Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Ανατολή και Δύση

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΣ

Η Γη είναι μια σφαίρα. Σωστά; Σωστά.

Και περιστρέφεται γύρω από τον νοητό της άξονα. Σωστά; Σωστά.

Και η περιστροφή της είναι δεξιόστροφη. Δηλαδή, κοιτώντας προς τον Βορρά, στρέφεται ανατολικά. Σωστά; Σωστά.

Και σαν σφαίρα που είναι, δεν έχει κανένα σημείο στην περιφέρειά της που να ορίζεται ως κεντρικό. Εμείς το ορίζουμε αυτό το «κέντρο» στα πλαίσια της επιστήμης της γεωγραφίας.

Γι’ αυτό και ο πρώτος λαός που έκανε τις πρώτες γεωγραφικές παρατηρήσεις έθεσε τον δικό του χώρο ως κέντρο της Γης. Ότι βρίσκεται δεξιά των Δελφών (ομφαλός της Γης) ορίζεται ως Ανατολή. Και ότι βρίσκεται αριστερά είναι Δύση.

Πέρασαν χιλιάδες χρόνια από τότε. Αυτοκρατορίες έπεσαν. Αναδύθηκαν άλλες. Και φτάσαμε στο σήμερα. Για να ορίσουν οι Άγγλοι τον μεσημβρινό 0 στο Γκρίνουιτς και...

όχι στους Δελφούς. Γιατί έτσι γουστάρουν.

Δηλαδή, σήμερα Ανατολή είναι δεξιά του Γκρίνουιτς και Δύση αριστερά του; Γεωγραφικά, ναι.  Πολιτικά όμως;

Αμ δε! Πολιτικά τίποτα δεν άλλαξε. Εξακολουθούμε ακόμα να ορίζουμε την Ανατολή και την Δύση όπως ακριβώς μάθαμε από τους παππούδες μας. Όχι μόνο εδώ στην Ελλάδα, αλλά παντού. Σ’ ολόκληρο τον κόσμο! Η Ιταλία, για παράδειγμα, εξακολουθεί να είναι Δύση, και η Τουρκία Ανατολή. Γιατί; Διότι πολιτικό κέντρο της Γης εξακολουθεί να είναι η Ελλάδα. Κι ας πέρασε η «πλανηταρχία» στις ΗΠΑ.


Λογικά θα έπρεπε οι Αμερικάνοι να βλέπουν την Ρωσία ως Δύση. Αφού βρίσκεται στα δυτικά της. Και μάλιστα κοντά της. Δίπλα της. Μη ξεχνάμε ότι η Αλάσκα συνορεύει με την Ρωσία προς τα δυτικά.

Αλήθεια άραγε. Πόσο ηλίθιος μπορεί να είναι ένας λαός όταν βλέπει τη Ρωσία στα δυτικά του κι εκείνος να την αποκαλεί «Ανατολή»;

Όχι, ούτε ηλίθιοι είναι, ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Απλά οι Αμερικάνοι –και όχι μόνο αυτοί- εξακολουθούν να βλέπουν τον πλανήτη με τα μάτια των Ελλήνων. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Διότι αν άλλαζε κάθε φορά που εναλλάσσονταν και οι Αυτοκρατορίες στη Γη, θα χάναμε τον μπούσουλά μας. Τον προσδιορισμό μας.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Για να την μπω στη μύτη σε όλους αυτούς εδώ στην Ελλάδα που τσακώνονται για το αν είμαστε με την Ανατολή ή με τη Δύση. Με τους Ρώσους ή με τους Αμερικάνους. Διότι στην πραγματικότητα, τόσο η Ρωσία όσο και η Αμερική, στα ανατολικά μας βρίσκονται και οι δύο.

"ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου