Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΧ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ???

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ 5 ΧΙΛ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ...

γράφει ο «ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ»

Για πρώτη φορά εφαρμόζεται ένα άμεσο κούρεμα των καταθέσεων ως άμεση ενέργεια αντιμετώπισης της διάσωσης μιας χώρας. Το Eurogroup αποφάσισε ένα πακέτο διάσωσης της Κύπρου ποσού 10 δις με τους εξής όρους :

1.Εισφορά επί των καταθέσεων α) 6,75 % για ποσά μέχρι 100.000 € β) 9,9 % για ποσά πάνω από 100.000 € για όλες τις Κυπριακές τράπεζες εκτός των θυγατρικών που λειτουργούν στην Ελλάδα...


2.Αύξηση του φόρου καταθέσεων σε 20 με 25 %.
3.Αύξηση των εταιρικών φόρων από 10 % σε 12,5 %
4.Έναντι των καταθέσεων που θα κουρευτούν θα εκδοθούν μετοχές των Κυπριακών τραπεζών.
Τα αναμενόμενα έσοδα από το υποχρεωτικό κούρεμα των καταθέσεων φθάνουν σε 5,8 δις.

Οι καταθέσεις των Ρώσων στην Κύπρο υπολογίζονται σε 12 δις περίπου.
Η ρωσική κυβέρνηση δείχνει να είναι έτοιμη να «χαλαρώσει» τους όρους του δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγήσει στην Κύπρο, δίνοντας παράταση πέραν του 2016 για την αποπληρωμή του και μειώνοντας το επιτόκιο.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να εγκριθούν από την Κυπριακή Βουλή που όμως δεν φαίνεται ότι εξασφαλίζεται μέχρι στιγμής. Η αιτιολογία είναι ότι δεν θα εφαρμοστούν κούρεμα των μισθών και των εισοδημάτων. Αυτό όμως δεν ισχύει επειδή μέσω της αύξησης των φόρων θα εφαρμοστεί έμμεσα και μείωση εισοδημάτων.
Είναι φανερή η προσπάθεια των Ευρωπαίων να τιμωρήσει την τακτική του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, που ακολούθησαν οι Κυπριακές τράπεζες και ειδικότερα σε συνδυασμό με τους Ρώσους «επιχειρηματίες – καταθέτες». Επίσης προσδοκούν ωφέλεια από τις καταθέσεις των αδύναμων χωρών, που θα κατευθυνθούν σε χώρες με ισχυρή οικονομική προοπτική όπως η Γερμανία
Σε κάθε περίπτωση γεγονός είναι ότι κλονίζεται η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος και η εμπιστοσύνη των καταθετών που είναι οι κατ’ εξοχήν στυλοβάτες της τραπεζικής δραστηριότητας και πηγή χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Τι συμβαίνει με τις Κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα :
Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος

Δάνεια 9,4 δισ ευρώ
Καταθέσεις 6,5 δις ευρώ
Κεφάλαια ομίλου 2,2 δις ευρώ
Ζημίες 9μηνο 2012 288 εκατ

Λαϊκή τράπεζα Ελλάδος

Ενεργητικό 12 δις ευρώ
Δάνεια 9,8 δις ευρώ
Καταθέσεις 6 δις ευρώ
Κεφάλαια ομίλου 966 εκατ ευρώ
Καταστήματα 141
Έσοδα 9μηνο 2012 67 εκατ
Ζημίες 9μηνο 2012 1,09 δις
Συνοπτικά οι Κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα έχουν σύνολο καταθέσεων 12,5 δις και σύνολο χορηγήσεων 19,2 δις.
Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό 6,7 δις των CPB (Cyprus Popular Bank) και Τράπεζα Κύπρου.

Οι παραπάνω τράπεζες είναι στην κατηγορία branches, δηλαδή εμφανίζονται ως υποκαταστήματα των μητρικών Κυπριακών τραπεζών και όχι ως θυγατρικές και επομένως οι καταθέσεις σε αυτές δεν προστατεύονται από την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή από το ΤΕΚΕ, αλλά εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Κυπριακού Ταμείου Εγγυοδοσίας.
Οι κυπριακές τράπεζες τους τελευταίους μήνες έχουν μεταφέρει στην Κύπρο το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, που διατηρούσαν τα Ελληνικά καταστήματα, οπότε το ενεργητικό τους στην Ελλάδα περιορίζεται κυρίως στις χορηγήσεις.
Η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος είναι θυγατρική της CPB και επομένως υπάγεται στο Ελληνικό Δίκαιο και δεν ισχύει η εισφορά επί των καταθέσεων, ενώ αντίθετα η εισφορά ισχύει για όσους είχαν καταθέσεις στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο.
Σημειώνεται ότι η Επενδυτική Εισφορά θα επιβληθεί και σε όσους είχαν τα κεφάλαια τους σε κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο.

Προσφέρθηκε η λύση για τις Κυπριακές τράπεζες, που βρίσκονται στην Ελλάδα  να υπάρξει συμφωνία, ώστε ένα ελληνικό τραπεζικό σχήμα να αγοράσει το ενεργητικό και το παθητικό των υποκαταστημάτων αυτών και αυτό θα γίνει χωρίς να επηρεάζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Δεν θα προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας θυγατρικής που θα χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση, μια ελληνική τράπεζα θα τα αγοράσει», ξεκαθάρισε ο G. Asmussen. Όμως πώς είναι δυνατόν να γίνει αυτό, αφού το σχήμα, που θα προκύψει από την εξαγορά αυτή, θα χρειαστεί ίσως μεγαλύτερη ανακεφαλαιοποίηση από ότι προβλέπονταν πριν την εξαγορά.

Προτείνεται η χρηματοδότηση του funding gap, δηλαδή της διαφοράς ενεργητικού – παθητικού, που είναι περίπου 6,7 δις να γίνει μέσω του ELA. Υπενθυμίζουμε ότι τα κεφάλαια του ELA προέρχονται από την ΕΕ και την ΕΚΤ αλλά απλά διαχειρίζονται από την Τράπεζα της ‘Ελλάδος, που έχει όριο χρηματοδότησης μέσω του μηχανισμού αυτού, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να έχει την έγκριση από την ΕΚΤ. Οι διασφαλίσεις που θα προσφερθούν για την χρηματοδότηση αυτή θα είναι προφανώς εκχώρηση απαιτήσεων των Κυπριακών τραπεζών ή άλλες εγγυήσεις ή ενεχυρίαση περιουσιακών στοιχείων.
Αναφέρθηκε ότι θα προκύψει ανάγκη αύξησης των ποσών ανακεφαλαιοποίησης για τον ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα εξαγοράσει το ενεργητικό και παθητικό των Κυπριακών τραπεζών, ποσού περίπου 2 δις. Ένα μέρος των κεφαλαίων θα καλύψει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Κύπρος και το υπόλοιπο το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά σταδιακά θα αποκατασταθεί ώστε να μην αυξήσει το ελληνικό χρέος. Αυτό είναι ασαφές και δεν βλέπουμε πώς μπορεί να εφαρμοστεί.
Οι αποφάσεις για την εξαγορά των Κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα πρέπει να ληφθούν μέχρι την Τρίτη, πριν δηλαδή τη νομοθέτηση της εισφοράς από την Κυπριακή Βουλή, για εξασφαλισθεί η μετάβασή τους στο ΤΕΚΕ και να μη συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για επιβολή της εισφοράς.

Συμπεράσματα και σχόλια
Τα παραπάνω είναι αρκετά ασαφή και οι αποφάσεις, που έχουν ληφθεί είναι γεγονός ότι σχεδιάζονταν αρκετούς μήνες πριν. Η εφαρμογή τους θα έχει άμεσα επίπτωση στο κλίμα εμπιστοσύνης των καταθετών και πιθανόν να προκαλέσει και κρίση με την αθρόα διαρροή καταθέσεων εκτός των τραπεζικών συστημάτων των χωρών που βρίσκονται σε κρίση. Δηλαδή αναμένεται να έχει επίπτωση στην Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία με αβέβαιες προβλέψεις για την έκταση αλλά και για την επίπτωση. Όλοι γνωρίζουν ότι το bank run μπορεί να προκληθεί μόνο από φήμες.

Οι αποφάσεις του G. Asmussen της ΕΚΤ για εξαγορά των στοιχείων Ενεργητικού και Παθητικού των κυπριακών τραπεζών και για χρηματοδότηση του funding gap μέσω του ELA, αποδεικνύουν ότι για μια ακόμη φορά οι απαγορεύσεις και οι διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανόνες, που επικαλούνται κάθε φορά, που θέλουν να επιβάλλουν σκληρά μέτρα λιτότητας, δεν ισχύουν αλλά μπορούν να ληφθούν αποφάσεις και εκτός κανόνων, ανάλογα με τα συμφέροντα των ισχυρών.
Ακόμη τα μέτρα λιτότητας που επιβάλλουν δεν αποβλέπουν στην αντιμετώπιση της ύφεσης αλλά στο να καρπωθούν περισσότερα κέρδη οι ισχυρές χώρες του βορρά.
Αναμένεται η έγκριση των αποφάσεων του Eurogroup από την Κυπριακή Βουλή και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες αν θα επιτευχθεί.

Παραμένουν βέβαια πολλά ερωτηματικά σχετικά με τη λειτουργία των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και κυρίως για την εξασφάλιση των εργαζομένων στις τράπεζες αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις κυπριακές τράπεζες έχουν 319 υποκαταστήματα στην Ελλάδα με 5.000 εργαζόμενους. Σε καμία ανακοίνωση δεν έχει γίνει αναφορά για την προστασία των εργαζομένων σε αυτές και το μέλλον τους κρίνεται αβέβαιο.
Επίσης φημολογείται ότι επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από Ελληνική τράπεζα για την εξαγορά των στοιχείων Ενεργητικού – Παθητικού των κυπριακών τραπεζών θα εξαναγκαστεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, (που έχει ενταχθεί στο ΤΧΣ λόγω μη βιωσιμότητας και αναμένει το χάρισμά του σε μια από τις συστημικές τράπεζες), να προχωρήσει στην εξαγορά αυτή. Δηλαδή το μη βιώσιμο ΤΤ θα αναλάβει τη διάσωση των κυπριακών τραπεζών !!!. Αν δεν είναι αυτό τελείως αντιφατικό τότε ποιο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντιφατικό και παράλογο…

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Την έντονη ανησυχία τους για τον κίνδυνο μετάδοσης και στην Ελλάδα του κλίματος πανικού που επικρατεί στις τάξεις των πολιτών στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων στην κυπριακές τράπεζες, εκφράζουν κορυφαίοι τραπεζίτες.
Τραπεζικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν «επικίνδυνη» για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα την απόφαση που έλαβαν οι Ευρωπαίοι, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανησυχίας σε όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο.
«Ποιος διασφαλίζει σήμερα στους καταθέτες στις χώρες που εφαρμόζουν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ότι δεν θα επιβληθούν στο μέλλον ανάλογα μέτρα για την χρηματοδότηση των ελλειμμάτων τους» αναρωτιέται έμπειρο τραπεζικό στέλεχος.
Ο ίδιος σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι δεν ξεκαθαρίσουν ότι η περίπτωση της Κύπρου, όπως και το ελληνικό PSI το 2012, είναι μοναδική, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να επαναληφθούν φαινόμενα διαρροών καταθέσεων από την ευρωπαϊκή περιφέρεια προς ασφαλείς χώρες της ευρωζώνης ή της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2012 η διπλή εκλογική αναμέτρηση κόστισε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα απώλειες σε ρευστότητα της τάξης των 18 δισ. ευρώ, η πλειονότητα των οποίων έχει πλέον επιστρέψει στις ελληνικές τράπεζες.
Εάν προκληθεί νέα διαρροή αποταμιεύσεων από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, θα επιβαρυνθούν τα επίπεδα ρευστότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες πληροφορίες, οι καταθέσεις που βρίσκονται σε κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα δε θα συμμετάσχουν στο «κούρεμα».
Αυτό είναι λογικό διότι σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα των τραπεζών και στην Ελλάδα, ενδεχόμενο που θα επιβάρυνε το πακέτο διάσωσης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Εξάλλου, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τις καταθέσεις που βρίσκονται σε υποκαταστήματα και θυγατρικές ελληνικών ομίλων στην Κύπρο.
Τα πάντα θα οριστικοποιηθούν με το νόμο που θα ψηφίσει η κυπριακή Βουλή μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.
Ως προς τις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα αυτές δεν θα υποστούν κανένα κούρεμα και θα μεταφερθούν μέχρι την Τρίτη σε εγχώριο τραπεζικό ίδρυμα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου