Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η Τουρκία αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός εμφυλίου που μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή

Έχασε το κέφι του ο Ταγγίπ Έρντογαν. Δυσαρεστήθηκε. Σπουδαίο πράγμα! Δεν δέχτηκε, λέει, να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Bolton που επισκέφθηκε την Τουρκία. Ο λόγος; Αυτά που είπε ο Bolton πριν πάει στην Τουρκία...


του ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Τι είπε; «Εμείς ως ΗΠΑ θα προστατεύσουμε τους Κούρδους έναντι της δολοφονίας τους από τους Τούρκους». Θύμωσε πολύ με αυτό, οργίστηκε πολύ. Και έτσι δεν απάντησε καν στο αίτημα του Bolton για συνάντηση. Κατόπιν τούτου, ο Bolton αρκέστηκε στο να συναντήσει μόνο μιαν...
ανωτάτου επιπέδου αντιπροσωπεία του Έρντογαν. Αναχώρησε από την Άγκυρα μετά από συνάντηση δύο ωρών. 

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Garrett Marquis προέβη στην εξής δήλωση: «Ο Bolton έμεινε ικανοποιημένος από την συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Καλίν. Προέβησαν σε μιαν παραγωγική συζήτηση για την απόφαση του Προέδρου για απόσυρση από την βορειοανατολική Συρία με την κατάλληλη ταχύτητα, διαπίστωσαν τα θέματα στα οποία πρέπει να γίνει διάλογος και τόνισαν τις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Αναμένουμε με ανυπομονησία την συνέχιση της ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στους στρατιωτικούς στο θέμα της συνεργασίας στην Συρία». 

Ο δε Έρντογαν πάλι συνέχισε το βιολί του και είπε τα εξής μετά την συνάντηση σε ομιλία στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του: «Ο John Bolton διέπραξε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Δεν είναι δυνατόν να προβούμε ποτέ σε υποχωρήσεις σε αυτό το σημείο. Όσοι βρίσκονται μέσα στον διάδρομο της τρομοκρατίας στην Συρία θα πάρουν το απαραίτητο μάθημα».  Επιπλέον, ο Έρντογαν είπε ότι θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιηθεί η επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη. Και πρόσθεσε το εξής: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σκοτώσουμε τους τρομοκράτες. Θα μπούμε και στην Τζούντι και στην Γκαμπάρ και στην Ταντουρέκ. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Είναι η πιο ποταπή, η πιο απεχθής συκοφαντία το ψέμα ότι η Τουρκία έχει στόχο τους Κούρδους στην Συρία». 

Στο μεταξύ, ο Έρντογαν έγραψε και ένα άρθρο στην New York Times και σε αυτό προσπάθησε να στοχοποιήσει το Ισλαμικό Κράτος και να πείσει τους πάντες ότι αγωνίζεται εναντίον του. Μάταιη προσπάθεια. Όσα έκανε μέχρι σήμερα μόνο εγγύηση για το τι θα μπορούσε να κάνει στο εξής μπορούν να είναι. Οι δυνάμεις που συνενώθηκαν με το Ισλαμικό Κράτος από το εξωτερικό πέρασαν μέσω της Τουρκίας. Υπάρχει κανείς που δεν το ξέρει αυτό; Οι Ουϊγούροι και οι Τσετσένοι, που εμφανίστηκαν ως οι πιο βάρβαροι τζιχαντιστές, πέρασαν όλοι τα τουρκικά σύνορα υπό την υψηλή προστασία του Έρντογαν και έφτασαν στην Συρία. Από την Τουρκία πάντα πήγαινε το στρατιωτικό υλικό και οι προμήθειες σε αυτούς. Οι έντιμοι δημοσιογράφοι και εισαγγελείς που το αποκάλυψαν αυτό τιμωρήθηκαν από τον Ερντογαν. 

Ο γνωστός δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει για χρόνια εξόριστος στην Ευρώπη, έπεσε στην δυσμένεια του Έρντογαν επειδή αποκάλυψε κάποτε στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» τα εμπορευματοκιβώτια που ήταν γεμάτα με στρατιωτικό υλικό. Και μετά από μια απόπειρα δολοφονίας, έσωσε την ζωή του μόνο αφού κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό. Μήπως υπάρχει κανείς που δεν ξέρει ότι ο Έρντογαν υποστηρίζει πάντα τους ριζοσπάστες, ισλαμιστές οπαδούς τους ισλαμικού νόμου στην Μέση Ανατολή; Ξεχάσατε τι δάκρυα έχυσε για τον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Μούσρι στην Αίγυπτο; 

Προσπάθησε πολύ, αλλά ούτε η δική του στήριξη ήταν αρκετή για να κρατήσει τον Μούσρι στην εξουσία. Γι’ αυτό τον λόγο είναι διασαλευμένες ακόμα οι σχέσεις του με την Αίγυπτο. Θυμηθείτε το Κομπάνι. Το Ισλαμικό Κράτος επιτίθετο στο Κομπάνι με όλες του τις δυνάμεις. Και ο Έρντογαν προσευχόταν νυχθημερόν για να πέσει το Κομπάνι και να περάσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Μετά από όλα αυτά, πώς προσπαθεί τώρα να πείσει τους πάντες σε μια εφημερίδα όπως η New York Times ότι αγωνίζεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους; Υπάρχει στην Αμερική μια κοινωνία που θα χάψει ένα τέτοιο μεγάλο ψέμα; Επιπλέον, από πότε το Ισλαμικό Κράτος έγινε ο κύριος εχθρός ολόκληρου του κόσμου; Μήπως δεν ήταν ο Άσσαντ ο κύριος εχθρός στην Συρία; Για ποιο πράγμα καυχήθηκε ο Τραμπ τις προάλλες; Είπε: «Όταν κάθισα στον προεδρικό θώκο μεγάλο μέρος της Συρίας και του Ιράκ ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. Όμως, κατά την θητεία μου το Ισλαμικό Κράτος εξαφανίστηκε εντελώς από το Ιράκ και έμεινε μόνο μικρός αριθμός στην Συρία». Είδατε; Και εκείνος παίρνει μερίδιο για τον εαυτό του από αυτή την νίκη. Γέλασαν οι Κούρδοι μαχητές που το άκουσαν αυτό. Είπαν το εξής: «Αν δεν ανακατεύονταν οι ΗΠΑ, θα νικούσαμε πιο εύκολα το Ισλαμικό Κράτος». 

Ο Έρντογαν είναι θυμωμένος. Είναι γεμάτος με υστερία για επίθεση, αλλά ως γνωστόν δεν θα μπορέσει να κουνηθεί ενόσω δεν του ανάβουν το πράσινο φως οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Φίλοι που έρχονται από την Τουρκία λένε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός εμφύλιου πολέμου και ότι αυτός μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Εντείνονται οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον συριακό πληθυσμό που βρίσκεται στην Τουρκία και τον ντόπιο πληθυσμό και είναι ανεξέλεγκτες πλέον. Ο Έρντογαν έφερε έναν τέτοιο μπελά στην χώρα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό που στο τέλος φαίνεται ότι είναι αναπόφευκτο ότι θα συντριβεί και ο ίδιος κάτω από αυτά τα συντρίμμια. Είναι θυμωμένος, πολύ θυμωμένος. Πνέει μένεα ακόμα και κατά εκείνων που του λένε «άκουσε λίγο Μότσαρτ, πιες λίγη μπίρα, κάνει καλό». Και λέει: «Είναι ο χειρότερος φασισμός να με αναγκάζουν να πιω μπίρα και να ακούσω Μότσαρτ». 


Έχεις δίκαιο κύριε. Μην πιεις μπίρα. Μην ακούς Μότσαρτ, Μπετόβεν κλπ. Δεν σου ταιριάζει ο Μότσαρτ, αλλά τα οθωμανικά εμβατήρια! Πήγαινε στην Ρόδο και στο Καστελόριζο. Παίξε οθωμανικό εμβατήριο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου