Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ Η ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ (Που ακόμη δεν έρχεται...)

Στις αρχές Νοεμβρίου ο Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε επίσημα από τη Γαλλία τη «λίστα Λαγκάρντ», που είχαν «χάσει» διαδοχικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Βαγγέλης Βενιζέλος...

Κατά έναν περίεργο τρόπο η λίστα δεν έχει φτάσει ακόμα στην Ελλάδα και οι οικονομικοί εισαγγελείς ψάχνουν το θέμα εκκινώντας από το γεγονός ότι εμφανίστηκε στον Τύπο ως «λίστα Λαγκάρντ».

Η αργοπορία στην έλευση της λίστας από τη Γαλλία προκαλεί προβληματισμό και βέβαια ούτε η κυβέρνηση φαίνεται να βιάζεται για να τη βάλει στο χέρι. Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι η λίστα καθυστερεί να φτάσει στην Ελλάδα για δύο λόγους:... 


Ο πρώτος έχει να κάνει με την πρόθεση της Γαλλίας να μη στριμώξει στον τοίχο την ελληνική κυβέρνηση στις δύσκολες συγκυρίες. Η Γαλλία, για τους δικούς της λόγους, τρέμει αποδυνάμωση της Ελλάδας και την έξοδό της από το κοινό νόμισμα.

Καταρχάς η έλευση στην Ελλάδα της γνήσιας λίστας θα έθετε ένα σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας για τον κυβερνητικό εταίρο Β. Βενιζέλο. Ο σημερινός αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είχε στείλει εξωθεσμικά, όπως όλοι θυμόμαστε, τη λίστα στο Μαξίμου, ενώ δικαιολόγησε την κατοχή της με αστεία επιχειρήματα. Εικάζεται ότι ο γνήσιος κατάλογος και η αντιπαραβολή του με αυτόν που εμφανίστηκε παλαιότερα θα αποδείκνυαν τα κενά και τις παρεμβάσεις.

Ενας άλλος λόγος που συμβάλλει στην καθυστέρηση της παράδοσης έχει να κάνει και με τον ίδιο τον χαρακτήρα της λίστας, που είναι «βούτυρο στο ψωμί» των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες είχαν εμπλακεί και στην πρώτη αποστολή της λίστας στη χώρα μας.

Οι μυστικές υπηρεσίες της «σύμμαχης χώρας» έχουν ήδη εντοπίσει τα ονόματα με ενδιαφέρον στη λίστα και σίγουρα θα τα αντιπαρέβαλλαν με τα ονόματα της άλλης «λίστας Λαγκάρντ», που παρουσιάστηκε, εξάγοντας συμπεράσματα και διαμορφώνοντας στρατηγικές.

Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη λίστα είναι εργαλείο (εφόσον η όλη ιστορία εξελίχθηκε με τον τρόπο που εξελίχθηκε) άσκησης εκβιασμών και πιέσεων εις βάρος της εγχώριας πολιτικής τάξης. Η τελευταία, αποξενωμένη από τον κόσμο, επιζητεί να διατηρηθεί πάση θυσία στη σκηνή και αυτό το ξέρουν όλοι και ανάλογα το εκμεταλλεύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου