αίμα των Αλβανών;

Οι Βούτσιτς, Θάτσι και Ράμα προωθούν και εύχονται το αντίθετο από αυτό που συμβαίνει με την Βόρεια Μακεδονία. Έτσι, ο Ράμα, και φυσικά ο Βούτσιτς, είναι αναστατωμένοι με αυτήν την εξέλιξη και δεν την χαιρέτισαν! 

Θέλουν και οι δύο ξεκαθάρισμα εδαφών και εθνοτήτων…

Syri.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου