Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ

Τη Δευτέρα το βράδυ η βουλή της Ουγγαρίας ψήφισε μια σειρά αμφιλεγόμενων συνταγματικών τροποποιήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με έγκυρους νομοθέτες, αποτελούν προσβολή για τη δημοκρατία, φέρνοντας τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, σύμφωνα με άρθρο του Spiegel... 

Το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αμέσως μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αλλά οι ηγέτες της χώρας δε φαίνεται να πτοούνται.

Ο Ούγγρος Πρόεδρος Γιάνος Άντερ έφτασε στο Βερολίνο την περασμένη Παρασκευή για μια φαινομενικά τυπική συνάντηση ανάμεσα σε δύο αρχηγούς κρατών της ΕΕ. Όμως, η σχέση της Ουγγαρίας με την ΕΕ βρίσκεται σε τεντωμένο σχοινί τις τελευταίες μέρες. Άλλωστε, η Ουγγαρία... 


Απώλεσε τη Δευτέρα το βράδυ πολλά από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις χώρες-μέλη της ΕΕ.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν, μέλος του συντηρητικού κόμματος Φιντέζ, όπως άλλωστε και ο Πρόεδρος της χώρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στη Γερμανία, προχώρησε στην ψήφιση ενός ιδιαίτερα αμφιλεγόμενου πακέτου συνταγματικών τροποποιήσεων. Οι τροποποιήσεις αυτές περιορίζουν τις αρμοδιότητες του συνταγματικού δικαστηρίου και υπονομεύουν την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος.

Με λίγα λόγια, σημειώνει το Spiegel, μία χώρα της κεντρικής Ευρώπης απομακρύνεται από τις έννοιες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η ψηφοφορία της Δευτέρας, εξασφάλισε εύκολα στο συντηρητικό κόμμα τη νίκη. 265 ψήφισαν υπέρ, 11 κατά και 33 δήλωσαν παρόντες.

Ο Λάζλο Κόβερ, πρόεδρος της Ουγγρικής Βουλής και ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους της χώρας, ήταν ο κύριος υποκινητής όλης της διαδικασίας. Ο Κόβερ αποτελεί ένα από τα ιστορικά στελέχη του Φιντέζ και δε διστάζει να πει την άποψή του, ειδικά για εθνικά και κρατικά θέματα. Την περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξη του στο συντηρητικό κανάλι της χώρας Hir TV, ανέλυσε με πρωτοφανές πάθος τη θεωρία του ότι όλος ο κόσμος -και κυρίως η ΕΕ και οι ΗΠΑ- συνωμοτεί ενάντια στην Ουγγαρία.

Η "έκρηξη" του Κόβερ απέναντι σε ΕΕ και ΗΠΑ δεν ήταν τυχαία, καθώς εσχάτως είχε ενταθεί η κριτική απέναντι στο πρόσωπό του, τόσο από το εξωτερικό, όσο και από το εσωτερικό για την απόφασή του να μην ακυρώσει ή τουλάχιστον να αναβάλλει  την ψηφοφορία.
 
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ξεκάθαρα την αντίθεσή τους απέναντι στις τροποποιήσεις τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα τη συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων μπροστά στο κτίριο της βουλής το προηγούμενο Σάββατο.

Την εσωτερική διαμαρτυρία ακολούθησαν «πυρά» εκτός Ουγγαρίας και συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κριτική που κορυφώθηκε όταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ζήτησε προσωπικά από τον Πρωθυπουργό Ορμπάν να καθυστερήσει την ψηφοφορία.

Ανάμεσα στις πιο αμφιλεγόμενες τροποποιήσεις είναι η σημαντική μείωση της δύναμης του συνταγματικού δικαστηρίου. Επιπλέον, όλες οι αποφάσεις του δικαστηρίου μέχρι να μπει σε ισχύ το νέο σύνταγμα, θεωρούνται ως μη γενόμενες.

Η ελευθερία του λόγου πρόκειται, επίσης, να περιοριστεί όταν θίγεται η «ηθική του Ουγγρικού έθνους». Επίσης, οι φοιτητές θα πρέπει να μείνουν και να δουλέψουν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη χώρα, μετά το τέλος των σπουδών τους, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν κάποιου είδους πρόστιμο στο κράτος. Αυτό το μέτρο έρχεται ως αποτέλεσμα της επιθυμίας της κυβέρνησης να μειώσει το ποσοστό των εγκαταλείπουν τη χώρα προς αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

Οι τροποποιήσεις περιλαμβάνουν, ακόμα, την εισαγωγή συγκεκριμένων νόμων που είχαν αποσυρθεί παλαιότερα, καθώς είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί από το ανώτατο δικαστήριο. Ανάμεσα τους υπάρχουν ποινές για τους άστεγους που περιπλανόνται σε δημόσιους χώρους και για την πολιτική διαφήμιση σε ιδιωτικά ΜΜΕ, αλλά και ο αποκλεισμός των ζευγαριών που δεν έχουν παντρευτεί, δεν έχουν παιδιά ή είναι του ίδιου φύλου από τον επίσημο ορισμό της οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου