Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Η Γερμανία σε απροκάλυπτη φιλοτουρκική παράσταση κι εμείς κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας

Ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που η Γερμανία υποδέχτηκε, αφού ανέλαβε (προχτές) την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ήταν χτες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που συνάντησε στο Βερολίνο τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας και συζήτησε μαζί του για όλα, από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας μέχρι τις σύνθετες εξελίξεις στη Συρία και φυσικά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη κ.τ.λ...

Από τη χτεσινή υποδοχή Τσαβούσογλου στο Βερολίνο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, «το γεγονός ότι οι δύο ΥΠΕΞ συναντιούνται από κοντά τη δεύτερη μέρα της γερμανικής προεδρίας του (ευρωπαϊκού) Συμβουλίου δείχνει ότι...
η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία και την ΕΕ συνολικά». Οπως δήλωσε ο Μάας, «η Γερμανία θα αγωνιστεί για μια ρεαλιστική συνεργασία και έναν καλό, εποικοδομητικό διάλογο Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας τους επόμενους μήνες».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τη Λιβύη και τη Συρία. Η επιτυχία και στις δύο συγκρούσεις μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν η διεθνής κοινότητα ενεργεί από κοινού», ενώ ειδικά για τη Λιβύη αναφέρεται ότι «απαιτείται επειγόντως πρόοδος για διαπραγμάτευση μιας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που εξακολουθούν να παραβιάζονται από υποστηρικτές και των δύο πλευρών. Και σε αυτό το θέμα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει την επιρροή της στα συγκρουόμενα μέρη».
Ο Μάας χαρακτήρισε «πολύ σοβαρό» το πρόσφατο γαλλο-τουρκικό «περιστατικό» στη Μεσόγειο, συστήνοντας πάντως «να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουμε τέτοια περιστατικά μεταξύ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ».
Στη συνάντηση, ο Τσαβούσογλου έθεσε την έντονη ενόχληση της Τουρκίας, επειδή δεν έχει περιληφθεί στη λίστα της Γερμανίας με τους ασφαλείς τουριστικούς προορισμούς, κάτι ωστόσο που το Βερολίνο θα επανεξετάσει, όπως είπε χτες και ο Μάας.
Να σημειωθεί ότι πέρα από το χτεσινό τετ-α-τετ Τσαβούσογλου - Μάας, μια μέρα πριν είχε γίνει και τηλεφωνική επικοινωνία των ηγετών των δύο χωρών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Αγκελα Μέρκελ, με την ίδια γεμάτη ατζέντα.
Συνομιλία Μπορέλ - Ακιντζί λίγο πριν από το ταξίδι στην Αγκυρα
Νέα ορμή στο ευρω-τουρκικό παζάρι θα δώσει και η επίσκεψη του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στην Αγκυρα, που, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα 6/7.
Θυμίζουμε πως την περασμένη βδομάδα, ο Μπορέλ βρέθηκε σε Αθήνα αλλά και Λευκωσία, προτείνοντας μεταξύ άλλων συνάντηση των ΥΠΕΞ Τουρκίας - Κύπρου, για να συζητηθεί και ο καθορισμός ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
Να σημειωθεί ότι χτες ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπορέλ, στον οποίο εξέφρασε την απογοήτευσή του, επειδή δεν συναντήθηκε μαζί του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας της "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου"», ο Μπορέλ «εξέφρασε τη λύπη του» και είπε ότι «θα τον συναντήσει με την πρώτη ευκαιρία». Ο Ακιντζί επανέλαβε φυσικά την «πρόταση της 13ης Ιούλη 2019 (δημιουργία επιτροπής Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων για τους υδρογονάνθρακες, πριν οριστικοποιηθεί λύση του Κυπριακού)» και για να δημιουργηθεί «μια πλατφόρμα διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και την επιτήρηση της ΕΕ», που «αναμένεται η ΕΕ να στηρίξει για να απομακρυνθεί η ένταση από την Ανατολική Μεσόγειο».
Στο μεταξύ, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, κάλεσε τον Κύπριο Πρόεδρο να ξυπνήσει από «το όνειρο του σφετερισμού των δικαιωμάτων του "τουρκοκυπριακού λαού" και της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και επέκρινε την κυπριακή κυβέρνηση, επειδή «αποφεύγει να ανταποκριθεί θετικά στην πρότασή μας για συνεργασία σχετικά με τους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου». Κατέληξε δε ότι «υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και δύο χωριστοί λαοί με ίσα κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο. Η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" είναι όσο νόμιμη είναι και η "ελληνοκυπριακή διοίκηση"».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου