Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Γι αυτό το πολιτικό προσωπικό, το ξεπούλημα θεωρείται αυτονόητη πράξη

Κοινή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νikola Dimitrov, και με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. ΟΗΕ, Matthew Nimetz, θα έχει σήμερα το πρωί στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς...

 Εντείνονται οι διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό - Νέα συνάντηση Κοτζιά-Dimitrov-Nimetz

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 11:00, ώρα Ελλάδας.
Μία μέρα μετά την αιφνιδιαστική συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νikola Dimitrov, η προσοχή εστιάζεται στη...
σημερινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών με τον Matthew Nimetz. Σημειώνεται ότι οι συναντήσεις των δύο ΥΠΕΞ ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο, ωστόσο ανακοινώθηκαν χτες από το ελληνικό ΥΠΕΞ λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Χτες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτήρισε εκτός πραγματικότητας το ενδεχόμενο να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία, κατά την ομιλίαπου έδωσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποστήριξε ότι «έχουμε αναλάβει ευθύνη να κλείσουμε τη διαπραγμάτευση με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη και να αποτρέψουμε χειρότερα στο μέλλον για τη χώρα». Αναφερόμενος στο συλλαλητήριο που έλαβε χώρα στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «δεν αγνοούμε κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα».

Σχολιάζοντας το μήνυμα της συγκέντρωσης, αναρωτήθηκε «ποιο ήταν το μήνυμα: Η ελληνικότητα της Μακεδονίας; Να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα που είναι ανοικτό από το 1992; Αν αυτό είναι το μήνυμα είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων» και πρόσθεσε: «ή μήπως είναι το ότι δίνουμε το όνομα Μακεδονία; Αν αυτό είναι το αίτημα δεν είναι να κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό γιατί πριν το κάνουμε είναι να πούμε ότι είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε κάθε άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει δίλημμα να δώσει το όνομα γιατί η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε και μετά τον πόλεμο. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας το 1992 αποδεχόμενη ως προσωρινή ονομασία που τείνει να γίνει μόνιμη υπό τον όρο ΠΓΔΜ».

Μιλώντας για την ονομασία της πΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας εξήγησε ότι «αυτό που καλείται μέσα από μια διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει, κάτι που έχει δοθεί από κάποιους άλλους, αλλά να πάρει πίσω». 

Σημείωσε δηλαδή πως «να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό, που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την Ελληνική Μακεδονία. Να τους πείσει να δώσουν πίσω σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν». Ο πρωθυπουργός είπε ότι η διαπραγμάτευση δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι ο μόνος δρόμος. 

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες μέρες είχε ακουστεί το «όχι» στην αλλαγή Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναζήτησης συμφωνίας με την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Zoran Zaev, ο οποίος μετά τη δημόσια τοποθέτησή του για γεωγραφικό προσδιορισμό στο όνομα της χώρας του επανήλθε στην ανάγκη η λύση να εξασφαλίσει την «αξιοπρεπή αλλά και την ταυτότητα» των δύο χωρών.

Ειδικότερα, στην τακτική του σκωτσέζικου ντους κατέφυγε ο κ. Zaev, που σε συνέντευξη Τύπου είχε προειδοποιήσει ότι θα «καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης αλλά όχι με κάθε κόστος». Όταν ρωτήθηκε ο κ. Zaev για το εάν η λύση περιλαμβάνει αλλαγή και του Συντάγματος της χώρας, απάντησε ότι «αυτές είναι οι θέσεις των Ελλήνων, αλλά στη Μακεδονία έχουμε διαφορετικές θέσεις και συνθήκες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου