Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

ΠΛΑΓΙΟΚΟΠΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΝΤ ΑΠ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ - ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΟΙ ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ

Η Ρωσία φαίνεται να «χτυπάει» τις Η.Π.Α. και στον οικονομικό τομέα, αφού, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, Ρώσοι αξιωματούχοι, μεταξύ άλλων, φέρονται να ασκούν πιέσεις προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί... 

http://pygmi.wpengine.netdna-cdn.com/wp-content/uploads/2014/03/putin17-304x230.jpg

Αλλά καθυστερούν να εφαρμοστούν εδώ και χρόνια ερήμην των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής -κάτι που θα μπορούσε να σημάνει ότι οι ΗΠΑ θα χάσουν...
το δικαίωμα να ασκούν βέτο σε μείζονες αποφάσεις του ΔΝΤ.
Αυτό σημαίνει πως η Ρωσία προσπαθεί να εκθρονίσει τις Η.Π.Α. από το ΔΝΤ με δικαιολογία την οικονομική κατάσταση της καταχρεωμένης χώρας, η οποία προ ολίγου καιρού βρισκόταν προ της χρεοκοπίας, με το κίνδυνο να είναι ακόμα υπαρκτός.

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ φέρεται ότι υπέβαλε την πρόταση αυτή κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών τον περασμένο μήνα στο Σίδνεϊ, δήλωσαν στο Ρόιτερς δύο πηγές ενήμερες για όσα διαμείφθηκαν στη σύνοδο αυτή της G20.

Η αποτυχία του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκρίνει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, είχε αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις που είχαν συμφωνηθεί το 2010, βάσει των οποίων οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου θα διπλασιάζονταν, ενώ θα δινόταν μεγαλύτερος και πιο ενεργός ρόλος σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα.

Το να προχωρήσει το ΔΝΤ σε μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συναίνεση της Ουάσιγκτον πιθανόν θα απαιτούσε πολύπλοκες αλλαγές στους κανόνες του Ταμείου. Ωστόσο, οι συζητήσεις στη σύνοδο της G20 αποκάλυψαν τη μεγάλη απογοήτευση για την ανικανότητα της κυβέρνησης Ομπάμα να εξασφαλίσει την απαραίτητη υποστήριξη του Κογκρέσου.

Να σημειώσουμε ότι το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επιδιώκει να συνδέσει τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ με ένα οικονομικό πακέτο βοηθείας προς την Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου