Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Η νέα τακτική του αντάρτικου πόλεων του PKK – Τι αποκαλύπτεται σε έγγραφα που υπέκλεψε η Τουρκία

Μια ημέρα πριν από τη γιορτή της Θυσίας (Κουρμπάν Μπαϊράμι), ο Τούρκος αναλυτής Τολγκά Σιαλγκάν δημοσιεύει στη Millyet ένα άρθρο για τη νέα τακτική που ακολουθεί το PKK προκειμένου να πετύχει τους πολιτικούς του στόχους, δηλαδή τη «Δημοκρατική Συνομοσπονδία»... 
Το κείμενό του στηρίζεται σε κείμενα της κουρδικής οργάνωσης που προορίζονταν για στελέχη της οργάνωσης και τα οποία υπέκλεψαν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας. Έτσι, αποκαλύπτεται σε μεγάλο βαθμό η νέα τακτική που...
ακολουθεί το PKK προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο αρκετών πόλεων και επαρχιών στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν. Ακολουθεί η μετάφραση του κειμένου από την τουρκική γλώσσα:
Το ΡΚΚ που έχει ως τελικό στόχο, μέσα από την κατάλληλη οργάνωση, να πετύχει τη «Δημοκρατική Συνομοσπονδία», εντείνει τις επιθέσεις του στις πόλεις-πρωτεύουσες των επαρχιών για να πετύχει τις λαϊκές εξεγέρσεις που αποτελούν την τελική φάση για τη δημιουργία απελευθερωμένων περιοχών.
Η κύρια αλλαγή στη νέα τακτική του ΡΚΚ είναι το μοντέλο του «Πολέμου στις πόλεις που στηρίζεται στον έλεγχο της υπαίθρου», με βάση την ορολογία της ίδιας της οργάνωσης.
Στις οδηγίες που έστειλε η διοίκηση του ΡΚΚ στα στελέχη της οργάνωσης, υπό τον τίτλο «Πόλεμος στις πόλεις που στηρίζεται στον έλεγχο της υπαίθρου», υπάρχουν τα εξής στοιχεία και οι εξής βασικές αλλαγές στον τρόπο δράσης της οργάνωσης:
«Με τον αγώνα για τον “επαναστατικό λαϊκό πόλεμο” θα εξασφαλιστεί κατά προτεραιότητα η οργάνωση του συστήματος της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).1 Ο αγώνας της οργάνωσης θα εξελίσσεται και θα αναπτύσσεται στο βαθμό που θα προχωρά η εφαρμογή του συστήματος της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων.
O χάρτης παρουσιάζει τα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν, και τις οργανώσεις που δρουν στο καθένα, κάτω από τη διεύθυνση του KCK
»Με έναν ισόρροπο αγώνα, που θα εξελίσσεται στην ύπαιθρο και στις πόλεις, θα καταστεί δυνατή η οργάνωση της κοινωνίας στη βάση της Δημοκρατικής Συνομοσπονδίας καθώς και η αποδυνάμωση, οπισθοχώρηση και οριοθέτηση της επιρροής του καθεστώτος που διαπράττει γενοκτονίες.
»Ο αγώνας δεν θα γίνει στις περιοχές όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει μέτρα και είναι έτοιμες να μας αντιμετωπίσουν, αλλά σε περιοχές όπου η οργάνωση είναι έτοιμη και έχει κάνει τις κατάλληλες προετοιμασίες για κάτι τέτοιο. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος, για το λόγο αυτόν θα ληφθεί υπόψη και θα εφαρμοστεί η αρχή “όποιος ελέγχει μεγάλο μέρος της υπαίθρου και όσο καλά έχει εγκαταστήσει την κυριαρχία του στην ύπαιθρο, τόσο δυνατός θα είναι στο πόλεμο των πόλεων”.
Μαχητές του PKK κρατούν κλειστό δρόμο στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ (φωτ.: EPA/STR)
»Θα περικυκλώσουμε τα φυλάκια και θα εγκλωβίσουμε σ’ αυτά το στρατό, ο οποίος δεν θα μπορεί να ξεμυτίσει. Με τον τρόπο αυτό η οργάνωση θα ελέγχει όλο το χώρο και την περιοχή γύρω και μεταξύ των φυλακίων. Όσοι στόχοι κινούνται επιθετικά εναντίον μας θα βάλλονται, ενώ οι στόχοι που είναι σταθεροί και δεν κάνουν επιχειρήσεις εναντίον μας δεν θα βάλλονται. Έτσι θα επιτευχθεί η παθητικοποίηση των μονάδων του στρατού.
»Όσο δεν μας επιτίθενται οι δυνάμεις ασφαλείας, και όσο δεν κάνουν επιχειρήσεις εναντίον μας, οι δυνάμεις των ανταρτών και της οργάνωσης θα εγκατασταθούν βήμα-βήμα στην ύπαιθρο και θα διευρύνουν σταδιακά τον “Έλεγχο περιοχής”.
»Το σημαντικό είναι πώς θα εξουδετερωθεί ο στόχος που βρίσκεται απέναντί μας. Για να εξοντωθούν μερικά άτομα σε μια επίθεση, για να καταστραφεί ένα φυλάκιο, για να γίνει μια επίθεση με 30-40 άτομα σε μια μεγάλη πόλη, πρέπει να υπάρχουν ανάμεσά τους μερικοί (3 έως 5) έμπειροι πολεμιστές, που θα έλθουν από βάσεις των αναρτών στην ύπαιθρο.
Μέλη της νεολαίας του PKK ποζάρουν με τα όπλα τους στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ (φωτ.: EPA/STR)
»Όταν ο Οτζαλάν λέει ότι “στο Αμέντ2 σε μια νύχτα θα επιτεθούν στην αστυνομία 2.000 άτομα” αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ανάλογη προετοιμασία και ότι ένα σημαντικό μέρος της πόλης θα ελέγχεται ήδη από την οργάνωση.
»Ο έλεγχος και η επιρροή της κρατικής αστυνομίας στις πόλεις και τους δρόμους επί των πολιτών και της κοινωνίας θα εξουδετερωθεί εντελώς.
»Τα φυλάκια της αστυνομίας θα πυρποληθούν και θα καταστραφούν, και θα πρέπει να φθάσουμε σε σημείο που η ασφάλεια των πόλεων θα περάσει στα χέρια των μελών της οργάνωσης. Όταν δημιουργήσουμε περιοχές όπου θα εξουδετερωθούν εντελώς οι δυνάμεις του εχθρού και η αστυνομία, τότε οι τοπικές μονάδες των ανταρτών θα αναλάβουν το ρόλο της τοπικής ασφάλειας των περιοχών αυτών.
»Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθούν οι πραγματικές δυνάμεις αυτοάμυνας, θα οργανωθούν και θα αποκτήσουν θεσμικό χαρακτήρα. Έτσι οι δυνάμεις αυτές θα αναχθούν σε προστάτη και θεματοφύλακα της δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας και του συστήματος της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων.
»Ο λαός των εξεγερμένων πόλεων και η νεολαία θα μετατραπεί σε φωτιά, θα οργανωθεί, θα ξεχυθεί στους δρόμους, και έτσι θα αυξηθεί η παρεμβατικότητα του κόσμου.
»Ορισμένες ισχυρές τοπικές μονάδες θα είναι σε θέση να δώσουν υποστήριξη με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, για να οργανωθούν καλά οργανωμένες μονάδες μάχης κατοικημένων τόπων, οι οποίες θα αναλάβουν τον έλεγχο των πόλεων. Η οργάνωση, η διοίκηση και η εκπαίδευση των μονάδων μάχης κατοικημένων τόπων θα σχεδιαστεί από τις μονάδες της υπαίθρου. Έτσι θα εφαρμοστεί η αρχή “σχεδιασμός και διοίκηση από την ύπαιθρο”, όμως πρωτοβουλία θα μπορούν να αναλαμβάνουν και οι μονάδες των πόλεων. Με το σκεπτικό ότι ο πόλεμος στις πόλεις διεξάγεται καλύτερα όταν οι δυνάμεις των αναρτών γύρω από την πόλη είναι ισχυρές, θα περικυκλώσουμε τις πόλεις, για να είναι πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μέσα σ’ αυτές.
Διαδηλωτές στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: EPA/Ulas Yunus Tosun)
»Η οργάνωση στις πόλεις είναι διαφορετική από αυτήν της υπαίθρου. Γιατί η μυστικότητα είναι πιο σημαντική στις πόλεις. Κανείς δεν πρέπει να ξέρει κάποιον πέρα από την ομάδα του. Έτσι, όλες οι επιθέσεις θα σχεδιάζονται με αυστηρή μυστικότητα και θα τηρείται η αρχή της στεγανότητας μεταξύ των ομάδων».
Αυτό είναι το νέο επιχειρησιακό δόγμα που εφαρμόζει το τελευταίο διάστημα το ΡΚΚ. Όταν διαβάσει κανείς τα παραπάνω, μπορεί πιο εύκολα να αποκωδικοποιήσει τις επιθέσεις που άρχισε το ΡΚΚ από τις 7 Ιουνίου και μετά. Αυτό το νέο σύστημα που θέλει να εγκαθιδρύσει το ΡΚΚ, θεωρείται από τις αρχές ασφαλείας ως ένας σημαντικός «δρόμος» που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

____
1. Σύστημα Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK): Είναι μια οργανωτική δομή η οποία έχει ενσωματώσει κόμματα και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν που βρίσκονται στην επικράτεια της Τουρκίας, του Ιράν, του Ιράκ και της Συρίας. Η οργάνωση αυτή, που λειτουργεί περίπου ως κράτος χωρίς επικράτεια, έχει ως στόχο τη δημιουργία αυτόνομων διοικητικών δομών χωρίς κρατική υπόσταση (δημοκρατική αυτονομία), στις κατά τόπους κουρδικές κοινότητες, οι οποίες συνεργαζόμενες μεταξύ τους, υπό την εποπτεία του KCK, θα δημιουργήσουν την Δημοκρατική Συνομοσπονδία.
2. Αμέντ είναι η βυζαντινή Άμιδα, που μετωνομάστηκε σε Ντιγιάρμπακιρ και αποτελεί την εμβληματική εν δυνάμει πρωτεύουσα των Κούρδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου