Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Έγγραφο-βόμβα αποκαλύπτει ρόλο Ερντογάν στο πραξικόπημα του 2016

Σύμφωνα με το καθεστώς Ερντογάν, πίσω από την απόπειρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 βρίσκεται ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν...

Έγγραφο-βόμβα αποκαλύπτει ρόλο Ερντογάν στο πραξικόπημα του 2016, Νεφέλη Λυγερού

της ΝΕΦΕΛΗΣ ΛΥΓΕΡΟΥ

Την επίσημη αυτή θέση έρχεται για πρώτη φορά να διαψεύσει ένα επίσημο έγγραφο με την υπογραφή του τότε γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας, που έχει ως θέμα τα γεγονότα εκείνης της δραματικής νύχτας. Το έγγραφο έφερε στη δημοσιότητα εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος. Αυτό το επίσημο έγγραφο ενισχύει τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ότι ο στενός πυρήνας του καθεστώτος Ερντογάν γνώριζε μήνες νωρίτερα τα...
σχέδια ανατροπής του. Ωστόσο, τα άφησε να εξελιχθούν για να τα εκμεταλλευτεί πολιτικά, προκειμένου εξουδετερώσει κάθε είδους αντιφρονούντες και με την αλλαγή του συντάγματος, ο ίδιος να μετατραπεί σε παντοδύναμο νεοσουλτάνο. 

Το στηριζόμενο στο έγγραφο άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου υποστηρίζει πως το πραξικόπημα ήταν κατευθυνόμενο από τον ίδιο τον Ερντογάν. Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όσο περισσότερος χρόνος περνάει… τόσο πιο σαφές γίνεται ότι η τουρκική ηγεσία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν γνώριζε για τα σχέδια πραξικοπήματος, ότι τα άφησε να εξελιχθούν και, πιθανότατα, τα κατηύθυνε. Εκρήξεις βομβών που δεν έγιναν ποτέ, νεκροί σε ένοπλες συγκρούσεις που δεν υπήρξαν ποτέ. Το πρωτόκολλο της εισαγγελίας που δημοσιεύθηκε τώρα -η γνησιότητά δεν αμφισβητείται- είναι ένα έγγραφο, το οποίο δεν θα μπορούσαν να συντάξουν καλύτερα ούτε οι θιασώτες των θεωριών συνωμοσίας. «Το πρωτόκολλο φέρνει στο φως τα έργα και τις ημέρες του νέου ‘βαθέος κράτους’ στην Τουρκία. Πρόκειται για όλους εκείνους τους ισλαμιστικούς-εθνικιστικούς κύκλους στην κυβέρνηση και στη Δικαιοσύνη που ‘έκαναν προφανώς όλα εκείνα για τα οποία κατηγορούν τους αντιπάλους τους: μετέτρεψαν ένα στρατιωτικό σε πολιτικό πραξικόπημα για να αφανίσουν τους εχθρούς τους’». Εντύπωση προκαλεί πως το συγκεκριμένο έγγραφο εντοπίστηκε από τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο στα επίσημα δικαστικά έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο χρόνος δημοσίευσης δεν είναι τυχαίος. Τη δημοσίευσή του ενέκριναν δυτικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες το γνώριζαν και υπέδειξαν την ύπαρξή του, με σκοπό να ασκήσουν πίεση στον Τούρκο πρόεδρο.

100.000 άτομα έχουν συλληφθεί 
Δεν είναι, άλλωστε, μυστικό πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας συνεχίζουν να βρίσκονται σε κρίση, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να γεφυρωθεί το χάσμα. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ανταποκριθεί στις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να επιστρέψει στο δυτικό στρατόπεδο, κόβοντας τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Μόσχα. Η αρνητική στάση του πηγάζει από την πεποίθησή του ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος βλέπει αμερικανικό δάκτυλο. Για τον λόγο αυτό, έχει προβεί σε μαζικές εκκαθαρίσεις σε όλο το εύρος των κρατικών μηχανισμών και όχι μόνο. Παράλληλα, έχει ενεργοποιήσει παραστρατιωτικές ομάδες, οι οποίες συχνά λειτουργούν ανεξέλεγκτα εις βάρος πολιτών. Τους φόβους του αυτούς τροφοδοτούν και ενισχύουν δημοσιεύματα αμερικάνικων ΜΜΕ που κάνουν λόγο για το «δύσκολο μέλλον του Ερντογάν» και «την επόμενη ημέρα χωρίς τον Ερντογάν». 

Τελευταία, όλο και πιο συχνά, εμφανίζονται σενάρια λαϊκής εξέγερσης στην Τουρκία. Ας σημειωθεί ότι σχεδόν 100.000 άτομα έχουν συλληφθεί στην Τουρκία, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Η οργή, όμως, του Τούρκου προέδρου δεν μοιάζει να έχει καταλαγιάσει στους 30 μήνες που έχουν μεσολαβήσει. Είναι ενδεικτικό του κλίματος ότι ένας 75χρονος άνδρας καταδικάστηκε να διαβάζει επί 24 ώρες βιβλία, όπως το Κοράνι, την επίσημη βιογραφία του Ταγίπ Ερντογάν αλλά και μία καταγραφή ενός ιστορικού και στενού φίλου του Τούρκου προέδρου, για τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου και τις πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου του 2016. Το έγκλημα του 75χρονου ήταν «εξύβριση του προέδρου». Δύο ημέρες νωρίτερα, είχε εκφράσει σε καφενείο την άποψη ότι ο Ερντογάν οφείλει να είναι πιο σπλαχνικός με τον λαό του. Περιστατικά σαν αυτό απασχολούν καθημερινά τα δικαστήρια της χώρας. Επιπλέον, ένα νέο κύμα συλλήψεων σαρώνει τη γειτονική χώρα. Οι τουρκικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη 1.112 πολιτών με τη συνήθη κατηγορία ότι συνδέονται με το δίκτυο του Γκιουλέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου