Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ "ΕΤΑΙΡΟΥΣ" ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΑΙΝΙΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ

Σε σκηνικό ρήξης και υπό την πίεση του τελεσίγραφου των μερικών ημερών που τέθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις μόνον αφότου ζητήσει επισήμως παράταση του προγράμματος, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του εφ' όλης της ύλης στην συνεδρίαση της ΚΟ, το απόγευμα της Τρίτης...
 
Η κρίση με τους εταίρους και το αίνιγμα του Προέδρου
 
του ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΒΑΙΟΥ

Υπό τις συνθήκες αυτές, όλα τα ζητήματα που έχουν ανοίξει και παραμένουν σε εκκρεμότητα, αναδεικνύουν την εύθραυστη πολιτική ισορροπία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαφορετικές κοσμοθεωρίες που εκφράζονται. Ακόμη και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εξελίξεις είναι απολύτως ενδεικτικές. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να... επιθυμεί και να επιδιώκει ένα άνοιγμα προς την Κεντροδεξιά και την μετριοπάθεια, επιλέγοντας ένα πρόσωπο όπως ο Δ. Αβραμόπουλος (για τον οποίο πάντως ουδέποτε έχει μιλήσει δημοσίως) ή κάποιο άλλο στέλεχος προερχόμενο από τον ίδιο πολιτικό χώρο.
 
Κατά τον τρόπο αυτό, ο κ. Τσίπρας εκτιμάται ότι «βλέπει» την επόμενη πολιτική περίοδο, έπειτα από μία ενδεχόμενη συμφωνία με τους εταίρους, όπου πιθανολογεί ότι θα χρειαστεί να αναζητήσει στήριξη ή ανοχή από κοινωνικές ομάδες (ενδεχομένως και πολιτικές), που βρίσκονται στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ και που είναι διατεθειμένοι να διαφυλάξουν τις συνθήκες για μία συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.
 
Αντιθέτως, ένα σημαντικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ της επιλογής ενός προσώπου με αριστερή ή κεντροαριστερή πολιτική ταυτότητα, στην λογική ότι «τώρα είναι η ώρα της αριστεράς».
Η στάση αυτή ταυτίζεται όμως εν πολλοίς και με την σκληρή γραμμή έναντι πιστωτών, εταίρων κλπ., σύμφωνα με την οποία καμία υποχώρηση δεν θα πρέπει να γίνει και σε κανένα πεδίο.

Υπό τις συνθήκες αυτές, η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΚΟ το απόγευμα της Τρίτης προσλαμβάνει πολύ μεγάλη σημασία, καθώς αναμένεται να δώσει ενδείξεις περί των διαθέσεών του, έπειτα από το «ναυάγιο» του eurogroup της Δευτέρας και με την επόμενη φάση της συζήτησης με τους εταίρους σε εκκρεμότητα.  

Οι επιθέσεις κατά Βαρουφάκη
Στο σκηνικό αυτό, πολιτικοί παράγοντες εντός και εκτός κυβερνητικού συνασπισμού, εφιστούν την προσοχή στα πολλαπλά κέντρα από τα οποία τις τελευταίες ημέρες εκτοξεύονται βέλη κριτικής κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Απέναντι στα ξένα δημοσιεύματα, το Μέγαρο Μαξίμου παρείχε την Δευτέρα πολιτική κάλυψη στον υπουργό Οικονομικών, λέγοντας ότι για πρώτη φορά έλληνας υπουργός μιλά ως ισότιμος.
 
Πλην όμως, με αφορμή το γεγονός ότι ο υπουργός συντάχθηκε μέσω facebook με πρόταση του Στ. Μάνου για διακοπή της χρηματοδότησης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης από τον προϋπολογισμό, εκδηλώθηκε και η πρώτη ενδοκυβερνητική τριβή. Από το περιβάλλον του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση διαμηνύθηκε η αντίθεσή της ηγεσίας του υπουργείου προς τέτοιου είδους αντιλήψεις…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου