Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΘΥΜΟ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ???

Ο Στουρνάρας γράφει οκτασέλιδη επιστολή στους ελεγκτές της Τρόικα -Τα βλέπει όλα καλά, δεν ζητάει καμία αλλαγή... 

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας απάντηση με οκτασέλιδη επιστολή στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ερευνά το ρόλο της Τρόικα και εμφανίζεται να μην έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τους εκπροσώπους των δανειστών. Συγκεκριμένα στην ερώτηση για την...
ποιότητα της συνεργασίας κυβέρνησης -Τρόικα απαντά πως η συνεργασία μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικές γραμμές αποτελεσματική, χωρίς βεβαίως να έχουν λείψει οι επιμέρους διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται του Προγράμματος, όπως είναι λογικό σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Στην επιστολή-απάντηση που υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πως το τεράστιο έλλειμμα της Ελλάδας διαπιστώθηκε το 2009 και υπερασπιζόμενος τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αναφέρει «Η Ελληνική Κυβέρνηση στα μέσα του 2009 πρότεινε μια σειρά από δημοσιονομικά μέτρα μείωσης του ελλείμματος. Όμως οι πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο του 2009 διέκοψαν την εφαρμογή των μέτρων εκείνων». Παράλληλα δεν αφήνει καμιά αιχμή εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, εκτός από μία αναφορά στο τέλος της επιστολής του όπου αναφέρει «το αρχικό μείγμα πολιτικής έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των φόρων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα».

Ο Γιάννης Στουρνάρας απαντώντας στην ερώτηση «τι περιθώριο είχε η Ελλάδα στο σχεδιασμό των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής» υποστήριξε πως η θέση της χώρας δεδομένης της αδυναμίας πρόσβασης στις αγορές ήταν δυσχερής. Ωστόσο αρνείται κατηγορηματικά και δεν δέχεται ότι έγιναν αστοχίες στη διαπραγμάτευση του 1ου Μνημονίου.

Παράλληλα αναφερόμενος στο ποιους έπληξαν τα μέτρα της δημοσιονομικής προσαρμογής κάνει απλώς μία επιφανειακή αναφορά στις ανισότητες «υπολογίζεται ότι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά περισσότερο από 35% σε πραγματικούς όρους κατά τη διάρκεια των προγράμματος». Μάλιστα τονίζει πως όλες οι περικοπές είναι νόμιμες όπου παρατηρήθηκαν αντιρρήσεις και προσβλήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απορρίφθηκαν, εκτός από κάποια ζητήματα όπως το θέμα του εφάπαξ.

Τέλος υποστηρίζει «η παγκόσμια οικονομική κρίση συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην αποκάλυψη των χρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελληνικής οικονομίας. Σήμερα, έπειτα από 4 χρόνια μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης, η προσαρμογή της Ελληνικής οικονομίας είναι εντυπωσιακή, οποιοδήποτε κριτήριο και αν χρησιμοποιηθεί».
Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή απάντηση του Γιάννη Στουρνάρα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου