Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Πίσω από το πρόσχημα της «διαφθοράς» υπάρχουν ευρύτερες στοχεύσεις

Το σκηνικό της αντιπαράθεσης στα Βαλκάνια, που όπως έδειξε και η αμερικανοΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών αφορά σχεδιασμούς στον ανταγωνισμό των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τη Ρωσία και άλλες δυνάμεις, συνεχίζεται με έντονο τρόπο και στην Αλβανία...
Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΛΒΑΝΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
Μετά την προχτεσινοβραδινή παραίτηση των βουλευτών του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος του Λουλζίμ Μπασά (που ίδρυσε ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα) και άλλων μικρότερων κομμάτων, η πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ολοκλήρωση (LSI) και σύζυγος του Αλβανού Προέδρου Ιλίρ Μέτα, Μόνικα Κρεμάδι, ανακοίνωσε την... 
απόφαση για παραίτηση και των 19 βουλευτών του κόμματός της.

Τόνισε πως «είναι ο μόνος τρόπος για επιστροφή στην έννομη τάξη» και την «επαναφορά της νομιμότητας στη διακυβέρνηση της χώρας». Νωρίτερα είχε δει τον αρχηγό του Δημοκρατικού Κόμματος Λ. Μπασά, δηλώνοντας ότι ήταν λάθος η συνεργασία του κόμματός της και η συγκυβέρνηση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) του πρωθυπουργού Εντι Ράμα την περίοδο 2013-'17.
Η στάση της Κρεμάδι φαίνεται να αντανακλά το άσχημο κλίμα που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες και στις σχέσεις ανάμεσα στον Αλβανό πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας (και σύζυγό της) Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ως γνωστόν αντιτάχθηκε δημόσια (μεταξύ άλλων) και στην αντικατάσταση του έως πρότινος υπουργού Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι από τον 28χρονο Κοσοβάρο Αλβανό, Γκέντι Τσακάι. Επίσης, στο ζήτημα των συνόρων με το Κόσοβο (και κατ' επέκταση των σχεδίων της «Μεγάλης Αλβανίας») ο Ι. Μέτα βλέπει θετικά, όπως και ο Κοσοβάρος Πρόεδρος Χ. Θάτσι, το ενδεχόμενο «διόρθωσης συνόρων» με τη Σερβία, ενώ τόσο ο Ράμα όσο και ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ρ. Χαραντινάι είναι πιο επιφυλακτικοί έως αρνητικοί.
Σε κάθε περίπτωση, οι μαζικές παραιτήσεις δεκάδων βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης από την 140μελή αλβανική Βουλή (οι 43 από το Δημοκρατικό Κόμμα και τους συμμάχους τους και οι επικείμενες 19 παραιτήσεις των βουλευτών του κόμματος LSI) φαίνεται να οδηγούν σε πολιτικές διεργασίες. Μέχρι τώρα σε ανάλογες περιπτώσεις συνηθιζόταν η αποχή από τα κοινοβουλευτικά έδρανα. Μεταξύ άλλων, μένει να εξακριβωθεί τι επιπτώσεις θα έχουν και αν θα οδηγήσουν σε νέες εκλογές.
Πάντως, στο πολιτικό προσκήνιο επανήλθε ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, που μιλώντας στην εφημερίδα «Il Messaggero» με αφορμή τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για διαφθορά και σχέσεις με τους λαθρέμπορους ναρκωτικών, υποστηρίζοντας ότι η Αλβανία «είναι η χώρα όπου οι διακινητές, λαθρέμποροι αποφασίζουν για τα πάντα και για όλους». Και ο ίδιος είχε φύγει με κατηγορίες σκανδάλων.
Από την άλλη, ο πρωθυπουργός Ε. Ράμα, μιλώντας σε άλλη ιταλική εφημερίδα, την «Corriere della Sera», ξεκαθάρισε πως δεν του περνά ούτε καν η σκέψη για παραίτηση, λέγοντας πως δεν είναι υποχρεωμένος να ενδώσει στις απαιτήσεις της «κοινοβουλευτικής μειοψηφίας» (το κόμμα του διατηρεί 74 έδρες). «Η μόνη υποχρέωση που έχω είναι το συμβόλαιο με τον αλβανικό λαό που μου έδωσε την εντολή να κυβερνήσω», είπε χαρακτηριστικά. Προέβλεψε δε πως «εάν πάμε αύριο σε εκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πάρουν ακόμη λιγότερες ψήφους».
Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα του Μπασά εντείνει τις προετοιμασίες για την επιτυχία της προγραμματισμένης για αύριο, Πέμπτη, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στα Τίρανα με κεντρικό αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη εκλογών.
Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και στο Μαυροβούνιο
Εχει ενδιαφέρον ότι αυτό το διάστημα διαδραματίζονται ανάλογες πολιτικές εξελίξεις και στο Μαυροβούνιο. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε και στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, ανάλογη συγκέντρωση (με αυτή στα Τίρανα) «κατά της διαφθοράς». Οι κατηγορίες στράφηκαν εναντίον της κυβέρνησης του Μίλο Τζουκάνοβιτς, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1991, ενώ την κινητοποίηση φέρεται πως διοργάνωσε ο πρώην εταίρος του Τζουκάνοβιτς, Ντούσκο Κνέζεβιτς, που είναι ιδρυτής και πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού οργανισμού Atlas Group Corporation (που έχει δραστηριότητες και συνεργασίες με τράπεζες της Σερβίας, της Κύπρου, της Ρωσίας και της Βρετανίας). Ο Κνέζεβιτς κατηγορεί τον Μ. Τζουκάνοβιτς ότι διέταξε τη σύλληψή του αναγκάζοντάς τον να φύγει από το Μαυροβούνιο «με ψευδείς κατηγορίες» περί ξεπλύματος μισού δισ. δολαρίων από την τράπεζα Atlas Bank. Στη διαδήλωση που πραγματοποίησαν αρκετές χιλιάδες άτομα, επικράτησαν συνθήματα όπως «Μίλο κλέφτη», «Οχι άλλο έγκλημα» κ.ά.
Οι όροι της Μογκερίνι για το Κοσσυφοπέδιο
Σημαντικό κομμάτι του παζλ γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί βεβαίως και το «μεγάλο παζάρι» Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, με στόχο τη λεγόμενη επίτευξη συμφωνίας «ομαλοποίησης των σχέσεων». Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς εκτίμησε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει τάχα να «λύσει το Κοσσυφοπέδιο». «Οι ΗΠΑ επιθυμούν συμβιβαστική και βιώσιμη λύση για το ζήτημα του Κοσόβου και επιδεικνύουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επανάληψη του διαλόγου απ' ό,τι η Βρετανία και η Γερμανία», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε πως η θέση της σερβικής κυβέρνησης για το Κοσσυφοπέδιο είναι «η οριοθέτηση» των συνόρων και πως το θέμα «δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί».
Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνιστις Βρυξέλλες ξεκαθάρισε από την πλευρά της ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει ο διάλογος εάν προηγουμένως η κυβέρνηση Χαραντινάι στην Πρίστινα δεν άρει τους δασμούς 100% που επέβαλε τον Νοέμβρη σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.
Τέλος, χτες στα Σκόπια ο Ελληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, υπέγραψε με τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας Ντάμιαν Μάντσεφσκι συμφωνία για τη μείωση των τελών περιαγωγής μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου