Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΜΕ ΧΙΛΙΑ ΕΥΡΩ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΠΑΠ - ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ Ν ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ

Με «στοίχημα» 1.000 ευρώ πήγαν να σηκώσουν τον ΟΠΑΠ...

του ΜΠΑΜΠΗ ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ

Όπως αποδεικνύεται από επίσημα έγγραφα, η εταιρεία Emma Delta, που ελέγχεται από τον Τσέχο Jiri Smejc και τον γιο τού Δ. Μελισσανίδη και διεκδικεί την αγορά του Οργανισμού, εμφανίζεται με κεφάλαιο μόλις 1.000 ευρώ. Τεράστια ερωτήματα για τις διαδικασίες του ΤΑΙΠΕΔ και για τους ελέγχους από την Deutsche Bank και την Εθνική που είναι οι σύμβουλοί στους διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων
 
Η παραίτηση του Τ. Αθανασόπουλου από την προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και του Γ. Μέργου από το Δ.Σ. για να διευκολυνθεί η κυβέρνηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα, όχι μόνο δεν απαντάει στα ερωτήματα ως προς τη διαφάνεια των διαδικασιών αλλά προσθέτει και νέα. Το Ταμείο τις αμέσως επόμενες μέρες... 
 
Εχει τον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ, που είναι το πρώτο και κρισιμότερο τεστ για το καταιγιστικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 2,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2013
Εντούτοις από τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν» για την πρώτη κατά σειρά πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, που πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 5 Απριλίου, εγείρονται ερωτήματα για τις διαδικασίες του διαγωνισμού και κατ' επέκταση για τον ρόλο της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ και των συμβούλων του Ταμείου, Deutsche Bank και Εθνική Τράπεζα. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι θα έπρεπε με τη λήξη της προθεσμίας της πρώτης φάσης (πήγε από τις 19 Οκτωβρίου 2012 στις 9 Νοεμβρίου) να επιδείξουν ποσόν τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, ενεργών και μη επενδεδυμένων κεφαλαίων -collateral (εχέγγυο). Το ποσόν αυτό ορίστηκε με βάση τη χρηματιστηριακή αποτίμηση του 33% του Οργανισμού και την πρόβλεψη της κερδοφορίας του. Από τις οκτώ εταιρείες που συμμετείχαν στην πρώτη φάση κόπηκε στη δεύτερη μία για την οποία εκτιμήθηκε ότι δεν είχε τις βασικές προϋποθέσεις της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Το Ταμείο και οι τράπεζες που έχουν αναλάβει τον ρόλο συμβούλου, Deutsche και Εθνική, εκτός από την εξέταση των οικονομικών στοιχείων είχαν την ευθύνη ελέγχου και των συμπληρωματικών στοιχείων για να διαπιστώσουν τη φερεγγυότητα των εταιρειών ιδιωτικού κεφαλαίου (Funds) που δήλωσαν ενδιαφέρον, δηλαδή τις αποδείξεις για τα ενεργά μη επενδεδυμένα κεφάλαια, όπως και επιστολή τράπεζας ή χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που επιβεβαιώνει την οικονομική κατάστασή τους. Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ τέτοιος έλεγχος δεν έγινε, ή αν έγινε δεν αφορούσε όλες τις εταιρείες που υπέβαλαν προσφορές και πέρασαν στην τελική φάση.

Συγκεκριμένα, από τα αρχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου αλλά και τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών η εταιρεία Emma Delta Ltd. που διεκδικεί τον ΟΠΑΠ έχει δηλώσει κεφάλαιο μόλις 1.000 ευρώ και όχι 600 εκατ. ευρώ όπως εμφανίζεται να δηλώνει στην προσφορά που υπέβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ. Το Fund συνεστήθη στις 31 Οκτωβρίου με έδρα τη Λευκωσία και διαχειριστή την εταιρεία Emma Delta Management που ελέγχεται από τους Jiri Smejc με 67% και Γεώργιο Μελισσανίδη με 33% (γιος του Δημήτρη Μελισσανίδη). Κεφάλαιο κατεβλήθη για τη δεύτερη εταιρεία, συνολικού ποσού 1.000 ευρώ με ισάριθμες μετοχές. Για το Fund κεφάλαιο δεν δηλώθηκε αφού όπως προκύπτει από το καταστατικό οι 600 εκατομμύρια μετοχές που δηλώνονται ως επενδυτικό κεφάλαιο είναι, όπως αναφέρεται, διευκρινιστικά μηδενικής αξίας (shares with no nominal value).

Το ίδιο συνάγεται όμως και από τα ηλεκτρονικά αρχεία του Εφόρου Εταιρειών της Λευκωσίας, όπου καταχωρίστηκαν η Emma Delta και η Emma Delta Management με την τελευταία ανάρτηση. Στην πρώτη ανάρτηση, τον Νοέμβριο του 2012, το Fund εμφανίζεται να διαθέτει 600 εκατομμύρια επενδυτικές μετοχές με ονομαστική αξία όχι μηδέν αλλά ενός ευρώ. Ωστόσο στην ανάρτηση του Φεβρουαρίου 2013 αυτή η τιμή διορθώθηκε και το Fund εμφανίζει μηδενικό επενδυτικό κεφάλαιο. Μόνο επενδεδυμένο κεφάλαιο είναι αυτό της Emma Management, 1.000 ευρώ. Το ίδιο προκύπτει και από την πιστοποίηση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, τον περασμένο μήνα.

Στα αρχεία των οικονομικών υπηρεσιών της Κύπρου έχουν καταχωριστεί και οι επιστολές για τη φερεγγυότητα του Fund από την τράπεζα PPF της Τσεχίας που ελέγχεται από το PPF Group. Ο Jiri Smejc είναι μέλος της διοίκησης της τράπεζας και του επενδυτικού ομίλου. Το ενεργητικό της τράπεζας όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία ισολογισμού είναι 760 εκατομμύρια κορόνες και με τη σημερινή ισοτιμία 25:1 με το ευρώ είναι κάτι παραπάνω από 30 εκατ. ευρώ. Ο Jiri Smejc κατέχει το 5% των μετοχών της τράπεζας. Στο Fund Emma Delta βασικοί μέτοχοι είναι επίσης οι A. Mamut, A. Nesis και Κ. Komarec.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει η Emma Delta Ltd., η Fosun International κινεζικών συμφερόντων, η BC Partners, η Texas Pacific, η Intralot συμφερόντων Σ. Κόκκαλη, ο όμιλος Κοπελούζου με την Gauselmann και την Playteck και η Τhird Point Llc.

Το πρώτο ερώτημα που εγείρεται είναι αν το ΤΑΙΠΕΔ και τα στελέχη της Deutsche και της Εθνικής έκαναν τους ελέγχους που ορίζονται από την προκήρυξη του διαγωνισμού σε όλες τις υποψήφιες εταιρείες και τα στοιχεία αυτά ελήφθησαν υπόψη στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Ταμείου με την οποία έγινε η αξιολόγηση των υποψηφιοτήτων και ορίστηκαν οι συμμετοχές στη δεύτερη φάση.

Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν αυτές οι διαδικασίες ελέγχονται από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ως προς τη φερεγγυότητα των ενδιαφερομένων αλλά και την επάρκειά τους σε επενδυτικά κεφάλαια. Τι θα συνέβαινε εάν ο διαγωνισμός κατακυρωνόταν σε ένα Fund που δεν έχει καθόλου διαθέσιμα κεφάλαια σήμερα; Θα μπορούσε φυσικά να βάλει collateral την επόμενη μέρα, διότι με τον ΟΠΑΠ θα άνοιγαν οι πόρτες για τραπεζικό δανεισμό.

Και το τρίτο ερώτημα είναι τι γίνεται με τους άλλους διαγωνισμούς ιδιωτικοποιήσεων που έτρεχαν παράλληλα με αυτόν του ΟΠΑΠ και αφορούν επίσης τυχερά παιχνίδια. Στα Κρατικά Λαχεία έχουν γίνει επίσης συμφωνίες, οι οποίες έχουν φέρει σε αντιπαράθεση τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με τη διοίκηση της Κρατικά Λαχεία Α.Ε. και τη διοίκηση του ΟΠΑΠ. Ο ΟΠΑΠ συμμετείχε στον διαγωνισμό με κοινοπραξία ιδιωτικών εταιρειών στην οποία είχε θέση leader, ενώ η δεύτερη κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε η PPF είχε έλθει σε συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας Κρατικά Λαχεία για να πάρει μέρος της συμμετοχής του ΟΠΑΠ. Η πράξη δεν πέρασε από τη διοίκηση του ΟΠΑΠ και η εκχώρηση της Κρατικά Λαχεία Α.Ε. καταχωρίστηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην κοινοπραξία με επικεφαλής τον Οργανισμό τον περασμένο Δεκέμβριο.
 
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου