Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Γαλλία - Θα ενεργοποιήσει το ντόμινο ή θα την καταπιούν οι γεωπολιτικές ίντριγκες;

Καλά έκανε και απέσυρε τις δυνάμεις της από την Νατοϊκή άσκηση η Γαλλία. Το κρίσιμο ζήτημα για την ίδια, είναι το να διαθέτει σχέδιο και αποφασιστικότητα προκειμένου να διαχειριστεί τις προκλήσεις της επόμενης μέρας...


Η κίνηση της Γαλλίας δεν ήταν άστοχη, και καλό θα είναι να λείπουν οι φτηνοί και επιπόλαιοι εξυπνακισμοί εμμονικών και απερίσκεπτων. Το αν αυτή η κίνηση θα παράξει αποτελέσματα με στρατηγικό αποτύπωμα, είναι κάτι που μένει να αποδειχτεί. Αυτό όμως είναι που θα κρίνει σε τελευταία ανάλυση την ευστοχία της, και όχι οι αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί και οι μεροληπτικές προσεγγίσεις των καλοθελητών.

Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική Μακρόν περί «εγκεφαλικού θανάτου» του ΝΑΤΟ, είναι προνομιακό περιβάλλον επένδυσης, που μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα, φυσικά υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Η προσέγγιση αυτή παραπέμπει σε έξυπνο σχεδιασμό που επεδίωκε να δημιουργήσει συνθήκες κατάλληλες για επιθετική και πολυδιάστατη διαχείριση από το επιτελείο του Γάλλου προέδρου που συνειδητοποιεί πως μετά το πισώπλατο χτύπημα των "συμμάχων", οι επιλογές που απομένουν στην Γαλλία είναι δυο. Συμβιβασμός και περιθωριοποίηση ή στρατηγική χειραφέτηση με ...
στόχο την διεκδίκηση ρόλου στην σκακιέρα της επόμενης μέρας...

  • Όχι... Δεν είχε άλλη επιλογή η Γαλλία σε ένα παιχνίδι σικέ με ρόλους κατ ανάθεση από μια υπερδύναμη μειωμένης αξιοπιστίας που τελεί υπό κατάρρευση και επιδιώκει να ασκήσει περιφερειακό γεωπολιτικό έλεγχο δι αντιπροσώπων.
  • Όχι... Δεν έχει τίποτε να χάσει η Γαλλία από αυτήν την απόφαση. Το βρώμικο παιχνίδι ανάγκης των Αμερικανών με την Τουρκία, είναι προδιαγεγραμμένο και μη αναστρέψιμο. Το παιχνίδι λοιπόν δεν πρόκειται να κριθεί με έπαθλο μια θέση στην καρδιά του νταβατζή, αλλά στο ρουά που θα μπορούσε να ξεδοντιάσει συνολικά την περιφερειακή δομή ελέγχου και ισχύος του.
  • Ναι... Η συγκυρία ήταν η καταλληλότερη. Τα άλλοθι εμφανή και αδιαμφισβήτητα... Η ρευστότητα δυναμική. Παράγει ρήξεις, αντιθέσεις, ευκαιρίες, νέα συνεργατικά μοντέλα, νέα δομημένα συμφέροντα, νέα ταυτοτικά χαρακτηριστικά στην σύγχρονη γεωστρατηγική.
Προφανώς, ουδείς γνωρίζει τι απ' όλα αυτά και πόσο επιτυχημένα θα σπεύσει να αξιοποιήσει η Γαλλία. Η στρατηγική βαρύτητα της πρωτοβουλίας της πάντως, δεν μπορεί να αξιολογηθεί βιαστικά και με τα κριτήρια του χθες, αλλά συνεκτιμώντας την αποφασιστικότητα των διαχειριστών της να καταπιαστούν σοβαρά και απροκατάληπτα με τις σύνθετες προκλήσεις του αύριο.

Κυρίως όμως θα πρέπει να αξιολογηθεί, συνυπολογίζοντας και το πιθανό ντόμινο που ενδέχεται να πυροδοτήσει, και το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί ακόμη και να γενικευτεί, ακυρώνοντας στην πράξη ακόμη και τα παραδοσιακά ψυχροπολεμικά θέσφατα, με ότι μπορεί αυτό να σηματοδοτήσει για τις εξελίξεις της επόμενης μέρας...

Λιγότερη φλυαρία λοιπόν... Περισσότερη σκέψη... Ουσιαστική παρατήρηση των εξελίξεων... Και φυσικά επαγρύπνηση για τις αυτοκτονικές επιλογές της ψωροκώσταινας που συνεχίζει να κλυδωνίζεται στον αστερισμό των χαμένων ευκαιριών και αυτό συνιστά πρόβλημα πρώτου μεγέθους. Θα επανέλθουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου