Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΠΡΟΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ΚΑΙ Η ΥΠΟΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΥΑΘ - ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ - ΠΡΟΚΛΗΣΗ

«Προίκα» στον αγοραστή της ΕΥΑΘ ύψους 100 εκ. ευρώ ετοιμάζεται να χαρίσει η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, Κρίτων Αρσένης, ο οποίος πηγαίνει το θέμα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτοντας επείγουσα ερώτηση προς τον Όλι Ρεν.... 

Πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα υποδομής από δημόσια και ευρωπαϊκά κονδύλια τα οφέλη των οποίων θα καρπωθεί ο μελλοντικός αγοραστής. Την ίδια στιγμή, που οι πληροφορίες θέλουν το Συμβούλιο της Επικρατείας να έχει κρίνει παράνομη την...
μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρεται να θέλει να ιδιωτικοποιήσει άρον – άρον την εταιρεία για να προλάβει τη δημοσιοποίησή της.

Το  Ταμείο Συνοχής της ΕΕ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα έργα υποδομής που αναμένεται να παραδοθούν το 2016, ακόμη και μετά τη προωθούμενη πώληση της ΕΥΑΘ. Στην περίπτωση που η δημόσια εταιρεία περιέλθει στα χέρια του ιδιώτη – αγοραστή, τότε αυτός θα καρπωθεί εντελώς ανέξοδα την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
 
«Στον υποψήφιο αγοραστή δεν δίνεται μόνο η διαχείριση του νερού αλλά στην ουσία παρέχεται η χρήση όλων των υποδομών της ΕΥΑΘ. Παρόλο που τα κόστη συντήρησης και επέκτασης των υποδομών δικτύων παραμένουν στο δημόσιο, η αποκλειστική χρήση παραχωρείται στην εταιρεία. Και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά σε αυτές τις υποδομές μέχρι το 2016 το ελληνικό δημόσιο μαζί με την ΕΕ επενδύει άλλα 100 εκ. ευρώ» εξηγεί o Κρίτων Αρσένης. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής οι επενδύσεις αυτές δεν θα αυξήσουν την τιμή πώλησης της εταιρείας καθώς το ΤΑΙΠΕΔ πουλά σε χρηματιστηριακή τιμή.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάρτιο του 2013 δυο επενδυτικά σχήματα εγκρίθηκαν να συνεχίσουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση της εταιρείας. Πρόκειται για: 1. SUEZ Environment SAS - ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε 2. MEKOROT Development and Enterprise Ltd - Γ. Αποστολόπουλος A.E. Συμμετοχών- MIYA Water Projects Netherlands BV - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ABETE
 
«Η τιμή πώλησης όπως βγαίνει από τη χρηματιστηριακή τιμή της εταιρείας υπολογίζεται γύρω στα 110 εκ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ΕΥΑΘ έχει αποθεματικό 50 εκ. ευρώ. Δηλαδή δίνεις 110 εκ. και αγοράζεις κάτι που έχει ήδη 50 εκ. στην τράπεζα. Δηλαδή ο ιδιώτης πληρώνει 60 εκ. ευρώ. Επιπλέον 18 εκ. ευρώ είναι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας - μετά φόρων - για το 2012. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιώτης θα κάνει απόσβεση σε τρία ή τέσσερα χρόνια. Είναι σκανδαλώδες» εξηγεί στο tvxs.gr ο Κρίτων Αρσένης.
 
«Έχει πλέον διαρρεύσει στον τύπο ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφασίσει ότι είναι παράνομη η μεταβίβαση της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς το νερό είναι δημόσιο αγαθό. Η απόφαση βρίσκεται στο στάδιο της καθαρογραφής, μιας διαδικασίας που παίρνει κάποιο χρόνο στο ΣτΕ. Φέρεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει άρον – άρον την εταιρεία πριν βγει αυτή η απόφαση που καθιστά την διαδικασία παράνομη» προσθέτει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής. «Η προίκα που παίρνει ο μελλοντικός ιδιώτης είναι τεράστια. Αγοράζει μια εταιρεία πολύ φθηνά ενώ το δημόσιο χάνει ένα πολύ μεγάλο έσοδο στον προϋπολογισμό το οποίο δεν γνωρίζουμε πως θα αντικατασταθεί» καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου