Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Ταχείς ρυθμοί για τις Πρέσπες

Eτοιμες για ταχείες δράσεις προώθησης των διαδικασιών κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών εμφανίζονται να είναι και οι δύο κυβερνήσεις Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ...
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα κυρωθεί με διαφορά λίγων ημερών από την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων.
Στα Σκόπια η Ολομέλεια της Βουλής θα συγκληθεί την επόμενη Τετάρτη με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης, που αποτελεί προαπαιτούμενο της συμφωνίας των Πρεσπών. Η πιθανότητα ολοκλήρωσης των διεργασιών ακόμα και...
πριν από τις 15 Ιανουαρίου είναι αυξημένη, αν και θεσμικά είναι πιθανή κωλυσιεργία από πλευράς του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Οι ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου περί αποφάσεων του κ. Τσίπρα μετά τις 18 Ιανουαρίου είναι ενδεικτικές για το χρονοδιάγραμμα της ΠΓΔΜ και την ψηφοφορία που προεξοφλείται ότι θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 80 ψήφους οι οποίες χρειάζονται για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Από εκείνη τη στιγμή ο χρόνος έναρξης της διαδικασίας στην Ελλάδα βρίσκεται στην απόλυτη ευχέρεια του κ. Τσίπρα. Το συμβατικό όριο της 15ης Φεβρουαρίου, που φαίνεται να είχε τεθεί από το ΝΑΤΟ πριν από λίγους μήνες και αφορούσε κατά κύριο λόγο τα διαδικαστικά της Διεθνούς Γραμματείας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, μπορεί να επιτευχθεί μόνον εφόσον η Αθήνα επιλέξει την ταχύτερη δυνατή οδό γι’ αυτό, κάτι που δεν είναι καθόλου βέβαιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εκτιμά ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί με «πάνω από 150 ψήφους». Επιπλέον, επανέλαβε ότι το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα κυρωθεί με διαφορά λίγων ημερών από τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή των Ελλήνων. Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε, μάλιστα, στο Ποτάμι. «Νομίζω ότι από την πρώτη στιγμή το Ποτάμι ή εν πάση περιπτώσει τέσσερις από τους βουλευτές του Ποταμιού, συμπεριλαμβανομένου και του επικεφαλής του Ποταμιού, του κ. Θεοδωράκη, είχαν δηλώσει με ευθύτητα ότι θεωρούν τη συμφωνία μια θετική εξέλιξη και μια εξέλιξη που υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και εμπεδώνει τη σταθερότητα στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη βαλκανική γειτονιά μας και γι’ αυτόν τον λόγο προσανατολίζονται να την ψηφίσουν», είπε ο κ. Τζανακόπουλος επί του θέματος.
Αισιοδοξία
Την ίδια στιγμή, στα Σκόπια, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ εκτιμά ότι οι αντιδράσεις που υπάρχουν και στις δύο χώρες κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, με σχεδόν την ίδια ρητορική, υποδηλώνει ότι στην πραγματικότητα ο συμβιβασμός που επήλθε είναι ισορροπημένος. Μάλιστα, όπως είπε στο Κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΠΓΔΜ, «η συμφωνία των Πρεσπών δοκιμάζει την ωριμότητα των δύο λαών». Ο κ. Ντιμιτρόφ δηλώνει εξαιρετικά αισιόδοξος για το μέλλον της συμφωνίας λέγοντας ότι σε μερικά χρόνια η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών και στις δύο χώρες θα αναρωτιέται «γιατί δεν το κάναμε αυτό νωρίτερα;». Εκτιμά, επίσης, ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως, τονίζοντας ότι πλέον βρίσκεται στην ευθύνη του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ θεωρεί ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί μια ισορροπημένη λύση και οποιαδήποτε αλλαγή της αυτή τη στιγμή θα σήμαινε υποχώρηση σε εθνικές θέσεις, ως εκ τούτου θα υπονομευόταν. «Δίχως πομπώδεις εξαγγελίες και θριαμβολογία αλλά με αξιοπρέπεια και καθαρή συνείδηση, αντλήσαμε το καλύτερο δυνατό για τη Μακεδονία», ανέφερε, επιπλέον, ο κ. Ντιμιτρόφ, ο οποίος, μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη φιλία που, όπως είπε, αναπτύχθηκε ανάμεσα στον ίδιο και στον τέως υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου