Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Άναψε η κόντρα Βερολίνου και Ερντογάν - Έμμεση απειλή διακοπής διπλωματικών σχέσεων από Γερμανό υπουργό

«Ανάρμοστες», «απίστευτες», «απαράδεκτες» χαρακτηρίζονται από Γερμανούς πολιτικούς οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί ναζιστικών μεθόδων απαγόρευσης προεκλογικών ομιλιών μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία...

Φωτιά στις σχέσεις Βερολίνου - Άγκυρας έχει ανάψει το θέμα των τουρκικών προεκλογικών συγκεντρώσεων. EPA/SASCHA STEINBACH

«Επαίσχυντες, ανάρμοστες, απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν σε εκπομπή του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD. Παράλληλα, κάλεσε να επιδειχθεί ψυχραιμία, καθώς...
όπως εκτίμησε, «τον ενδιαφέρει να προκαλέσει και πρέπει να προσέξουμε να μην αφήσουμε τους εαυτούς μας να προκαλούνται». Kλιμάκωση μέχρι του σημείου να διακοπούν οι διπλωματικές σχέσεις δεν μπορεί να την θέλει κανείς, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης, γι’ αυτό και τάσσεται κατά της γενικής απαγόρευσης των προεκλογικών ομιλιών Τούρκων πολιτικών στη Γερμανία. «Για να μπορέσει η γερμανική κυβέρνηση να επιβάλει κάτι τέτοιο θα πρέπει να απαγορεύσει την είσοδο μελών της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία και νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι που επιδιώκει ο Ερντογαν» σημειώνει. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Γερμανούς, είπε χθες για το ενδεχόμενο να πάει ο ίδιος στην Γερμανία να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση: «Εάν θέλω να έλθω, έρχομαι αύριο (κιόλας). Έρχομαι και εάν δεν μου επιτρέψετε την είσοδο, ή εάν δεν με αφήσετε να μιλήσω, τότε θα δημιουργήσω μεγάλη αναταραχή». 

Τις συγκρίσεις με τον ναζισμό επέκρινε με δριμύτητα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπoς του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Φόλκερ Κάουντερ: «Πρόκειται για απίστευτο και απαράδεκτο γεγονός να εκφράζεται ο πρόεδρος μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ για ένα άλλο μέλος με αυτόν τον τρόπο». Οι συγκρίσεις είναι «ξεδιάντροπες, ανιστόρητες, θρασείς» δήλωσε επίσης στη Bild της Δευτέρας η Γιουλια Κλέκνερ, αναπληρωτής εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ. Τέλος ο Γενικός Γραμματέας του Χριστινοκοινωνικού Κόμματος της Βαυαρίας Αντρέας Σόιερ έκανε λόγο για «απίστευτη παρεκτροπή του Δεσπότη του Βοσπόρου».


Άναψε η κόντρα Βερολίνου και Ερντογάν: Θα παίξει φαίνεται το χαρτί των προσφύγων ο σουλτάνος
Νέα ένταση στις σχέσεις Άγκυρας-Βερολίνου πυροδότησαν την τελευταία εβδομάδα η σύλληψη του γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτζέλ αλλά και η ακύρωση προεκλογικών συγκεντρώσεων του AKP στη Γερμανία. Μολονότι οι δυο υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Τουρκίας Γκάμπριελ και Τσαβούσογλου επιχείρησαν τα τελευταία 24ωρα να κατεβάσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, είναι γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν υποστεί νέο πλήγμα. Πριν την τηλεφωνική επικοινωνία των δυο υπουργών την Παρασκευή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε φτάσει στο σημείο να επιρρίψει στο Βερολίνο ότι επιδιώκει να αποτρέψει το προεδρικό σύστημα που προωθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Όπως είπε προς τη Deutsche Welle η καθηγήτρια Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας Μπιλγκίν Αγιάτα: «Το κλίμα στην παρούσα φάση είναι τεταμένο. Εντούτοις πιστεύω ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Γερμανίας είναι αρκετά ισχυρές ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Υπάρχουν όμως ευθύνες. Όταν ο Τούρκος υπ. Εξωτερικών ή Δικαιοσύνης εκφράζονται επικριτικά για τις ακυρώσεις (σσ. των προεκλογικών συγκεντρώσεων), θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι οι δηλώσεις τους είναι αντιφατικές. Διότι στην Τουρκία βρίσκονται έγκλειστοι ηγέτες της αντιπολίτευσης, στην Τουρκία δεν υπάρχει πλέον ελευθερία της έκφρασης. Πριν λοιπόν επικρίνουν την ελευθερία της έκφρασης στη Γερμανία, ας τη διασφαλίσουν πρώτα στην ίδια την Τουρκία». 


Οι ακυρώσεις ενισχύουν τον Ερντογάν Η Μπιλγκίν Αγιάτα εκτιμά ότι η ακυρώσεις προεκλογικών συγκεντρώσεων στελεχών του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στη Γερμανία ενόψει του δημοψηφίσματος, ενδέχεται να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κινητοποίηση των οπαδών του Ταγίπ Ερντογάν και συνεπώς στην περαιτέρω ενίσχυσή του. Όσον αφορά τη σημασία της συμμετοχής των Τούρκων της Γερμανίας στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση, η καθηγήτρια είναι σαφής: «Είναι πολύ σημαντικοί. Από τη στιγμή που δόθηκε και στους Τούρκους του εξωτερικού το δικαίωμα ψήφου, διαπιστώσαμε ήδη στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους αφού η συμμετοχή τους μπορεί να είναι καθοριστική για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτό το γνωρίζει φυσικά και η τουρκική κυβέρνηση. Το AKP έχει πολλούς υποστηρικτές στη Γερμανία. (…) Σε άλλες χώρες η εικόνα είναι διαφορετική. Στην Αγγλία ή την Ελβετία ή ακόμη και στις ΗΠΑ η τουρκική αντιπολίτευση έχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην τουρκική κοινότητα». 


Θα πρέπει να αναμένει κανείς και νέα επιδείνωση των γερμανο-τουρκικών σχέσεων; Πώς θα εξελιχθούν το ερχόμενο διάστημα οι διμερείς σχέσεις;
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση, ειδικά όταν η Τουρκία προσπαθήσει και πάλι να ασκήσει πιέσεις στα συμφραζόμενα της προσφυγικής συμφωνίας. Η κατάσταση όμως είναι σήμερα αρκετά πιο σύνθετη για τη γερμανική κυβέρνηση. Διότι είναι εκείνη που ανέλαβε το πολιτικό ρίσκο να συνεργαστεί στενά με μια όλο και πιο αυταρχική Τουρκία. Η γερμανική κυβέρνηση ήταν άλλωστε και εκείνη που πίεσε περισσότερο για την προσφυγική συμφωνία. Συνεπώς η ίδια ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Στα ΜΜΕ γίνεται συχνά λόγος για ομηρία. Η γερμανική κυβέρνηση όμως δεν θα πρέπει να γίνεται όμηρος. Με την προσφυγική συνεργασία πέρσι όμως το Βερολίνο ενίσχυσε τον Ερντογάν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου