Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΡΘΙΟ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

ΕΝΩ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ή ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ - ΤΟ ΑΘΛΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΥ ΠΑΙΧΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟΥ ΑΝΑΒΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ...
"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Συνέρχεται έκτακτα σε αρνητικό κλίμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων - Ποιες οι συνέπειες απόρριψης του κουρέματος - 50% συν ένα ψήφο θέλει ο Πρόεδρος για να υιοθετηθούν οι αποφάσεις των Βερυξελλών.

Κρίσιμα και καθοριστικά διλήμματα θα έχει ενώπιον της σήμερα η  Ολομέλεια της Βουλής, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, καλώντας την να υιοθετήσει τα μέτρα μετά και την πρωτόγνωρη απόφαση του Eurogroup για κούρεμα καταθέσεων. Στις 08:30 το πρωί συνέρχεται το Υπουργικό Συμβούλιο για... 


Να εγκρίνει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, που καλείται να ψηφίσει σε νόμο το απόγευμα σε έκτακτη ολομέλεια η Βουλή των Αντιπροσώπων.
Η έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής θα πραγματοποιηθεί στις 16:00, ενώ στις 11 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί στη Βουλή για να ενημερώσει όλους τους βουλευτές για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ξημερώματα Σαββάτου στο Eurogroup.
Από την πρωινή σύσκεψη στη Βουλή κατά πάσα πιθανότητα θα απουσιάζει το ΑΚΕΛ, καθώς την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Της συνάντησης της Βουλής με τον Πρόεδρο θα προηγηθεί ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο, η οποία αναμένεται να γίνει αμέσως μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, στις 09: 30.

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, εάν ψηφίσουν χωρίς διαρροές συγκροτούν 28 βουλευτές και χρειάζονται ακόμη μία ψήφο. ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι τάσσονται εναντίον, ενώ την ίδια θέση έχει και το ΕΥΡΩΚΟ, που μετέχει στην Κυβέρνηση.

Σε περίπτωση που η Βουλή σήμερα δεν υπερψηφίσει τα νομοσχέδια για υλοποίηση της απόφασης τα πράγματα θα γίνουν τραγικά με οικονομική αστάθεια και άγνωστα αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, συνεδρίες των ανωτάτων οργάνων ή και των κοινοβουλευτικών τους ομάδων έχουν ανακοινώσει για σήμερα τα κοινοβουλευτικά κόμματα προκειμένου να τοποθετηθούν ως προς το νομοσχέδιο που καλούνται το απόγευμα να ψηφίσουν και κρίνει ουσιαστικά την τύχη της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Eurogroup, καθώς τυχόν καταψήφισή του θα ισοδυναμεί με ανατροπή της συμφωνίας.

Σήμερα, επίσης, σε ώρα που δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό.

Το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, που καλείται να ψηφίσει σε νόμο εκτάκτως σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων, διαβιβάστηκε στα κοινοβουλευτικά κόμματα χθες Σάββατο.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ο περί τέλους των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα νόμος του 2013» και, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, σκοπός του είναι η θέσπιση νομοθεσίας για τέλος επί των καταθέσεων που κατέχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία, που ανέρχεται για κάθε ευρώ καταθέσεως μέχρι 100.000 ευρώ σε πιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία την 17ην Μαρτίου 2013, στο 6,75%, και για κάθε ευρώ πάνω από εκατόν χιλιάδες στο 9.99%. Το τέλος θα μεταφέρεται σε ειδικό λογαριασμό στο κάθε πιστωτικό ίδρυμα, επ’ ονόματι της Δημοκρατίας και θα διατίθεται μετά από Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών για σκοπούς διάσωσης και ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι έναντι του τέλους, διατίθενται στους καταθέτες, μετοχές πιστωτικών ιδρυμάτων στη Δημοκρατία, οι όροι της διάθεσης των οποίων, καθορίζονται με Διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών.

Στο μεταξύ, διάφορες ομάδες πολιτών που αντιτίθενται στο κούρεμα των καταθέσεων ή και στο μνημόνιο εξήγγειλαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για σήμερα έξω από το κτήριο της Βουλής. Χθες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Διάγγελμα Αναστασιάδη προς το λαό
Ενώπιον του λαού θα επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης για αποδοχή των όρων του Eurogroup, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει ήδη δώσει μία πρόγευση του αυριανού διαγγέλματος του.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, παρουσίασε την λύση που επέλεξε η κυβέρνηση, ως την μοναδική μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εξήγησε ότι με την έκτακτη σύγκληση του Eurogroup τέθηκε το δίλημμα την Τρίτη 19 Μαρτίου να επιλεγεί, είτε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης.

«Είναι καλά γνωστό ότι η βαθιά οικονομική κρίση και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία περιήλθαμε ως χώρα δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες, που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση του τόπου», αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προειδοποιώντας ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει σε εκείνον, η σε κανένα, να μπεί στη λογική της επίρριψης ευθυνών».

Παραθέτοντας τα γεγονότα και το σκηνικό που παίχτηκε εις βάρος ης Κύπρου, ανέφερε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προηλειμμένες αποφάσεις και τετελεσμένα τα οποία μας έθεταν ενώπιον των ακολούθων διλημμάτων: «Είτε, την Τρίτη 19 Μαρτίου, να επιλέξουμε το καταστροφικό σενάριο της άτακτης χρεοκοπίας, είτε το σενάριο μιας επώδυνης αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετήρια επανεκκίνησης της οικονομίας μας».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέλυσε τις συνέπειες από τυχόν επιλογή «του καταστροφικού σεναρίου».

1. Την Τρίτη 19 Μαρτίου, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, η μια εκ των δυο τραπεζών που διέρχονται κρίση θα τερμάτιζε τις εργασίες της, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με ειλημμένη απόφασή της, θα τερμάτιζε την ίδια μέρα την παροχή ρευστότητας. Η δεύτερη τράπεζα θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8 000 οικογένειες στην ανεργία.

2. Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.

3. Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε ένα φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.

4. Μια τέτοια ανεξέλεγκτη κατάσταση θα συμπαρέσυρε σε κατάρρευση ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα με όλα τα συνεπακόλουθα.

5. Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άλλα και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές.

Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το Ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.

Η δεύτερη επιλογή, αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ήταν η ελεγχόμενη διαχείριση της κρίσης», μέσα από τις αποφάσεις που ελήφθησαν και συνοψίζονται ως ακολούθως:

1. Εξασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών και διάσωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση τους.

2. Διάσωση 8 000 θέσεων εργασίας από τον τραπεζικό τομέα και χιλιάδων άλλων που θα χάνονταν σαν συνεπακόλουθο της μη συνέχισης των εργασιών των τραπεζών.

3. Διάσωση του συνόλου των καταθέσεων, με την μια και μόνη ανταλλαγή μικρού ποσοστού των αποταμιεύσεων με μετοχές των δυο τραπεζών. Επί του παρόντος, οι μετοχές αυτές δεν αποδίδουν την πλήρη αξία, άλλα με την ανάκαμψη της οικονομίας θα ανταποδώσουν το μέγιστο αν όχι το σύνολο των αποκοπών.

4. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε δραστική μείωση του δημόσιου χρέους, το καθιστά διαχειρίσιμο και βιώσιμο και απαλλάσσει τις επόμενες γενεές από τα βάρη της αποπληρωμής του.

5. Διασώζει τα ταμεία πρόνοιας και συντάξεων και αποτρέπει τη λήψη άλλων σκληρών μέτρων όπως οι μειώσεις μισθών και συντάξεων που τέθηκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

6. Δεν προκαλεί νέα ύφεση και αποτρέπει τον κίνδυνο του φαύλου κύκλου ενός δεύτερου μνημονίου.
«Δεν ωραιοποιούμε την κατάσταση. Η λύση που επιλέξαμε μπορεί να είναι επώδυνη, όμως ήταν η μοναδική που θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε τη ζωή μας χωρίς περιπέτειες. Είναι μια απόφαση που οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας», τονίζει ο Πρόεδρος.

Τις επόμενες ώρες, συνεχίζει, «θα κληθούμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» και αναφέρει τέλος ότι αύριο θα απευθύνει διάγγελμα στον κυπριακό λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου