Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Εκθεση του ΟΗΕ θεωρεί παράνομη την εκτέλεση Σολεϊμανί

Τον «αυθαίρετο και παράνομο χαρακτήρα» της εγκληματικής επίθεσης των ΗΠΑ με θύμα τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί, στις αρχές του περασμένου Γενάρη κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, επιβεβαιώνει έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ...
ΣΟΥΛΕΙΜΑΝΙ | Alpha News Live
Η Ανιές Καλαμάρ, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες, επισημαίνει σε σχετική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σε ΜΜΕ ότι ο Ιρανός στρατηγός σκοτώθηκε παράνομα, μεταξύ άλλων και διότι η...
Ουάσιγκτον δεν κατέδειξε ότι ο Σολεϊμανί αντιπροσώπευε «άμεσο κίνδυνο». Συμπεραίνει έτσι πως «απουσία μιας επικείμενης απειλής που να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, ο τρόπος δράσης των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν παράνομος» και παραβίασε τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Η Καλαμάρ, που έχει πάρει εντολή από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο εδρεύει στη Γενεύη, αναμένεται αύριο Πέμπτη να παρουσιάσει την έκθεσή της για τη γενικότερη χρήση μη επανδρωμένων αεροπλάνων σε στοχευμένους φόνους, αλλά και για την περίπτωση Σολεϊμανί.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για να δικαιολογήσει τη διαταγή για τη δολοφονία του Σολεϊμανί, είχε ισχυριστεί πως ήταν «ο υπ' αριθμόν ένα τρομοκράτης» στον κόσμο, διότι τάχα προετοίμαζε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών διπλωματών και στρατιωτικών.
Στην επιθετική πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ιράν αναφέρθηκε νωρίτερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης του ιταλικού ινστιτούτου μελετών ISPI. Ο Ζαρίφ τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει προτίμηση για κάποιον από τους δύο υποψηφίους στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, επειδή «για το Ιράν δεν έχει σημασία ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου, αλλά η συμπεριφορά του». Πρόσθεσε πως το Ιράν περιμένει από τις ΗΠΑ «να τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες» και ζήτησε «να αποζημιωθεί ο ιρανικός λαός για τις ζημιές που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια», εξαιτίας της αποχώρησης της Ουάσιγκτον από τη Συμφωνία για το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας και της εκ νέου επιβολής κυρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου