Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Γιατί άνοιξε πάλι η ΕΛ.ΑΣ. τον φάκελο της «Σέχτας»

Τι ψάχνει η Αντιτρομοκρατική που λέει ότι έχει «πολλές ενδείξεις» ύστερα από μια πρόσφατη σύλληψη...

Γιατί άνοιξε πάλι η ΕΛ.ΑΣ. τον φάκελο της «Σέχτας»

του ΒΑΣΙΛΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Η ανεύρεση τριών όπλων (ενός Scorpion, ενός Glock και ενός άλλου 9 mm), όπως και ενός εκτυπωτή που «παρήγαγε» την τελευταία προκήρυξη της οργάνωσης, φαίνεται ότι είναι ο μοναδικός τρόπος και ο κύριος πλέον στόχος των... διωκτικών αρχών για να τεκμηριώσουν την εμπλοκή οποιουδήποτε ατόμου στη δράση της «Σέχτας Επαναστατών», της οργάνωσης-φάντασμα που αποτελεί εδώ και χρόνια το μεγάλο ζητούμενο της ΕΛ.ΑΣ.
 
Την πρόσφατη σύλληψη ενός 39χρονου αντιεξουσιαστή στην περιοχή του Γαλατσίου για συνεργασία στην ένοπλη δράση με το πρώην μέλος της 17Ν Χριστόδουλο Ξηρό ακολούθησαν αναφορές αξιωματικών ότι πιθανόν εμπλέκεται στη δράση της «Σέχτας» με βάση αποκρυπτογράφηση επιστολών που βρέθηκαν στο ηλεκτρονικό αρχείο του «Μανώλη» της 17Ν.
«Πολλές ενδείξεις» ή εικασίες;
Σύμφωνα με αυτές τις αναφορές, «υπάρχουν πολλές ενδείξεις, από την ανάλυση της αποστολής δέματος-βόμβα στην Ιτέα τον Απρίλιο του 2014, από αποκρυπτογραφημένες επιστολές, από την επιλογή της δολοφονίας του αστυνομικού φρουρού, μιας γυναίκας μάρτυρα για την υπόθεση του ΕΛΑ και από τον τρόπο που απέφυγαν τον αστυνομικό κλοιό τα μέλη της "Σέχτας", ότι ίσως ο 39χρονος μπορεί να είχε καθοδηγητικό ρόλο στη δράση της ένοπλης αυτής οργάνωσης που έχει προχωρήσει στις δύο από τις τρεις δολοφονίες - εκείνη του ειδικού φρουρού Χαράλαμπου Αμανατίδη το 2004 είναι χωρίς ανάληψη ευθύνης - που έγιναν μετά τη 17Ν».
Ωστόσο στελέχη των διωκτικών και δικαστικών αρχών επεσήμαναν ότι «η Σέχτα Επαναστατών, που έδρασε την περίοδο 2009-2010, έχει αφήσει ελάχιστα ίχνη και ο φάκελος της δράσης της έχει αρχειοθετηθεί από τον Οκτώβριο με γενικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου. Ετσι, πέρα από ισχυρισμούς και ενδείξεις, η τεκμηρίωση της ανάμειξης οποιουδήποτε στη δράση της είναι εξαιρετικά δύσκολη και όλα μπορεί να αποδειχθούν εικασίες και τυφλές απόπειρες ενοχοποίησης αντιεξουσιαστών».
Τα χτυπήματα της «Σέχτας»
Τα πρώτα χτυπήματα της «Σέχτας Επαναστατών» πραγματοποιήθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 2009, όταν τουλάχιστον τέσσερα-πέντε μέλη της γάζωσαν το Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού στις 4.10 τα ξημερώματα, ενώ έριξαν και χειροβομβίδα που δεν εξερράγη. Στο κείμενό της υπήρχαν αναφορές ότι «η ζωή κάθε μπάτσου κοστίζει όσο μια σφαίρα» αλλά και «όπως και τα ντόνατς που τρώνε, έτσι και αυτοί δεν είναι ωραίοι χωρίς μια τρύπα στη μέση».
Στις 17 Φεβρουαρίου μέλη της οργάνωσης άνοιξαν πυρ σε αυτοκίνητα του τηλεοπτικού σταθμού Alter ενώ πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό ο οποίος επίσης δεν εξερράγη. Το τρίτο χτύπημα της «Σέχτας» έγινε τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου του ίδιου έτους στα Ανω Πατήσια, όταν ο 41χρονος υπαρχιφύλακας των ΕΚΑΜ Αντώνης-Νεκτάριος Σάββας, ο οποίος φρουρούσε μια βασική μάρτυρα της υπόθεσης του ΕΛΑ που έδρασε την περίοδο 1973-1995, έπεσε νεκρός από 24 σφαίρες.
Η «Σέχτα» επανήλθε τα ξημερώματα της 19ης Ιουλίου 2010 στην Ηλιούπολη, όπου σκότωσε τον δημοσιογράφο Σωκράτη Γκιόλια με 16 σφαίρες, με τους δράστες να είναι μεταμφιεσμένοι σε αστυνομικούς. Οκτώ ημέρες αργότερα η οργάνωση ανέλαβε την επίθεση για πρώτη φορά με έντυπη προκήρυξη - οι προηγούμενες ήσαν σε CD - από εκτυπωτή που «αναζητείται». Τότε ανάμεσα στα άλλα ανέφερε για την πολύμηνη εξαφάνισή της: «Αρκετοί εκπαιδευτήκαμε στα όπλα, μάθαμε νέες τεχνικές, διαβάσαμε, ενημερωθήκαμε για άγνωστες μέχρι τότε καταστάσεις αγώνα, ανταλλάξαμε εμπειρίες και σκεπτικά με άλλους μαχητές και ανεφοδιαστήκαμε στον υλικοτεχνικό τομέα. Οι υπόλοιποι μαχητές μας δεν έμειναν ανενεργοί. Δημιούργησαν ένα απαραίτητο δίκτυο πληροφοριών, συνέλεξαν στοιχεία, φρόντισαν τη συνειδητή αεργία μας». Η προκήρυξη αυτή συνοδεύτηκε από φωτογραφία του αναφερόμενου οπλισμού της με 17 όπλα, ανάμεσα σε αυτά τρία Καλάσνικοφ, ένα Τοκάρεφ, ένα CΖ Μ70 και ένα CΖ 99, ένα Βrowning Ρarabellum, ένα υποπολυβόλο Scorpion, ένα Μagnum Smith και τουλάχιστον πέντε πιστόλια Glock και ένα πιστόλι Ζάσταβα. Ομως από τότε η οργάνωση «σίγησε».

Η εκτίμηση για τη σχέση με τους «Πυρήνες»
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνδύασαν την εξαφάνιση της «Σέχτας Επαναστατών» με τις διαδοχικές συλλήψεις την περίοδο 2010-11 των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», από όπου εκτιμούσαν ότι προέρχεται και η «Σέχτα». Ακολούθησαν ορισμένες έμμεσες αναφορές μελών των «Πυρήνων» ότι κάποιοι συγκατηγορούμενοί τους ανήκουν σε «άλλη οργάνωση». Το γεγονός όμως ότι δεν είχε βρεθεί η γιάφκα της οργάνωσης, ούτε τα όπλα τους, αλλά και δεν είχαν αφήσει σχεδόν κανένα ίχνος στις τέσσερις επιθέσεις καθιστούσαν αυτούς τους ισχυρισμούς των αστυνομικών χωρίς αντίκρισμα. Τον Ιούνιο του 2012 είχαν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι ένας 30χρονος που συνελήφθη τότε για τη δολοφονία πέντε σωματοφυλάκων επιχειρηματία στην Αγία Νάπα στην Κύπρο ήταν «πιθανόν μέλος της "Σέχτας"», χωρίς πάλι οποιαδήποτε τεκμηρίωση. Σε κείμενο της «Συνωμοσίας» στις αρχές του καλοκαιριού του 2013 και με αφορμή τη βομβιστική επίθεση στο αυτοκίνητο της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού στις 2 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς προαναγγέλθηκε σύμπτυξη των «Πυρήνων» με τη «Σέχτα». Μέχρι και προ μερικών ημερών όμως δεν είχε βρεθεί οποιοδήποτε στοιχείο ή ένοπλο χτύπημα που να επιβεβαιώνει αυτή τη συνεργασία.
Μια σύλληψη ανοίγει το αρχείο
Η σύλληψη του 39χρονου φαίνεται να επαναφέρει το ενδιαφέρον της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαλεύκανση του «μυστηρίου της "Σέχτας"». Ιχνη DNA του 39χρονου βρέθηκαν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν κατασκευάσει οι «Πυρήνες» σε συνεργασία, σε αρκετούς από αυτούς, με τον Χριστόδουλο Ξηρό.
Σύμφωνα με το σενάριο που αναπτύσσουν ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «ο 39χρονος διατηρούσε επαφή με ηγετικό στέλεχος των "Πυρήνων" φροντίζοντας ώστε ποτέ να μην εντοπισθούν αυτές οι συνεννοήσεις του. Ηταν αφανές, δραστήριο μέλος του αντιεξουσιαστικού χώρου, που πιθανόν είχε επαφές και με παλιούς του ένοπλου χώρου και είχε φροντίσει επιμελώς - όπως ο Λάμπρος Φούντας, ο Αντώνης Σταμπούλος κ.ά. - να μη διαθέτουν κανένα στοιχείο γι' αυτόν οι διωκτικές Αρχές. Παράλληλα και οι "Πυρήνες" φαίνεται ότι φρόντιζαν να τον προστατεύσουν και υπήρχε κωδικοποιημένη επαφή μαζί τους.

Ερευνούμε λοιπόν το ενδεχόμενο ο 39χρονος μαζί με άλλους αντάρτες πόλης να ήταν εκείνος που δημιούργησε τη "Σέχτα" ως "ένοπλη θυγατρική για αιματηρά χτυπήματα" των "Πυρήνων", χρησιμοποιώντας μέλη της οργάνωσης με διπλό ρόλο. Ισως έτσι εξηγείται ότι στοχεύθηκε η μάρτυρας του ΕΛΑ, σε μια υπόθεση που είναι μακριά χρονικά από τα μέλη της "Συνωμοσίας" τα οποία ήταν ηλικίας 22-33 ετών. Ακόμη μπορεί έτσι να δίνεται μια εξήγηση σε ισχυρισμούς αντιεξουσιαστών περί δράσης και άλλης οργάνωσης. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ίσως η σύλληψη μελών των "Πυρήνων" τον οδήγησε και αυτόν στην αδράνεια. Ομως μπορεί να συνέβη και κάτι άλλο που ερευνούμε.

Ωστόσο θεωρούμε ότι μετά το καλοκαίρι του 2013 ίσως ενεργοποιήθηκε αναλαμβάνοντας μετά και τον κρίσιμο ρόλο υπόθαλψης και συνεργασίας με τον Χρ. Ξηρό και της αποστολής δεμάτων-βομβών ή τοποθέτησης εκρηκτικών μηχανισμών. Ισως τότε άφησε τα όπλα της "Σέχτας" και ξεκίνησε με τις βόμβες, όμως επειδή ακριβώς αγνοούσε τεχνικά ζητήματα, άφησε παντού δείγματα DNA. Στο δέμα-βόμβα που στάλθηκε στο ΑΤ Ιτέας αλλά δεν εξερράγη έχουμε και πάλι σοβαρές ενδείξεις - από το αποκρυπτογραφημένο οπτικό υλικό - ότι αν είχε γίνει η έκρηξη και είχαν υπάρξει θύματα, την ευθύνη θα την αναλάμβανε η "Σέχτα". Και αυτό είναι προς το παρόν ένα από τα κύρια στηρίγματα της έρευνάς μας. Επιπλέον, από το γεγονός ότι βλέπουμε πως μετά την αιματηρή απόδραση από τον Κορυδαλλό ετοιμάζονταν δολοφονικές επιθέσεις, αυτό είναι ένα δείγμα ότι και εκεί ίσως είχαμε παρουσία της "Σέχτας"». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου