Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ - ΚΛΩΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΩΣΙΛΟΓΟΥΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Το όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στον μονόδρομο που επιχείρησαν να τις επιβάλλουν όποια κι αν είναι η κατάληξη θα μείνει στην ιστορία...

Γιατί πιθανόν αυτό το όχι να αποτελεί και την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης!

 

Το βέβαιο είναι ότι πλέον θα μάθουμε στην πράξη τι συμβαίνει όταν μια χώρα λέει όχι στις απαιτήσεις του Βερολίνου και της τρόϊκας. Και αυτή η γνώση προκαλεί αγωνίες μεγάλες και στην Αθήνα. Η Λευκωσία αποφάσισε η Αθήνα ανησυχεί ,γιατί ότι κι αν προκύψει θα έχει κόστος: αν η Κύπρος μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η τρικομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι προφανές ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Γιατί μπορεί από την ώρα που ανακοινώθηκε και επισήμως η απόφαση της Κύπρου... 


Είναι εμφανής η προσπάθεια να υπερτονιστούν οι όποιες διαφορές Ελλάδας-Κύπρου. Είτε αυτές έχουν να κάνουν με το οικονομικό μέγεθος των δύο χωρών, είτε με τις διαφορές του πολιτεύματος. Οι πολιτικοί όμως παντού στον κόσμο κρίνονται από τις αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές και βέβαια από τα αποτελέσματα των αποφάσεων.
Αλλά κι αν η Κύπρος δεν τα καταφέρει να κερδίσει σ΄ αυτή την άνιση μάχη που αποφάσισε να δώσει ,είναι βέβαιο ότι η Αθήνα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη.

Χωρίς αμφιβολία η απόφαση της Κύπρου θα έχει συνέπειες,αλλά μήπως και το κούρεμα των καταθέσεων δεν θα είχε;

 

Τι λένε τα σενάρια που συνήθως σ΄ αυτές τις περιπτώσεις έχουν μεγάλες δόσεις “ψυχολογικής τρομοκρατίας”;
Η απόφαση αυτή για την Κύπρο είναι ιστορική αλλά οι συνέπειες δεν μπορούν ακόμα να προβλεφθούν, με τους ευρωπαίους να προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα είχε τρομακτικές συνέπειες. 


Οικονομικοί αναλυτές αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κύπρου στο διάγγελμά του επισημαίνουν ότι το όχι θα σημάνει πως η Κύπρος δεν θα πάρει οικονομική βοήθεια.

Πολύ απλά χωρίς την επιβολή τέλους στις καταθέσεις τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν θα παραχωρήσουν δάνειο στη Λευκωσία.

Η ΕΚΤ θα σταματήσει τις μεγάλες ενέσεις ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες. Όταν θα ανοίξουν οι τράπεζες, οι καταθέτες θα ζητήσουν τα χρήματά τους, αλλά οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν αφού η ΕΚΤ θα κλείσει κατά πάσα πιθανότητα τη στρόφιγγα της ρευστότητας.

Αυτό θα οδηγήσει αυτόματα σε χρεοκοπία, εκκαθάριση των τραπεζών και πολύ υψηλότερες απώλειες για τους καταθέτες από την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους. 

Ακόμα και αν αποφασίσει το κράτος να παρέμβει δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια. 

Ο μόνος τρόπος παρέμβασης θα είναι να εκδώσει το κυπριακό κράτος νέο εθνικό νόμισμα. Που οδηγεί αυτό μαθηματικά; Στην έξοδο από την ευρωζώνη, στην χρεοκοπία των τραπεζών και του κράτους και σε βαθιά μακροχρόνια ύφεση. 

Η χώρα, χωρίς ρευστότητα δεν θα μπορεί να κάνει εισαγωγές σε βασικά αγαθά!

Αυτό είναι το σενάριο. Μένει να δούμε αν θα επαληθευτεί. Θα αφεθεί μια χώρα με την θέση της Κύπρου να βυθιστεί στην άβυσσο;
Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ.Σαρρής,βρίσκεται στη Μόσχα και οι επαφές που θα έχει θα κρίνουν πολλά για το τι τελικά θα συμβεί . Η Ρωσία είναι ένας μεγάλος “παίκτης” στην Κύπρο. 

 

Ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο
Μετά το βροντερό ΟΧΙ της Κύπρου στην απίστευτη επιταγή του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων και την "βροντερή σιωπή" που προκλήθηκε σε όλη την Ευρώπη και τη Γερμανία φυσικά, ήρθε η ώρα του εναλλακτικού σχεδίου για τον κυπριακό λαό.
Σύμφωνα με το newsit.com.cy το σχέδιο δράσης της κυπριακής κυβέρνησης είναι ήδη έτοιμο αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τις κρίσιμες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών στη Μόσχα, Μιχάλη Σαρρή με τους ρώσους αξιωματούχους.

Αυτό φαίνεται άλλωστε καθώς μετά το όχι του κυπριακού κοινοβουλίου υπήρξε τηλεφωνική του κ. Αναστασιάδη με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.



Σύμφωνα μάλιστα με τα ρωσικά μέσα ο κ. Πούτιν φανερά ικανοποιημένος από την απόφαση της Κύπρου δεσμεύτηκε να δει με ιδιαίτερα θετικό τρόπο τα αιτήματα του υπουργού ΟΙκονομικών της Κύπρου. 



Ο σχεδιασμός της Κύπρου περιλαμβάνει; 

Α. Πώληση της Λαϊκής Τράπεζας για δύο δισεκατομμύρια ευρώ στη Ρωσία
Β. Πακέτο συμφωνίας για την εκμετάλλευση του Φυσικού Αερίου με τη Μόσχα.



Θα επιδιωχθεί ταυτόχρονα, σύναψη νέου δανείου με την Ρωσία και επιμήκυνση του υφιστάμενου δανείου ύψους 2,5 δις ευρώ, που εξασφάλισε από τη χώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία, τον Δεκέμβριο του 2011.

Θα προνοήσουν… τα ταμεία προνοίας 

Ως γνωστό, το ζητούμενο είναι η εξεύρεση 5,8 δις ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σε αυτό το κομμάτι της εξίσωσης έρχονται να συμβάλουν, νοουμένου ότι καταλήξει αισίως η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, τα ταμεία προνοίας, ημικρατικών, τραπεζών και ιδιωτών.

Το διαθέσιμο ποσόν στα ταμεία, ανέρχεται στα 4,4 δις ευρώ. Ως αντάλλαγμα για τον δανεισμό, θα δοθούν κρατικά ομόλογα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με το Φυσικό Αέριο.



 

Οριακό κούρεμα σε ξένους επενδυτές 
Στο μεταξύ, υπό μελέτη βρίσκεται και η εφαρμογή ενός μικρού οριακού κουρέματος, σε ξένους καταθέτες, στους οποίους, θα προσφερθούν ενισχυμένα ανταλλάγματα, συνδεδεμένα και πάλι με τα μελλοντικά κέρδη του Φυσικού Αερίου. Ανάμεσα σε άλλα, θα προταθεί και η συμμετοχή των ξένων καταθετών που θα υποστούν κούρεμα, σε διοικητικά συμβούλια τραπεζών, ενώ θα δοθούν άδειες παραμονής για διευκόλυνση των εργασιών τους στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου