Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Νατοϊκές ανησυχίες και εξαγγελία "Αλβανικής Άνοιξης" στα Βαλκάνια

«Ανήσυχος» - για τους δικούς του λόγους - εμφανίστηκε και ο διοικητής της ΝΑΤΟικής αποστολής στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), υποστράτηγος Λορέντζο ντ' Αντάριο... 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΟΣΣΟΒΑΡΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕς
Μιλώντας στην αλβανόφωνη εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε», ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος επισήμανε: «Είμαι ανήσυχος για τις συνέπειες των πολιτικών δραστηριοτήτων από δηλώσεις, ρητορική, ενέργειες που μπορεί να είναι πολιτικές εκ φύσεως αλλά να έχουν επιπτώσεις στην ασφάλεια».
Οι σιβυλλικές δηλώσεις του ΝΑΤΟικού αξιωματούχου σημειώνονται σε μία περίοδο κατά την οποία διαπιστώνονται διαφωνίες στους κόλπους του ΝΑΤΟ σχετικά με... 
τα σχέδια της κυβέρνησης στο προτεκτοράτο να προχωρήσει στη δημιουργία στρατού (με τις ευλογίες των ΗΠΑ).

Ενδιαφέρον επίσης προκαλεί στην Πρίστινα η χτεσινή έκτακτη συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι, τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι, τον πρόεδρο της Βουλής Κάδρι Βέσελι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Φατμίρ Λιμάζ. Κατά το βαλκανικό πρακτορείο IBNA, οι αξιωματούχοι έθεσαν στο επίκεντρο της συνάντησής τους την «πλατφόρμα διαλόγου με τη Σερβία», την οποία αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στο Κοινοβούλιο. Φέρεται επίσης πως συζήτησαν την απαίτηση των ΗΠΑ να άρουν άμεσα τους δασμούς 100% σε εισαγωγές από Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή της σερβικής κυβέρνησης στο «διάλογο».
Και αναγγελία για «αλβανική άνοιξη»!
Νωρίτερα, το πολιτικό θερμόμετρο στην Πρίστινα ανέβηκε μετά την ανακοίνωση του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου «Κινήματος της Αυτοδιάθεσης», Αρμπεν Κούρτι, που κάλεσε τους υποστηρικτές του τις επόμενες μέρες να ξεχυθούν στους δρόμους και να ξεκινήσουν μία «αλβανική άνοιξη»! Ο Κούρτι, που την περασμένη βδομάδα μετέβη στα Τίρανα, δήλωσε πως «όλοι σε Αλβανία και Κόσοβο θα πρέπει να ετοιμάζονται για την αλβανική άνοιξη», τονίζοντας ότι «ήρθε η ώρα για ένωση του αλβανικού έθνους».
Οι τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, το επικείμενο παζάρι Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου για την επίτευξη «τελικής συμφωνίας ομαλοποίησης» των μεταξύ τους σχέσεων και οι στόχοι της σερβικής κυβέρνησης για ένταξη στην ΕΕ τέθηκαν χτες στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν στο Βελιγράδι ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσις και ο Γερμανός πρέσβης Τόμας Σίεμπ.
Οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν μεταξύ άλλων ότι οι διμερείς σχέσεις είναι «σε ιστορικά υψηλό επίπεδο» και ότι έχουν «σταθερό θεμέλιο για συνεχή βελτίωση του πολιτικού διαλόγου», δίνοντας ώθηση στην περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής συνεργασίας. Ο δε Σέρβος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να εκθειάσει τις ικανότητες της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, μετά την πρόσφατη συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, λέγοντας πως κάθε τους συνάντηση του δίνει ευκαιρία να μάθει ...«κάτι καινούργιο από την εμπειρία της και τη γενναιότητα με την οποία ηγείται της Γερμανίας και της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου