Παρασκευή 31 Μαΐου 2019

Ανάλυση: Ποιες είναι οι κινήσεις της Τουρκίας που φοβάται η Αίγυπτος

Η αυξανόμενη ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη θα αποσταθεροποιήσει τη Βόρεια Αφρική, θα επιμηκύνει τη σύγκρουση στη Λιβύη και θα βλάψει την εθνική ασφάλεια της Αιγύπτου, αναφέρει ο Χασάν Αμπντέλ Ζαχέρ σε αραβόφωνη εφημερίδα επικαλούμενος Αιγύπτιους αξιωματούχους...
Αίγυπτος: Η παρασκηνιακή «σύγκρουση» με Ιράν-Τουρκία για την Μέση Ανατολή
Η Τουρκία στις 18 Μαΐου απέστειλε μεγάλη αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού σε ισλαμιστικές πολιτοφυλακές που ελέγχουν την Τρίπολη και πολεμούν εναντίον του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), προκαλώντας ανησυχία στην Αίγυπτο. Οι μαχητές δήλωσαν ότι έλαβαν όπλα και...
τεθωρακισμένα οχήματα από την Τουρκία.

«Η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της στήριξη στις πολιτοφυλακές που ελέγχουν την Τρίπολη», δήλωσε ο Αχμέτ Αλ Κουβέσνι, πρώην βοηθός του αιγυπτιακού υπουργού Εξωτερικών. «Αυτό θα μεγάλα προβλήματα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Αιγύπτου στη Βόρεια Αφρική στο σύνολό της».
Δεν ήταν η πρώτη φορά που η Άγκυρα προσέφερε στήριξη στις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές, οι οποίες κατηγορούνται από το LNA και ορισμένες διεθνείς δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, για συνδέσεις με τρομοκρατικές ομάδες.
Οι ισλαμιστικές πολιτοφυλακές στην Τρίπολη κατηγορούνται από πολλούς ότι μεταφέρουν ξένων τζιχαντιστές από τη Συρία και το Ιράκ στη Λιβύη για να μετατρέψουν τη χώρα της Βορείου Αφρικής σε βάση για επιθέσεις στην Αφρική και τη νότια Μεσόγειο.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, ένα Τουρκικό πλοίο έφτασε στο Χομς της Λιβύης με πυροβόλα όπλα και περίπου 4,8 εκατομμύρια γύρους πυρομαχικών που κατασκευάστηκαν από τις τουρκικές εταιρείες Zoraki και Retay, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Λιβύης.
Έντεκα μήνες νωρίτερα, το ελληνικό Λιμενικό Σώμα κατέσχεσε πλοίο με σημαία της Τανζανίας το οποίο κατευθυνόταν προς τη Λιβύη και μετέφερε χημικά προϊόντα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή εκρηκτικών. Το πλοίο παρέλαβε τα συγκεκριμένα φορτία στα τουρκικά λιμάνια της Μερσίνης και της Αλεξανδρέττας, όπως φανερώνουν τα στοιχεία.
Τον Σεπτέμβριο του 2015, οι ελληνικές αρχές είχαν συλλάβει φορτηγό πλοίο που μετέφερε αδήλωτη αποστολή όπλων από τη Τουρκία προς τη Λιβύη.
Αυτές οι τουρκικές προμήθειες όπλων είναι εμφανείς παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη και επιβεβαιώνουν τις διεθνείς ανησυχίες για την υποστήριξη της Άγκυρας στις ισλαμιστικές δυνάμεις της χώρας.
Η αποστολή όπλων της 18ης Μαΐου ήρθε λίγο μετά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύθηκε να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης. Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Fayez al-Sarraj, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει τον Al-Sarraj και την κυβέρνησή του.
Η ανάμειξη της Τουρκίας στη Λιβύη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας περιφερειακής και διεθνούς μάχης επιρροής.
Σε αντίθεση με άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής, η Τουρκία και το Κατάρ έχουν τοποθετηθεί ως βασικοί υποστηρικτές του πολιτικού Ισλάμ, υποστηρίζοντας ισλαμιστικές πολιτοφυλακές για ιδεολογικούς και στρατηγικούς λόγους.
Η ανησυχία στο Κάιρο είναι ότι οι κινήσεις της Τουρκίας έχουν σχεδιαστεί για να πολιορκήσουν την Αίγυπτο και να υπονομεύσουν την ασφάλειά της μέσω της υποστήριξης του απαγορευμένου κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
«Η Τουρκία θέλει να ελέγξει την Αίγυπτο θέτοντάς την σε έναν κλοιό από συγκρούσεις», δήλωσε ο Rami Ashour, λέκτορας στη στρατιωτική ακαδημία Nasser, ακαδημαϊκό σκέλος του αιγυπτιακού στρατού.
Εκτός από τη Λιβύη, η Τουρκία προσπάθησε να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με το Σουδάν πριν από την πτώση του καθεστώτος του Ομάρ αλ Μπασίρ. Η Άγκυρα προσπάθησε με κάθε τρόπο να αποκτήσει τον έλεγχο της νότιας εισόδου της Ερυθράς Θάλασσας, υπογράφοντας συμφωνία με τον Αλ Μπασίρ σχετικά με το Σουακίν της Σουδάν. Η συμφωνία θεωρήθηκε άμεση απειλή για την Αίγυπτο, η οποία ελπίζει να εξασφαλίσει την ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα με κατεύθυνση προς το κανάλι του Σουέζ.
Η αναταραχή στη Λιβύη ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για το Κάιρο, λόγω των μακρών συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης. Όπλα που βρέθηκαν με μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που πολεμούσαν τον αιγυπτιακό στρατό στο Σινά ήταν από τη Λιβύη, δήλωσαν οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι.
Το Κάιρο έχει αναπτύξει έναν εντυπωσιακό όγκο πόρων για την εξασφάλιση των συνόρων του στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής στρατιωτικών βάσεων στη δυτική έρημο. Υπάρχει ανησυχία ότι τα μέτρα θα έχουν ελάχιστη σημασία εάν η κατάσταση στη Λιβύη δεν βελτιωθεί.
Η Αίγυπτος δεν σχολίασε άμεσα την Τουρκική εμπλοκή στη Λιβύη, αλλά ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρυ καταγγέλλει επανειλημμένα τις ξένες παρεμβάσεις στις υποθέσεις της Λιβύης.
Στις 5 Μαρτίου, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει πλήρη επίγνωση της χρηματοδότησης που προσέφεραν πολιτοφυλακές στη Λιβύη. Πρόσθεσε ότι όσοι προσφέρουν τη χρηματοδότηση ήταν γνωστοί σε όλους.
«Πώς μπορούμε να αγωνιστούμε ειλικρινά για την τρομοκρατία όταν η διεθνής κοινότητα αποκλείει την υποστήριξη που προσφέρουν ορισμένες χώρες σε παράνομα κόμματα;» ρώτησε ο Σούκρυ σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τους ομολόγους του από την Αλγερία και την Τυνησία.
Η Αίγυπτος, η οποία υποστηρίζει το LNA και τον στρατάρχη Χαφτάρ, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι η συνεχιζόμενη τουρκική στήριξη προς τις ισλαμιστικές πολιτοφυλακές θα έβλαπτε τη σύγκρουση στη Λιβύη, απειλώντας διάφορα συμφέροντα, ειδικά εκείνα των γειτονικών χωρών της Λιβύης, ανέφεραν οι αναλυτές.
«Η Τουρκία θέλει να επιμηκύνει τη σύγκρουση στη Λιβύη δίνοντας όπλα στους μαχητές», δήλωσε ο Salama, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Beni Suef. «Εκτός από τη βλάβη στην ασφάλεια των γειτονικών κρατών της Λιβύης, η παρατεταμένη σύγκρουση στη χώρα θα ανοίξει την πόρτα για τρομοκράτες από όλα τα μέρη του κόσμου».
Νωρίτερα μέσα στον μήνα, οι μαχητές της κυβέρνησης της Λιβύης παρουσίασαν τους εξοπλισμούς που τους στάλθηκαν από την Τουρκία. Μια ενέργεια της Άγκυρας που προκαλεί το φόβο ότι επαναλαμβάνει στη Λιβύη το ρόλο που είχε στη Συρία, δηλαδή του υποστηρικτή της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Ο υπόγειος ρόλος του Salah Badi

Ο διοικητής της πολιτοφυλακής, Salah Badi, μίλησε για τη θανατηφόρα δύναμη των τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων. «Το κτήνος είναι εδώ. Η μάχη της Τρίπολης θα αντιστραφεί υπέρ μας σε δύο εβδομάδες «, είπε στο βίντεο.
Η ταξιαρχία Samdi του Badi και μια πολιτοφυλακή που ονομάζεται Ταξίαρχος 33, με εντολή του Μπατσίρ Χαλφαλάχ, ήταν μεταξύ των ισλαμικών ομάδων που ανακοίνωσαν την ανταλλαγή στρατιωτικού εξοπλισμού.
Είπαν ότι η αποστολή από την Τουρκία περιλάμβανε αντιαρματικά πυραύλους, αντιπυραυλικά βλήματα, τουφέκια και πυρομαχικά.
Τον περασμένο Νοέμβριο, το Υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών επέβαλε κυρώσεις στον Badi, κατηγορώντας τον ότι υπονόμευε την ασφάλεια της Λιβύης καθώς εξαπέλυε επιθέσεις σε ομάδες στη χώρα που στηρίζονταν από τον ΟΗΕ.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. δήλωσε ότι οι πολιτοφυλακές του Σαμουντ χρησιμοποιούσαν πυραύλους Grad σε πυκνοκατοικημένες περιοχές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην Τρίπολη τον Σεπτέμβριο του 2018.
Ο Badi, πρώην αξιωματικός του Λιβυκού Στρατού, ηγήθηκε της ισλαμιστικής πολιτοφυλακής κατά τη διάρκεια της εξέγερσης το 2011, όταν οι ισλαμιστές επαναστάτες υποστηριζόμενοι από το ΝΑΤΟ εκτόπισαν τον Μουαμάρ Καντάφι.
Τα ΜΜΕ της Λιβύης δήλωσαν ότι ο Badi επέστρεψε μετά από μακρά παραμονή στην Τουρκία για να συμμετάσχει στον αγώνα των ισλαμιστών πολιτοφυλακών ενάντια στο LNA.
Παράλληλα, ο Φάτι Μπασάγκα, υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, επισκέφθηκε την Τουρκία τον Απρίλιο για να ενεργοποιήσει «συμφωνίες ασφάλειας και άμυνας» μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.
Πηγή: Ahval

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου