Τρίτη 29 Αυγούστου 2017

Και πριν προλάβει να χαρεί ο Τραμπ για τις απειλές του που "έπιασαν τόπο"...

Ο Κιμ το ξαναπάτησε το κουμπάκι, αποδεικνύοντας πως πέντε δεκαετίες τώρα η Βορειοκορεάτικη ηγεσία ξέρει να παίζει καλά το παιχνίδι της ελεγχόμενης επικοινωνίας απέναντι στον αντίπαλο... 
"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"



Η Βόρεια Κορέα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, προχώρησε σε νέα εκτόξευση πυραύλου. Σύμφωνα με τον εθνικό φορέα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Ιαπωνίας NHK και το πρακτορείο Reuters, ο πύραυλος πέρασε πάνω από τη νήσο Χοκάιντο της Ιαπωνίας και έσπειρε τον πανικό. Ο πύραυλος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος στις 6:06 π.μ. τοπική ώρα πριν χωρίσει σε τρία κομμάτια, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Τόκιο.

Σύμφωνα με τον εθνκό φορέα ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Ιαπωνίας έπεσε στα...

1.180 χιλιόμετρα ανατολικά του ακρωτηρίου Erimo στο νησί Hokkaido. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα κοντά στη νήσο Χοκαΐντο. 


Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe δήλωσε την Τρίτη ότι θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να προστατεύσει το ιαπωνικό κοινό μετά τη δοκιμή πυραύλων της Βόρειας Κορέας.

Καθώς εισήλθε στο γραφείο του για έκτακτη συνάντηση, ο κ. Abe είπε στους δημοσιογράφους: "Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατέψουμε τις ζωές των ανθρώπων".


Απο την πλευρά του ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου Yoshihide Suga περιέγραψε την τελευταία δοκιμασία ως "μια άνευ προηγουμένου, σοβαρή απειλή". Δήλωσε ότι η Ιαπωνία θα λάβει "τα κατάλληλα μέτρα".Υπό την κλιμάκωση της πυραυλικής απειλής από την Βόρεια Κορέα, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δέχεται πολιτικές πιέσεις προκειμένου να εξετάσει την εξασφάλιση πλήγματος κατά εχθρικών βάσεων. Το ενδεχόμενο αυτό υπαγορεύει την δραστική αλλαγή του αμυντικού δόγματος που εφαρμόζει η Ιαπωνία. 


Πανικός και σειρήνες στην Ιαπωνία
Η εκτόξευση του πυραύλου προκάλεσε πανικό στην Ιαπωνία. Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις ή να βρουν καταφύγιο σε κάποιο ανθεκτικό κτίριο ή υπόγειο.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι το ιαπωνικό υπουργείο Άμυνας ολοκλήρωσε την ανάπτυξη στη νότια Ιαπωνία αμυντικών πυραυλικών συστημάτων Patriot εν αναμονή ενδεχόμενου πλήγματος της Βόρειας Κορέας κοντά στο Γκουάμ που αποτελεί αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό. Ένα αντιτορπιλλικό εξοπλισμένο με ραντάρ και με το αμυντικό πυραυλικό σύστημα Aegis, το οποίο μπορεί να καταστρέφει μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους, έχει σταλεί στην Ιαπωνική Θάλασσα για να παρακολουθεί τη στρατιωτική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας.

Η Λευκή Βίβλος για την Αμυνα που εκδίδεται κάθε χρόνο στην Ιαπωνία, προειδοποιεί φέτος για την αυξανόμενη απειλή κατά της ιαπωνικής εθνικής ασφάλειας από το πυρηνικό αλλά και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, μετά τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM).“Είναι πιθανόν στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας να έχουν επιτευχθεί σοβαρά βήματα εξέλιξης και είναι επίσης πιθανό, η Πιονγιάνγκ να έχει επιτύχει την παραγωγή πυρηνικού όπλου μικρής κλίμακας, αλλά και την απόκτηση πυρηνικών κεφαλών,” σημειώνει το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας στην αναφορά των 563 σελίδων. Εξάλλου η Βόρεια Κορέα προχώρησε τα ξημερώματα του Σαββάτου (26.08.2017) στην εκτόξευση τριών βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Όμως και οι τρεις έπεσαν στη θάλασσα, στα ανοικτά των ανατολικών της ακτών. Αυτό τουλάχιστον ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, οι οποίες διεξάγουν αυτή την περίοδο κοινά γυμνάσια.

Η ένταση φαινόταν τις τελευταίες ημέρες να αποκλιμακώνεται, μετά το πινγκ πονγκ απειλών της Πιονγκγιάνγκ και της Ουάσινγκτον και την προειδοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ στον Κιμ Γιονγκ Ουν πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με «φωτιά και οργή» αν απειλήσει τις ΗΠΑ. Η προηγούμενη δοκιμή που έκανε η Βόρεια Κορέα, στις 28 Ιουλίου, ήταν αυτή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) που έχει σχεδιαστεί για να διανύει απόσταση 10.000 χλμ. και θεωρητικά θα μπορούσε να πλήξει το έδαφος των ΗΠΑ. Για πρώτη φορά, αμερικανικές και νοτιοκορεατικές ασκούμενες δυνάμεις θα προετοιμασθούν για την πιθανότητα ενός πυρηνικού πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της Νοτίου Κορέας. Οι ισχυρισμοί της Πιόνγκγιάνγκ ότι μπορεί να οπλίσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με πυρηνική κεφαλή καθιστά τα φετινά κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στον Νότο διαφορετικά. Στην φετινή Ulchi Freedom Guardian λαμβάνουν μέρος 17.500 Αμερικανοί και 50.000 Νοτιοκορεάτες στρατιώτες καθώς και τμήματα από επτά συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή, με τις ασκούμενες δυνάμεις να αντιμετωπίζουν μια “εισβολή από τον Βορρά”.

1 σχόλιο:

  1. Ε..ας μην γελιόμαστε τώρα η Κίνα είναι αυτή
    που προσδιορίζει τη δοσολογία των Βορειοκορεάτικων
    αντιδράσεων και συμπεριφορών.
    Παρά τα κατά καιρούς "θεατράκια" αντιπαράθεσης.
    Και με τους Αμερικανούς, και με τους Γιαπωνέζους, αλλά
    και με τους Νοτιοκορεάτες (προστέθηκαν και οι Ινδοί τελευταία)
    η Κίνα είναι σαν το σκύλο με τη γάτα.
    Αν δεν αλλάξει η ευελιξία της Αμερικάνικης εξωτερικής
    πολιτικής, τότε δεν πάμε καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή