Λίγο πριν κλείσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τη συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές και πριν έρθει η συμφωνία προς ψήφιση στη Βουλή, το θερμόμετρο στα πολιτικά κόμματα αλλά και στο πολιτικό σκηνικό της χώρας ανεβαίνει επικίνδυνα...
Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ, κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στους διαδρόμους της Βουλής, είναι ο πρώτος που ανάβει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς μιλάει για τζάμπα μάγκες. Αναφέρεται ευθαρσώς στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντίπαλο στην...
κούρσα για την ανάληψη της ηγεσίας της ΝΔ, όπου κατά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο νυν Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί την ήπια πολιτική η οποία με ρητορεία καταγγελίας του μνημονίου αλλά και συνεχούς ζήτησης διεξαγωγής των εκλογών ευελπιστεί να πάρει την πρωθυπουργία.
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θεωρεί, ανοίγοντας τον εσωκομματικό πόλεμο στη ΝΔ, πως η τακτική αυτή είναι πελατειακή αλλά και τυχοδιωκτική καθώς βάζει σε κίνδυνο πέρα την υστεροφημία όσων προέδρων της ΝΔ στήριξαν την Ευρωπαϊκοί πορεία της χώρας τη ίδια τη χώρα, με απρόβλεπτες συνέπειες με στήριξης του νέου πακέτου μέτρων. Δεν ξεχνάμε, πως μνημόνιο ψήφισε και ο Αντώνης Σαμαράς , έγινε πρωθυπουργός όταν δεν είχε ψηφίσει μνημόνιο, και ο Κώστας Καραμανλής, αλλά και η Νέα Δημοκρατία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, συμπεριλαμβανομένου του νυν Προέδρου της όταν τον Ιούλιο του 2015 ψήφισαν το πρώτο μνημόνιο της αριστεράς, ή τρίτο μνημόνιο.
Τις δηλώσεις Μεϊμαράκη ακολουθούν δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ που αναφέρουν πως εάν ψηφιστούν τα μέτρα καλό είναι να σταματήσει η ηγεσία της ΝΔ να ζητάει καθημερινά εκλογές. Βεβαίως των δηλώσεων ακολουθούν διαψεύσεις, αλλά ποιος δίνει σημασία; Ο δρόμος προς τη ψήφιση της αξιολόγησης στη Βουλή πλησιάζει , εάν ονομαστεί μεσοπρόθεσμο μνημονίου ή 4ο μνημόνιο μικρή η διαφορά με τα κόμματα να είναι σε τεντωμένο σχοινί.
Οι δηλώσεις Μεϊμαράκη, στο ανάγνωσμα αποτυπώνουν την πρώτη διαφοροποίηση από την πολιτική Μητσοτάκη. Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ αφήνει αιχμές στην σημερινή ηγεσία της συντηρητικής παράταξης και δεν ξεκαθαρίζει αν ο ίδιος θα ψηφίσει την συμφωνία και τα νέα μέτρα. Ενδεχομένως ίδια στάση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να σκέφτονται και οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ κ.κ Καραμανλής και Σαμαράς, οι οποίοι θέλουν να προστατέψουν τις ακολουθούμενες πολιτικές των ιδίων αλλά κυρίως την υστεροφημία τους.
Μπορεί η θέληση με κάθε τρόπο του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι η Πρωθυπουργία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως εσωτερικά η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν έχει αντιρρήσεις ή δεν είναι καζάνι που βράζει. Η πρώτη αντίδραση δημόσια είναι αυτή προερχόμενη από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Όμως και η Ντόρα η Μπακογιάννη θα τεθεί αντιμέτωπη σε δίλλημα, καθώς θυμίζουμε πως η ίδια είχε ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο που έφερε ο εξοχότατος Γεώργιος Παπανδρέου (ΓΑΠ), σε κόντρα από την κομματική γραμμή του τότε Προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, που μάλιστα εξαιτίας εκείνης της σκληρής στάσης ο κ. Σαμαράς διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ την Ντόρα Μπακογιάννη, άσχετα μετά ως πρωθυπουργός έφερε και ψήφισε και ο ίδιος μνημόνια.
Η Ντόρα Μπακογιάννη απρόβλεπτη και ενδεχομένως στηρίζοντας και αυτά τα μέτρα διαφωνώντας στο προσεχές διάστημα με την πολιτική που ακολουθεί ο αδερφός της και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, να δούμε να παίρνει σάρκα και οστά ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπου αδερφός θα διαγράφει την αδερφή του από Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το διάστημα το ερχόμενο αποκτά ενδιαφέρον ίσως εκθέσει ανεπανόρθωτα αρκετούς, ειδικά αν στη συμφωνία προβλέπεται ψήφιση όλων όσων ψήφισαν το πρώτο αριστερό μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015 και να μην απαιτούνται μόνο οι βουλευτές της πλειοψηφίας….
Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, και στη ΔΗΣΥ η κατάσταση δεν είναι ίδια. Ο Γεώργιος Παπανδρέου (ΓΑΠ) εκλέγεται ξανά Πρόεδρος της ανύπαρκτης Σοσιαλιστικής Διεθνούς, εν μέσω στήριξης του ΠΑΣΟΚ και όχι του ΚΙΔΗΣΟ όπως οι κακές γλώσσες λένε καθώς το ΚΙΔΗΣΟ είναι εξωκοινοβουλευτικό κόμμα. Στην ουσία είναι ένα ανύπαρκτο κομματίδιο, ένα μηδενικό στην ελληνική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος έχοντας επιστρέψει στο φυσικό του χώρο -λέμε τώρα- κρατώντας την …αυτονομία του ανύπαρκτου κομματιδίου του, καθώς απέτυχε να εκλεγεί στη Βουλή, επιστρέφει μέσω της ΔΗΣΥ και τα αίματα ανάβουν καθώς υπάρχουν εισηγήσεις για αυτοδιάλυση του ΚΙΔΗΣΟ και ένταξη ξανά στο ΠΑΣΟΚ.
Η προοπτική αυτή αναμένεται με ενδιαφέρον καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε σημείο ρήξης του Ευάγγελου Βενιζέλου με το ΠΑΣΟΚ της κα Γεννηματά. Μάλιστα στα πηγαδάκια της κεντροαριστεράς, λίγο πριν εμφανισθεί και δημοσκοπικά το κόμμα Διαμαντοπούλου – Φλωρίδη – Ραγκούση με τη σύμπραξη και του Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη, κάνουν λόγω πως οι διαφωνίες και τα προβλήματα είναι έντονα λίγο πριν από το ιδρυτικό συνέδριο της ΔΗΣΥ που ενδεχομένως θα διαλύσει και θα αντικαστήσει το χρεοκοπημένο ΠΑΣΟΚ.
Οι σύντροφοι του Γεωργίου Παπανδρέου που δεν επιθυμούν την αυτοδιάλυση του ΚΙΔΗΣΟ ζητούν επίμονα από τον ίδιο να διεκδικήσει την ηγεσία της ΔΗΣΥ θεωρώντας δικαίωση και ο μόνος τρόπος να ξαναγεννηθεί η παράταξη. Βραχνάδες για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη της κα. Γεννηματά όπου οι αντιδράσεις λειτουργίας αυξάνονται, οι φωνές της αντιπολίτευσης ήδη γίνονται ορατές, καθώς κάποιοι μιλούν, όχι αδίκως για διορισμένα όργανα της ΔΗΣΥ, αλλά και πως η Συμπαράταξη χτίζεται με αντιπολιτευτικό λόγο ίδιο με αυτόν που οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τρόπο ακριβώς τον ίδιο με τον ΣΥΡΙΖΑ στο αρχικό στάδια με τη διαφορά πως οι Συριζαϊκές συνιστώσες βαφτίζονται κινήσεις και κόμματα χαμηλού εκλογικού ποσοστού που διατηρούν την αυτονομία τους.
Προσεχώς οι φωνές που θα ζητούν την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα θα αυξάνονται, και όσο περνάμε στο ιδρυτικό συνέδριο θα είναι πιο δυνατές. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι θα πράξει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ εάν ζητηθεί η ψήφιση των μέτρων που θα φέρει ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στη Βουλή από όλους όσους είχαν ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, μνημόνιο που ψήφισε και η κα Γεννηματά ως νέα Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ…
Οι διεργασίες έντονες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας και η κατάσταση αρκετά κρίσιμη, απρόβλεπτη και αρκετοί διαβάζοντας τις κινήσεις στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών κομμάτων, μιλούν για μια προσπάθεια συνεννόησης που μέσα από διασπάσεις κομμάτων θα φέρει μπροστά ένα νέο κομματικό οργανισμό με μπροστάρηδες τις δυνάμεις που είχαν ξεκάθαρα και καθαρά και χωρίς πισωγυρίσματα στηρίξει το ΝΑΙ στη παραμονή της χώρας στην Ευρώπη στο Ελληνικό δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου