Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Ανίερα παιχνίδια και με το Σύνταγμα

Αρρυθμίες διαρκείας καταγράφηκαν χθες στη Βουλή για την Κυβέρνηση η οποία επιχείρησε μέσω της Συνταγματικής Αναθεώρησης να προωθήσει περαιτέρω το σχέδιο περί "προοδευτικού" μπλοκ για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό του Συντάγματος και κινδυνεύει να πνιγεί στα απόνερα διαφοροποιήσεων και αποκάλυψης ασόβαρων τακτικισμών...
Ταχυπαλμίες στην Κυβέρνηση για το αλαλούμ από Κατρούγκαλο και Κοντονή
της ΝΙΚΗΣ ΖΟΡΜΠΑ 
Εν αρχή ην ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος επισκεπτόμενος για ενημέρωση τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με το παιχνίδι ισχύος ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ για το εάν μπορεί ή όχι να δεσμεύσει η παρούσα Βουλή την επόμενη για την προεδρική εκλογή, άφησε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη ψηφοφορία του Μαρτίου , είναι ικανός να σαμποτάρει την...
δική του πρόταση. Να  αποσύρει δηλαδή βουλευτές, μόνο και μόνο για να αποφύγει την "γαλάζια" παγίδα: Να μην μπορέσει η Ν.Δ να το αλλάξει με 151 ψήφους ότε και αν βρεθεί στην εξουσία, εξουδετερώνοντας το σενάριο της "δεξιάς παρένθεσης".
Όσα είπε και κυρίως όσα εννόησε ο κ. Κατρούγκαλος, σήμαναν συναγερμό στο κυβερνητικό επιτελείο με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ ( και εν προκειμένω γενικό εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ) να ανεβαίνει στο βήμα διαψεύδοντας όσα δήλωσε παρουσία περίπου είκοσι δημοσιογράφων, στους οποίους προσπάθησε  να χρεώσει διασπορά... fake news. 
Τα πολιτικά αποτελέσματα που παρήγαγε η "γκάφα" Κατρούγκαλου έχουν πολλαπλές συνέπειες:
1. Προκάλεσε αλγεινές εντυπώσεις, αποκαλύπτοντας έναν σχεδιασμό ή μια "άσκηση" επί χάρτου ενδεχομένως , για το πώς αντιλαμβάνεται το κόμμα του τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης: Είναι έτοιμος δηλαδή να διαφωνήσει και με τον ...εαυτό του κοινώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, μόνο και μόνο για να κερδίσει στο εν εξελίξει πολιτικό πόκερ με την αξιωματική αντιπολίτευση. 
2. Εάν υπήρχε πράγματι ο σχετικός σχεδιασμός και όσα εννόησε ο κ. Κατρούγκαλος δεν απηχούσαν προσωπικές του απόψεις, τότε "έκαψε" άκαιρα μια κίνηση αιφνιδιασμού από πλευράς της πλειοψηφίας, η οποία παρά τις αντιδράσεις που θα ξεσήκωνε στην ψηφοφορία του Μαρτίου, θα επιτύγχανε το στόχο της: Να μην μπορέσει η Ν.Δ να ξεπεράσει Συνταγματικά τον "σκόπελο" της προεδρικής εκλογής τον Φεβρουάριο του 2020. 
Το "κάψιμο" του σεναρίου, επικυρώθηκε χθες, δια "χειρός" Μεγάρου Μαξίμου. Μετά το αλαλούμ με τα είπα-ξείπα του κ. Κατρούγκαλου, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση- αποχαιρετισμό στις εν λόγω μεθοδεύσεις. 
Μίλησε για "ανυπόστατο σενάριο" και ας έντυσε πολιτικά την διάψευση με δριμεία επίθεση στη Ν.Δ γιατί "βιάστηκε" να το υιοθετήσει ως πιθανότητα. 
Διαφωνία Κοντονή
Εν τω μεταξύ, δεν πέρασε  πολλή ώρα από την απόπειρα της Κυβέρνησης να "μαζέψει" την γκάφα του αναπληρωτή ΥΠΕΞ και ανοίγει νέο κεφάλαιο επεισοδιακών για την ίδια, παρεμβάσεων. 
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής, από βήματος βουλής, διαφοροποιεί εντελώς τη στάση του από το επιχείρημα της πλειοψηφίας ότι όσα άρθρα κριθούν αναθεωρητέα για την επόμενη βουλή, είναι δεσμευτικά και ως προς το περιεχόμενο των αλλαγών. 
"Θεωρώ ότι αυτή η άποψη (σ.σ. ότι δεσμεύεται η επόμενη Βουλή ως προς το περιεχόμενο) δεν είναι ορθή. (...) Εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Διότι και η άποψη αυτή δεν λαμβάνει υπόψη της πως και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ένας ενδιάμεσος κρίκος, μεταξύ της Βουλής που προτείνει και της αναθεωρητικής Βουλής που θα αποφασίσει" δήλωσε βάσει του ΑΠΕ. 
Πρόσθεσε μάλιστα ότι είναι "λάθος", η προσέγγιση που λέει πως η επόμενη Βουλή που θα προκύψει μετά από εκλογές, δεσμεύεται από τις απόψεις τις οποίες έχει εκφράσει η προηγούμενη Βουλή.
Αντίδραση από πλευράς Μαξίμου ακόμη δεν υπάρχει αλλά το σίγουρο είναι ότι οι αρρυθμίες διαρκείας στο εσωτερικό Κυβέρνησης και κόμματος που κινδυνεύουν να εμφανίσουν εικόνα Βαβέλ, προκαλούν δυσφορία στα ανώτερα κλιμάκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου