Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Παλαιστινιακή Αρχή - Χαμάς

Εκτεταμένες επιχειρήσεις των αρχών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής σημειώθηκαν προχθές (19/11) στην πόλη της Τζενίν, στην βόρεια Δυτική Όχθη (Σαμάρεια), και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο προσφύγων της πόλης, όπου κατοικούν 11.000 παλαιστίνιοι πολίτες…

γράφει ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΡΙΤΟΣ

Αιτία και αφορμή, μία κηδεία επιφανούς στελέχους της Χαμάς την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας οπαδοί της οργάνωσης συμμετείχαν στην επικήδεια πομπή κρατώντας οπλισμό, ο οποίος χαρακτηρίσθηκε παράνομος από τις παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας. Η Παλαιστινιακή Αρχή υπό τον Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς έθεσε σε πλήρη ετοιμότητα της παλαιστινιακές αρχές ασφαλείας, προκειμένου να εντοπισθούν όσοι είναι εφοδιασμένοι με παράνομο οπλισμό και παρότι δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ποιοί τοπικοί παράγοντες τον διακινούν στην ευρύτερη περιφέρεια της συγκεκριμένης παλαιστινιακής πόλης, είναι κοινό μυστικό ότι οι επιχειρήσεις αυτές στοχεύουν στην μείωση της επιρροής της οργάνωσης Χαμάς στην Δυτική Όχθη - ενδεχόμενο που προβληματίζει έντονα την οργάνωση Φατάχ που ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά τα κέντρα λήψεως αποφάσεων στη Ραμάλα. Αντίστοιχες επιχειρήσεις των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας σημειώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στην ευρύτερη περιοχή της Χεβρώνας. Στα κρατικά ισραηλινά ΜΜΕ εκφράσθηκε η εκτίμηση χθες βράδυ (20/11) ότι οι  παλαιστινιακές 'επιχειρήσεις-σκούπα' κατά στελεχών της Χαμάς στην Δυτική Όχθη θα διαρκέσουν τις επόμενες εβδομάδες, οι οποίες, επισήμως, φέρονται να στρέφονται κατά εγκληματικών στοιχείων που διακινούν όπλα, ναρκωτικά και πωλούν προστασία σε κύκλους του υποκόσμου. Ωστόσο, είναι κοινό μυστικό ότι η απόφαση των κύκλων της Φατάχ στη Ραμάλα σχετίζεται αφ'ενός με...

τις επικείμενες δημοτικές εκλογές, οι οποίες (εάν τελκά πραγματοποιηθούν) έχουν προγραμματισθεί για τα τέλη Δεκεμβρίου και αφ'ετέρου με την ελπίδα να δοθεί το μήνυμα ότι θα είναι ασφαλές να έρθουν προσκυνητές από το εξωτερικό που θα θελήσουν να επισκεφθούν την Βηθλεέμ και τους Αγίους Τόπους τα ερχόμενα Χριστούγεννα των Καθολικών (25/12) και των Ορθοδόξων (7/1/22) - και έτσι να δοθεί μία ανάσα στην τοπική οικονομία (εάν βέβαια το επιτρέψει ο κορωνοϊός).  

Σε καθαρά ενδοπαλαιστινιακό πολιτικό επίπεδο, η Προεδρία του Μαχμούντ Αμπάς συνεχίζει να είναι εξαιρετικά προβληματισμένη από τις πολώσεις που έχουν ενταθεί κατά την διάρκεια του 2021 στο εσωτερικό της οργάνωσης Φατάχ. Η βεβαρημένη υγεία του Παλαιστινίου Προέδρου έχει ενεργοποιήσει διάφορους δελφίνους που προτίθενται να διεκδικήσουν την εξουσία. Ωστόσο, κανείς από αυτούς δεν φαίνεται να ξεχωρίζει, με αποτέλεσμα το πολιτικό κλίμα στην Δυτική Όχθη να μην αποκωδικοποιείται εύκολα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που είχαν προγραμματισθεί τον περασμένο Μάιο (και η διενέργεια των οποίων αναβλήθηκε κατόπιν απόφασης του Προέδρου Αμπάς), είχαν προκύψει τρεις ξεχωριστές, ανταγωνιστικές μεταξύ τους, κομματικές παρατάξεις, τα στελέχη κάθε μίας από αυτές προέρχονταν από την Φατάχ. Ένα άλλο πρόσθετο γεγονός, που δεν πέρασε απαρατήρητο ούτε από την Παλαιστινιακή Αρχή (ούτε όμως και από το Ισραήλ και την Ιορδανία), σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου: Τρεις από τους έξι Παλαιστινίους, που δραπέτευσαν από ισραηλινές φυλακές ασφαλείας - οι οποίοι ανήκαν στην οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ - βρήκαν καταφύγιο στην περιοχή της Τζενίν και όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε, επί εβδομάδες τελούσαν υπό την προστασία τοπικών οπλαρχηγών που πρόσκεινταν τόσο στην Ισλαμική Τζιχάντ, όσο και από τοπικά στελέχη της 'καθεστωτικής-φιλοπροεδρικής' Φατάχ. Θα μπορούσε βασίμως να εκτιμηθεί ότι η τωρινή αποφασιστικότητα που επιδεικνύουν οι αρχές ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ουσιαστικά 'πιάνει το νήμα' όσων μαθεύτηκαν ενόσω διαρκούσαν οι έρευνας για τον εντοπισμό των τριών Παλαιστινίων δραπετών στα τέλη Σεπτεμβρίου - και ότι η πρόσφατη επιδήκεια πομπή του στελέχους της Χαμάς αξιοποιήθηκε ως αφορμή για την 'εκκαθάριση' του παράνομου (αντικαθεστωτικού) οπλισμού. Τέλος, ανέκαθεν αποτελεί βασική προτεραιότητα των αρχών ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής να εξουδετερωθεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα και ριζικά η παρουσία της οργάνωσης Χαμάς στην Δυτική Όχθη. Από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τουλάχιστον προδίδουν οι ενδείξεις, η Χαμάς έχει αυξήσει την δημοτικότητά της στις τάξεις της παλαιστινιακής νεολαίας στην Δυτική Όχθη, και ότι , παράλληλα, δεν σημειώνονται αντίστοιχα φαινόμενα εσωτερικών πολώσεων στις τάξεις της. Αντιθέτως, στις τάξεις της Φατάχ φαίνεται ότι αρχίσει να παγιοποιείται ένα κλίμα πόλωσης και ανταγωνισμού διαδόχων του Προέδρου Αμπάς, ενώ η δημοτικότητα των στελεχών της εν λόγω παράταξης (είτε πρόσκεινται στον Πρόεδρο Αμπάς είτε όχι) φαίνεται να έχει μειωθεί σημαντικά, ιδιαίτερα μετά την απόφαση αναβολής των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου και των προεδρικών του περασμένου Ιουλίου.

Δεδομένης της απόφασης του Προέδρου Αμπάς να πατάξει το φαινόμενο της παράνομης κατοχής οπλισμού -με επίσημη αιτιολογία την καταπολέμηση της εγκληματικότητας-, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί καθόλου απίθανο να ανακοινωθεί η αναβολή (άλλως, ματαίωση) των δημοτικών εκλογών που έχουν προαναγγελθεί για τα τέλη του ερχομένου Δεκεμβρίου. Στις εκλογές αυτές η Παλαιστινιακή Αρχή έχει προσκαλέσει την  οργάνωση Χαμάς να συμμετέχει. Η πρόταση αυτή προβλήθηκε από τη Ραμάλα ως μία κίνηση ενότητας και συμφιλίωσης. Όμως, το καλύτερο που κατάφερε να προκαλέσει στα κέντρα αποφάσεων στη Λωρίδα της Γάζας ήταν η σιωπή των ηγετικών στελεχών τόσο της Χαμάς, όσο και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Εάν κρίνει κανείς από τις πέτρες και τους πυροβολισμούς που δέχθηκαν προχθές το βράδυ (19/11) στα σοκάκια της Τζενίν οι αρχές ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, στην προσπάθειά τους να συλλάβουν στελέχη της Χαμάς που φέρονται να έχουν συγκεντρώσει παράνομο οπλισμό σε διάσπαρτα κρησφύγετα σε διάφορα σημεία της πόλης, οι ερχόμενες εβδομάδες πιθανότατα θα δώσουν μία αθέατη μέχρι σήμερα πτυχή της παλαιστινιακής πολιτικής πραγματικότητας.

Στον χάρτη: Η επαρχία της Τζενίν (σύμφωνα με την διοικητική διαίρεση της Παλαιστινιακής Αρχής) στην βόρεια Δυτική Όχθη (ή Σαμάρεια, κατά την ισχύουσα επίσημη ισραηλινή διοικητική ορολογία).

Γαβριήλ Χαρίτος 21/11/2021

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου