Τρίτη 14 Μαΐου 2019

Κυπριακή ΑΟΖ: Έγινε «τουρκική υφαλοκρηπίδα» σε χάρτες της Άγκυρας που είδαν διπλωμάτες

Την ίδια στιγμή που ο Πορθητής συνεχίζει την προγραμματισμένη πορεία του για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με τον διεθνή παράγοντα να προβάλλει αντιδράσεις και την αντίθεσή του στις ενέργειες αυτές, η Τουρκία προχώρησε σε «διπλωματικά παιχνίδια»...
Τουρκία
Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε μια κίνηση που θύμισε προηγούμενες κρίσεις, κάλεσε ξένους διπλωμάτες όχι μόνο για να τους παρουσιάσει χάρτες όπου απεικονίζονται οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και για...
να καταστούν «σαφείς» οι τουρκικές θέσεις στην περιοχή, την οποία χαρακτηρίζουν ως «τουρκική υφαλοκρηπίδα».
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτοντας ρεπορτάζ του CNN Turk, στην πρωτοβουλία αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο Γενικός Διευθυντής Ναυτιλίας – Αεροπορικών θεμάτων Τσαγατάι Ερτσιγέ.

Τι ισχυρίστηκε και τι «έδειχνε» ο χάρτης του τουρκικού ΥΠΕΞ

Tην περασμένη Παρασκευή, λοιπόν, ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας είναι εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας και εντός της περιοχής που το ψευδοκράτος αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου.
Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ, κλήθηκαν για πρώτη φορά στο τουρκικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα, για να τους εξηγήσουν τις τουρκικές θέσεις για ανατολική Μεσόγειο.
Aξίζει να σημειωθεί πως στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν και διπλωμάτες από Ισραήλ, Αίγυπτο και Ελλάδα, χώρες που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες.
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης – briefing, οι Τούρκοι διπλωμάτες εξήγησαν ότι οι εργασίες γεώτρησης γίνονται στην υφαλοκρηπίδα Τουρκίας και στις περιοχές που αδειοδοτήθηκε η κρατική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος και τους έδειξαν και χάρτη στον οποίο:
  • Πρώτον, σημείωσαν με κόκκινο τις περιοχές της φερόμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπου γίνονται οι εργασίες γεώτρησης. 
  • Δεύτερον, σημείωσαν με ροζ τις περιοχές που το ψευδοκράτος ‘αδειοδότησε’ την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας. 
  • Τρίτον, σημείωσαν με κίτρινο τα τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία δεν αναγνωρίζουνκαι έδειξαν ότι συμπίπτουν με τις δικές τους περιοχές.

Πως συνδέεται το Κυπριακό

Βάσει του ρεπορτάζ, οι Τούρκοι διπλωμάτες υποστήριξαν ότι λόγω της μη επίλυσης του Κυπριακού σε εκείνες τις περιοχές υπάρχουν πεδία που αμφισβητούνται (γκρίζες περιοχές) στις οποίες κάνουν δραστηριότητες γεώτρησης οι ξένες εταιρείες και που η Τουρκία το θεωρεί απαράδεκτο.
Στις περιοχές αυτές που ‘συμπίπτουν’, σύμφωνα με τους Τούρκους διπλωμάτες, οι ξένες εταιρείες κάνουν μονομερείς εργασίες αντίθετα με το διεθνές δίκαιο.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι σε αυτές τις περιοχές έχει δικαιώματα και το ψευδοκράτος και πως δεν πρέπει να γίνονται εργασίες εκεί μέχρι να λυθεί το Κυπριακό. Προειδοποίησε μάλιστα και την ΕΕ να μην παίρνει θέση.
Για το Μπαρμπαρός οι Τούρκοι διπλωμάτες είπαν ότι κάνει έρευνες στις περιοχές που έχει αδειοδοτηθεί από το ψευδοκράτος.
Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ / Cyprustimes
on alert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου