Ο ΜΑΡΙΟ ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ...
Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας επιχειρεί να θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την Ελλάδα, όπως και την Κύπρο , λειτουργώντας ως δικτάτορας
στην Ευρώπη με προφανή στόχο την εδραίωση των πολιτικών του
μονεταριστικού μονόδρομου της λιτότητας, που...
θέλει να επιβάλλει το
ευρωπαϊκό νεοαποικιακό κατεστημένο.
Η ΕΚΤ έρχεται με τη σειρά της να εκβιάσει με πνίξιμο τη χώρα, αν στις επόμενες μέρες δεν προσφέρει «γη και ύδωρ» και δεν εφαρμόσει πλήρως τη «συμφωνία», προχωρώντας άμεσα στις επιθυμητές για τους κυριάρχους κύκλους της ΕΕ «μεταρρυθμίσεις».
Η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στους ωμούς αυτούς εκβιασμούς που καλούν σε συμμόρφωση και υποταγή καλείται να εφαρμόσει πλήρως και με συνέπεια το πρόγραμμά της, επιδεικνύοντας τόλμη και αποφασιστικότητα, καθώς είναι πλέον προφανές ότι η «συμφωνία» με τις «δημιουργικές ασάφειες» στο πρόσφατο eurogroup αποθράσυνε τους δανειστές , αντί να χαλαρώσει τις πιέσεις σε βάρος της χώρας.
Ο Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΤΟΥ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ ΑΠΟ ΜΕΡΚΕΛ-ΣΟΪΜΠΛΕ
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι είναι χαρακτηριστικές της εκβιαστικής πολιτικής που ακολουθεί η ευρωτράπεζα απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
«Η ΕΚΤ υπόκειται σε κανόνες δεν είναι
πολιτικός θεσμός και απαγορεύεται ρητά η έμμεση ή άμεση νομισματική
χρηματοδότηση ενός κράτους», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι απορρίπτοντας το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου, ενώ σημείωσε προκλητικά ότι «το τελευταίο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι η ΕΚΤ δεν στηρίζει την Ελλάδα».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος, αλλά είναι επίσης και όλων των άλλων κρατών-μελών. Είναι ίδρυμα με κανόνες» ανέφερε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερώτηση έλληνα δημοσιογράφου.
«Η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξεκινήσει τη χρηματοδότηση υπό την προϋπόθεση ότι οι όροι είναι στη θέση τους. Αυτοί οι όροι αφορούν πρόοδο, που θα υποδεικνύει ότι προχωρά η πορεία για επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος» επισήμανε
απαντώντας σε ερώτηση για τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η
ευρωτράπεζα θα ξανακάνει αποδεκτά ως ενέχυρα για παροχή ρευστότητας τα
ελληνικά ομόλογα.
Ως
υπεύθυνη δε για τη διακοπή αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, ο
Ντράγκι υπέδειξε την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι «οι δηλώσεις και η ρητορεία της δεν άφηνε άλλη επιλογή».
Σε ό,τι
αφορά τις ελληνικές τράπεζες ο Μ. Ντράγκι σημείωσε ότι «είναι φερέγγυες
και αυτό πρέπει να διατηρηθεί, εξού και η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια του ΤΧΣ για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης».
«Το πιο
σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε σήμερα είναι να διατηρήσουμε
την φερεγγυότητα και την ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Για το λόγο αυτό, η ΕΚΤ ζήτησε από τα μέλη του Eurogroup να διασφαλίσουν
ότι το ταμείο ανακεφαλαιοποίησης των περίπου 10 δισ. ευρώ θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ξαφνική συγκυρία» είπε.
Ο Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ «ΠΝΙΞΕΙ» ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
Ο Μ. Ντράγκι επανέλαβε δε ότι «η Ελλάδα δεν θα μετέχει στο QE για μια σειρά λόγων», όπως είπε. «Καταρχάς, ως χώρα που βρίσκεται σε οικονομικό πρόγραμμα και υπό αξιολόγηση δεν μπορεί να περιληφθεί. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο, μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος της οικονομίας της από την τρόικα.
Όταν χώρες που ακολουθούν οικονομικό πρόγραμμα βρίσκονται υπό
αξιολόγηση δεν μπορούν να μετέχουν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων»,
σημείωσε.
«Τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τους όρους ώστε να είναι επιλέξιμα. Η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τον Ιούλιο ή Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος QE δεδομένου ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει η ΕΚΤ υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη (33%) και έτσι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές και μετά αγορές», προσέθεσε.
«Τα ελληνικά ομόλογα δεν πληρούν τους όρους ώστε να είναι επιλέξιμα. Η ΕΚΤ δεν μπορεί μέχρι τον Ιούλιο ή Αύγουστο να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος QE δεδομένου ότι ήδη οι τίτλοι που κατέχει η ΕΚΤ υπερβαίνουν το όριο που τέθηκε ανά εκδότη (33%) και έτσι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει πρώτα να γίνουν αποπληρωμές και μετά αγορές», προσέθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου