Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020

Απάντηση σε ιδεολογήματα ηττοπάθειας και λιποψυχίας


Η απάντηση των ορθόδοξων χριστιανών στο ερώτημα γιατί σε περίοδο πολέμου δεν εφαρμόζεται η κύρια εντολή του Θεού: « αγαπάτε τους εχθρούς σας», έχει δοθεί με τη στάση των μαχόμενων χριστιανών διαχρονικά, όταν αποφασίζει το κάθε μέλος της κοινότητας να θυσιάσει τη ζωή του το ένα για το άλλο, εκπληρώνοντας τη σπουδαιότερη έκφραση αγάπης που είναι αυτή ακριβώς η αυτοθυσία που στοχεύει στην αποτροπή κάθε ανεπιθύμητης υποδούλωσης...

μέλος της ΠΓ της ΔΗ.ΠΟ.Σ "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ"

Συνεπώς  το πρόταγμα «σφάξε με αγά,  να αγιάσω» φαίνεται να αποτελεί απλώς, μια προσφιλή ψευδαίσθηση των απανταχού αγάδων που προσβλέπουν σε αυτού του είδους την παρεξηγημένη, δήθεν κυρίαρχη στα χριστιανικά πιστεύω, θεώρηση των πραγμάτων.

Ο πόλεμος βέβαια, δεν παύει να είναι ακραία έκφραση σύγκρουσης συμφερόντων, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποβαθμίζεται  η διάσταση της αυτοθυσίας και αντιθέτως να αναδεικνύεται το μάταιο ή το περιττό δήθεν, της υπεράσπισης των αξιών (υπέρ βωμών και εστιών), ρίχνοντας ενίοτε και τη ρετσινιά του εθνικιστικού, με την αιτιολογία του ότι το κεφάλαιο κινώντας τα νήματα της κάθε σύγκρουσης , κατά βάση, ακυρώνει κάθε πράξη φιλοπατρίας προβάλλοντάς την σαν κενή περιεχομένου, από τη στιγμή που το διακύβευμα δεν εστιάζει στα...
ιερά και τα όσια του κάθε λαού, αλλά στα «καλά και συμφέροντα» του κάθε κεφαλαιούχου και επικυρίαρχου. Αυτή η θεώρηση συνιστά συνειδητή επιλογή μετάθεσης ευθυνών, το βολικό άλλοθι, για κάθε καίρια αντιπαράθεση με τον εχθρό που μπορεί να βρίσκεται ήδη προ των πυλών.

Όμως, μπορεί η επίσημη προπαγάνδα να προβάλει ότι συμφέρει κατά περίσταση, τροφοδοτώντας εντάσεις και αντιπαραθέσεις, μέχρις ότου κατασκευαστούν και τα ανάλογα «θερμά επεισόδια», ωστόσο το φάσμα των αξιακών στρεβλώσεων και το πνεύμα της συνακόλουθης ηττοπάθειας-λιποψυχίας, είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι για λαούς που η ιστορία έχει δείξει ότι δε συμβιβάζονται με την παρακμή και την ανελευθερία.

Το γεγονός ότι τα μνημόνια έχουν εδραιωθεί στη χώρα μας και έχουν την τάση να κινούνται άνετα στο χωροχρόνο του ευρωπαϊκού κατασκευάσματος, δε σημαίνει ότι έχουν γίνει αποδεκτά και από το σύνολο του λαού μας. Οι συνθήκες της πολιτικής μας ζωής συνδιαμορφώνονται από πολλούς και απρόβλεπτους παράγοντες και η πραγματικότητα όσο και να φαίνεται ότι κινείται σε ρυθμούς αυτόματου πιλότου έχει και τα γυρίσματά της!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου