Αποκλειστικά και μόνο τις τράπεζες εξυπηρετεί το μέτρο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει να γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα όλες οι συναλλαγές για αγοραπωλησίες εμπορευμάτων αξίας άνω των 70 ευρώ...
Με το μέτρο αυτό ολόκληρη η ρευστότητα της αγοράς θα περνάει μέσα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία μάλιστα θα πολλαπλασιάσουν τα έσοδά τους από τις προμήθειες των συναλλαγών με το πλαστικό χρήμα.
Ειδικότερα, ο μποναμάς της Κυβέρνησης προς τις τράπεζες είναι τεραστίων διαστάσεων. Με προμήθεια που ξεκινάει από...
το 1,5% και σε ορισμένες περιπτώσεις εγγίζει το 3%, οι τράπεζες μέσω του πλαστικού χρήματος θα βάλουν χέρι σε όλο το εμπόρευμα της αγοράς. Ταυτόχρονα, ελέγχοντας τις αγοραπωλησίες που γίνονται, δεν θα αφήνουν περιθώριο στους εμπόρους να έχουν ανεξόφλητες οφειλές για τα επιχειρηματικά τους (ή άλλης μορφής) δάνεια.
Αυτό σημαίνει ότι για κάθε συναλλαγή που θα ολοκληρώνεται, πρώτα θα πληρώνεται η τράπεζα (προμήθειες, δάνεια) και ακολούθως όλοι οι υπόλοιποι (δημόσιο, υποχρεώσεις προς προμηθευτές, πάγιες δαπάνες κλπ). Οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες.
«Το μέτρο είναι λάθος. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους τουρίστες να έχουν συνεχώς μαζί τους πιστωτικές κάρτες για να πληρώνουν τα εμπορεύματά που θέλουν να αγοράσουν» δήλωσε προς τη «δημοκρατική» ο έμπορος Φώτης Μαχραμάς. Ο ίδιος εξήγησε ότι «στην αγορά σήμερα κυριαρχεί το παζάρι και το ποσοστό του κέρδους περιορίζεται σημαντικά. Εάν από το τελικό έσοδο, αφαιρέσουμε και τις προμήθειες προς τις τράπεζες, που μάλιστα θα παίρνουν από μόνες τους και τα χρεωστούμενα από δάνεια, τότε πιο καλά να τα κλείσουμε τα μαγαζιά και να πάμε στα σπίτια μας».
Οι πιο ψύχραιμοι της αγοράς θεωρούν ότι τελικά το όλο μέτρο, ακόμα κι αν ψηφιστεί, δεν θα βρει εφαρμογή στην αγορά. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, τότε ουδείς θα εμποδίζει τον καταστηματάρχη να χωρίζει το τελικό ποσό πληρωμής σε αποδείξεις μικρότερες των 70 ευρώ. Επιπρόσθετα, για αρκετούς μαγαζάτορες θα είναι ακόμα πιο δελεαστικό το ενδεχόμενο να μην κόψουν απόδειξη και να κερδίσουν έτσι τον ΦΠΑ και την προμήθεια της τράπεζας.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου επρόκειτο να συζητηθούν χθες το βράδυ, σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών. Το όλο μέτρο θεωρείται σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί.
Στο μεταξύ ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου σε κάθε μέτρο που στοχεύει στην εξάλειψη της φοροδιαφυγής τον βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Πάντα υποστήριζε με συνέπεια τις υγιείς νόμιμες εμπορικές πρακτικές αλλά και τους σωστούς επαγγελματίες, προσπαθώντας να αποβάλλει από τους κόλπους του αυτούς που παρανομούν.
Ταυτόχρονα όμως εκφράζει τους έντονους προβληματισμούς του για το νέο μέτρο στα παρακάτω θέματα:
Δεν μας έχει δοθεί σαφή απάντηση για το ποιος θα επωμισθεί το κόστος χρήσης των μηχανημάτων pos αλλά και για το ύψος προμήθειας που κυμαίνεται γύρω στο 1,5% της τράπεζας ανά συναλλαγή. Ένα κόστος αρκετά υψηλό στα ήδη τεράστια πάγια που καλείτε ο επιχειρηματίας να πληρώσει.
Το χρόνο απόκρισης των τραπεζών στα αιτήματα των επιχειρήσεων και τη δυνατότητα εξοπλισμού τους με τα κατάλληλα μέσα.
Ποια θα είναι η διαδικασία στις περιπτώσεις που οι πελάτες δεν διαθέτουν κάρτα συναλλαγής; Παράδειγμα οι Ρώσοι τουρίστες οι οποίοι σε ποσοστό άνω του 80% από αυτούς δεν είναι εξοικειωμένοι με την πιστωτική κάρτα παρά μόνο με μετρητά, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους καταναλωτές μεγαλύτερης ηλικίας.
Επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος θέλει να εκφράσει τους φόβους του ότι υπάρχει περίπτωση το μέτρο να λειτουργήσει αντίστροφα. Ο επιχειρηματίας στην αγωνία και στον όψιμο κίνδυνο να χαθεί η πώληση προβεί χωρίς παραστατικά συναλλαγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου