Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Υπόθεση Χρυσή Βίζα: Tο δίκτυο των εταιρειών και οι πρωταγωνιστές

Μέσω ενός δικτύου εταιρειών που δεν περιορίζεται στην Destiny Επενδυτική, την εταιρεία με διαχειριστή τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, πωλούνταν σε Κινέζους ελληνικά ακίνητα...
Κάψας
του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ
Με την υπόθεση να είναι αντικείμενο διερεύνησης των ελληνικών και ξένων αρχών, αποκαλύπτουμε τα πρόσωπα και τις εταιρείες που εν είδει ομόκεντρων κύκλων σχετίζονται με...
τον αποπεμφθέντα αντιπρόεδρο της Jumbo.
Το δίκτυο
Βασικό όχημα πώλησης ακινήτων προς Κινέζους είναι η εταιρεία Destiny (Destiny Investment Group) της οποίας η ιστοσελίδα που εμφανιζόταν, το τελευταίο διάστημα, να είναι υπό κατασκευή, από χθες το μεσημέρι, έχει "κατέβει".
Συστάθηκε με αρχικό κεφάλαιο ύψους 200.000 ευρώ τον Μάρτιο του 2015 ως Ιδιωτική Κεφαλαιουχική εταιρεία, με έδρα το Νέο Ψυχικό (Λ.Δημοκρατίας 1 και Λ.Κηφισίας 280) και διαχειριστή τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου
Εν πολλοίς, η δραστηριότητα του τέως αντιπροέδρου της Jumbo στο πεδίο των ακινήτων παρέμενε άγνωστη. Έγινε ευρύτερα γνωστή όταν απέκτησε, μέσω πλειστηριασμών, τη βίλα του εκδότη Π. Κωστόπουλου στη Φιλοθέη και τα τέσσερα διαμερίσματα της τεχνικής εταιρείας Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό
Στον αντίποδα, η δραστηριότητα στο real estate του συνεταίρου του, Πέτρου Καψά, που εμφανίζεται, σε ξένα δημοσιεύματα, ως ο πρόεδρος της Destiny, είναι γνωστή.
Ο ίδιος, εξάλλου, δεν είναι άγνωστος στους επιχειρηματικούς και κοσμικούς κύκλους. Σε φωτογραφία που δημοσίευσε στο παρελθόν η εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" για το σκάνδαλο Energa, ο φερόμενος ως πρόεδρος της Destiny εμφανίζεται να διασκεδάζει μαζί με τον Βασίλη Μηλιώνη.
Στις 17 Ιουλίου του 2018 ο Καψάς, ως πρόεδρος της Destiny και η Ding Ying επισημοποίησαν, σε ειδική τελετή, τη συνεργασία τους.
Η Ying είναι εγνωσμένου κύρους επιχειρηματίας στην Κίνα με μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα της Χρυσής Βίζας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν αντίστοιχα προγράμματα. Στην τελετή του περασμένου καλοκαιριού, όπου μεταξύ άλλων, το "παρών” έδωσε ο τότε επικεφαλής του Enterprise Greece Ηλίας Ηλιάδης, ο Καψάς και η Ying εγκαινίασαν τη συνεργασία τους, με τη δημιουργία ελληνικού υποκαταστήματος (των εταιρειών της Ying) που έχει έδρα το εμπορικό κέντρο Florida Mall της Γλυφάδας. Η τελετή εκείνη έτυχε δημοσιότητας από μέσα ενημέρωσης της Κίνας, αλλά δεν "ανιχνεύεται” στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.  
Σύμφωνα με έρευνα, στην Λεωφόρο Κηφισίας 280 στο Νέο Ψυχικό εντοπίζεται και το σχήμα Hermes Investment Group, το οποίο σύμφωνα με την -ανενεργή πλέον- ιστοσελίδα του "διαθέτει δίκτυο γνωστών εταιρειών στην Ελλάδα”. Κατά την ίδια περιγραφή, έχει πωλήσει περισσότερες από 1.450 ιδιοκτησίες, ενώ "διαθέτει ακίνητα σε πρώτης κατηγορίας περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Μύκονος, Σαντορίνη, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και πολλά νησιά) και στα Βαλκάνια. 
Ποια είναι η ομάδα που στελεχώνει το Hermes KPM Group; Μεταξύ άλλων ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, πρόεδρος του δ.σ., ο Πέτρος Καψάς, Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, η Αικατερίνη Παπαευαγγέλου, Αντιπρόεδρος Investment Group και κόρη του Ε.Παπαευαγγέλου και ο Παναγιώτης Οικονομόπουλος, Αντιπρόεδρος Realty Group Europe του ομίλου.
Σύμφωνα πάντοτε με την περιγραφή στην ανενεργή ιστοσελίδα, το Hermes KPM περιλαμβάνει:
- την Destiny Investments που "έχει συμμετάσχει στην ανάπτυξη περισσότερων από 1.450 ιδιοκτησιών και κατασκευάζει/αναπτύσσει περισσότερες από 380 ιδιοκτησίες σε όλη την Ελλάδα”. Έχει δημιουργήσει joint ventures με τις τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, διαχειρίζεται και αναπτύσσει ιδιοκτησίες που αυτές κατέχουν. Αυτή την περίοδο (σημ.: τοποθετείται χρονικά τον Απρίλιο του 2018 οπότε η ιστοσελίδα εμφανίζεται ενεργή) η εταιρεία έχει υπό διαχείριση περισσότερες από 600 ιδιοκτησίες, σύμφωνα με την εταιρική περιγραφή.
- την κτηματομεσιτική Antiope & Associates Agency όπου εμφανίζεται ως επικεφαλής ένα από τα μέλη του δ.σ. του Hermes KPM Group. Κατά την περιγραφή του ιστοτόπου, η κτηματομεσιτική εταιρεία, που βρίσκεται στην Ερυθραία, διαθέτει ένα διεθνές δίκτυο περισσότερων από 65 συνεργαζόμενων γραφείων και συνεργατών σε Ελλάδα, Αμερική, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηπειρωτική Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η ιστοσελίδα της διαθέτει προς πώληση και ενοικίαση ακίνητα μόνο στα Βόρεια Προάστια.
-την B.W. Binswanger Evaluation Services Ltd. Σύμφωνα με την περιγραφή της ιστοσελίδας, πρόκειται για τον αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα της πολυεθνικής Binswanger. Η εταιρεία, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια περιγραφή, είναι ηγέτης στις υπηρεσίες εκτίμησης ακινήτων, παρέχοντας υπηρεσίες σε συνεργάτες, όπως η Jumbo, τράπεζες και μεγάλες εταιρείες του retail. Η συγκεκριμένη εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες εκτίμησης σε περισσότερες από 50 εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα.
Έχει πράγματι παράσχει εκτιμητικές υπηρεσίες στην Jumbo η ελεγχόμενη εταιρεία από το Hermes KPM Group με πρόεδρο τον Παπαευαγγέλου; Κι αν ναι, ποιος εγγυάται την ορθότητά τους, μετά το χθεσινό προηγούμενο της αποπομπής του από το δ.σ. της Jumbo;  Και πόσο αξιόπιστο είναι να παρέχει εκτιμητικές υπηρεσίες στην Jumbo- όπου μικρομέτοχος είναι ο τέως Αντιπρόεδρος Ε. Παπαευαγγέλου- εταιρεία που ελέγχει ο ίδιος ως πρόεδρος αυτής;
Από την έρευνα προκύπτει ότι μία ακόμη εταιρεία-συνδεδεμένη με την Destiny δραστηριοποιούνταν στην πώληση ακινήτων στην Μύκονο.
Στον αέρα οι αγοραπωλησίες
Οι συναλλαγές μέσω μίας ή περισσότερων εταιρειών του μέχρι πρότινος αντιπροέδρου της Jumbo θα ήταν νομότυπες, εάν – ορισμένες, εάν όχι όλες κάτι που ερευνάται - δεν πραγματοποιούνταν - όπως έχει γίνει γνωστό χωρίς να έχει διαψευστεί έως σήμερα - μέσω ασύρματων POS που - πρακτική που διερευνάται - χορήγησαν στην εταιρεία Παπαευαγγέλου ελληνικές συστημικές τράπεζες. Όπως κι αν δεν υπήρχαν ορισμένοι γνώστες της υπόθεσης που εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι έχουν χρησιμοποιηθεί και τα συστήματα πληρωμών της Jumbo, αν και η εταιρεία έχει κατηγορηματικά διαβεβαιώσει πως ουδεμία τέτοια συναλλαγή έχει λάβει χώρα. Όλα αυτά τη στιγμή που μένει να αποδειχτεί εάν οι ιδιοκτησίες άλλαζαν χέρια σε πλασματικές τιμές.
Αποτελεί ερώτημα και το εάν, μέσω των εν λόγω συναλλαγών, οι Κινέζοι αγοραστές έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν άδεια διαμονής. Ο νόμος (4251/2014) προβλέπει ότι για να είναι σε θέση ο αγοραστής-υπήκοος τρίτων χωρών να αιτηθεί άδειας διαμονής θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 250.000 ευρώ και η συναλλαγή να πραγματοποιηθεί είτε μέσω δίγραμμης επιταγής είτε μέσω κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.
Η χρήση δηλαδή, της κινεζικής τραπεζικής κάρτας UnionPay επιτρέπει την μεταβίβαση ακινήτου στην Ελλάδα στην κυριότητα ενός Κινέζου. Τον αποκλείει όμως, από τη διαδικασία εξασφάλισης άδειας διαμονής και τον φέρνει αντιμέτωπο με το κινεζικό κράτος. Το τελευταίο-η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας- απαγορεύει στους πολίτες του να επενδύουν σε real estate εκτός της χώρας τους. Και οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια μέσω Χρυσής Βίζας στην ελληνική αγορά ακινήτων; Γίνονται μέσω λογαριασμών που δημιουργούν οι Κινέζοι σε ελληνικές τράπεζες στους οποίους μεταφέρουν κεφάλαια από τη χώρα του Δράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου