Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ "ΗΡΩΟ" ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ???

Κρίσιμη ψηφοφορία γαι το μέλλον της Κύπρου πραγματοποιείται σήμερα στη κυπριακή Βουλή που καλείται να εγκρίνει το αμφιλεγόμενο μέτρο του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, το οποίο έχει τεθεί ως όρος για την παροχή της βοήθειας. Η ψηφοφορία δείχνει να είναι αμφίρροπη... 

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε διάγγελμα του ζήτησε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποφασίσουν με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον των πολιτών και της πατρίδας και να ψηφίσουν τα μέτρα. Ανακοίνωσε επίσης πως ως αντάλλαγμα για το κούρεμα των καταθέσεων θα δοθούν μετοχές των τραπεζών και ομόλογα συνδεδεμένα με τα μελλοντικά κρατικά έσοδα από το φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις πολιτικών παρατηρητών... 


Το «ναι» εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει 27 με 30 ψήφους στο κυπριακό Κοινοβούλιο, από τις 29 που απαιτούνται για να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των 56 εδρών.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο αναμένεται να υπερψηφίσουν οι 19 από τους 20 βουλευτές του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Μία βουλευτής του κόμματος, η Στέλλα Κυριακίδου, βρίσκεται σε ταξίδι στην Αργεντινή και δίνει τώρα μάχη με το χρόνο για να βρίσκεται εγκαίρως στην Κύπρο.
Το ΔΗΚΟ, το έτερο κόμμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, δηλώνει ότι θα ψηφίσει «ναι» υπό όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιώνει γραπτή διαβεβαίωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι, θα στηρίξει το τραπεζικό σύστημα εάν φύγουν κεφάλαια από την Κύπρο.
Επίσης ζητά γραπτή εγγύηση ότι δεν θα επανέλθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Eurogroup και η Τρόϊκα με νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν κούρεμα», είτε μειώσεις μισθών ή συντάξεων. Το ΔΗΚΟ ζητά ακόμα να υπάρξει ένα σχέδιο, το οποίο θα προβλέπει ότι, αν σε κάποιο χρονικό διάστημα υπάρξουν άλλες οικονομικές δυνατότητες, τότε να υπάρξει απεμπλοκή από την απόφαση του Eurogroup.
Από τους 8 βουλευτές του ΔΗΚΟ οι 5 θεωρείται ότι θα ψηφίσουν σύμφωνα με τη γραμμή του κόμματος, ενώ 2 φέρονται να μην έχουν αποφασίσει ακόμα (Αντώνης Αντωνίου, Γιώργος Προκοπίου) και ένας (Νικόλας Παπαδόπουλος) τάχθηκε την Κυριακή κατά.

Οχι ψηφίζει η αντιπολίτευση
«Όχι» αναμένεται να ψηφίσουν τουλάχιστον οι 27 από τους 28 βουλευτές της αντιπολίτευσης: Οι 19 βουλευτές του ΑΚΕΛ, οι 5 της ΕΔΕΚ, ο ένας βουλευτής των Οικολόγων-Πρασίνων, ένας ανεξάρτητος και οι ένας από τους δύο βουλευτές του ΕΥΡΩΚΟ. Υπέρ του «ναι» ενδέχεται να κλίνει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλύρης.
Οι ισορροπίες πάντως είναι εξαιρετικά λεπτές και η εικόνα μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή.
Η ψηφοφορία-θρίλερ θα ξεκινήσει στις 4 το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας.
Η έκτακτη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την Κυριακή. Ωστόσο, κατόπιν εισήγησης του Νίκου Αναστασιάδη, και παρά τις ασφυκτικές πιέσεις για άμεση επικύρωση της συμφωνίας, η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την Καθαρά Δευτέρα.
Θα προηγηθεί σύσκεψη αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων που θα αρχίσει στις 15:15 το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου