Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η Τουρκία απειλεί με απρόκλητες νηοψίες σε ελληνικά εμπορικά πλοία

Στα κάγκελα βρίσκεται ο κυβερνητικός μηχανισμός στην Τουρκία καθώς και εκείνοι οι παράγοντες που ασκούν επιρροή στα τηλεοπτικά δίκτυα μετά την διεξαγωγή έρευνας στο τουρκικό εμπορικό πλοίο «Rosaline A», 200 μίλια ανοιχτά της Λιβύης από τη γερμανική φρεγάτα «Hamburg»...


Η νηοψία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής «IRINI» για τη διασφάλιση του εμπάργκο όπλων προς τους εμπολέμους στην Λιβύη.

Με πρωτοσέλιδα στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων εφημερίδων και  με συνεχείς έκτακτες εκπομπές από τους τηλεοπτικούς σταθμούς τα τουρκικά ΜΜΕ που ελέγχονται κατά 95% από τον Ερντογάν αναπαράγουν την ιδέα πως...

η νηοψία που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό πλοίο οφείλεται στο γεγονός ότι ο επικεφαλής διοικητής της ευρωπαϊκής αμυντικής αποστολής «IRINI», είναι Έλληνας.

Ναύαρχοι εν αποστρατεία και οι λεγόμενοι «πατέρες της γαλάζιας πατρίδας», καθώς και ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ζητούν την άμεση απάντηση της Άγκυρας στην πειρατική όπως την χαρακτηρίζουν ενέργεια της γερμανικής φρεγάτας «Hamburg» και απαιτούν να προχωρήσει ο τουρκικός στόλος σε άμεσες και απρόκλητες νηοψίες ελληνικών και γερμανικών εμπορικών πλοίων όπου αυτά βρίσκονται, δηλαδή στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο, τη Μεσόγειο και το Βόσπορο. Μάλιστα οι Τούρκοι αξιωματούχοι επισημαίνουν πως το 54% του ευρωπαϊκού εμπορικού στόλου είναι ελληνικής πλοιοκτησίας. Επιπλέον, ακούστηκαν φωνές στα τηλεοπτικά πάνελ το απόγευμα της Δευτέρας, που ζητούν από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό να προχωρήσει σε νηοψίες διπλασιάζοντας τους στόχους. Δηλαδή, μέσα στο επόμενο 24ωρο να διακόψουν την πορεία και να διεξάγουν έρευνα σε τουλάχιστον 2 ελληνικής πλοιοκτησίας σκάφη με ελληνική σημαία βέβαια, ώστε να ανταποδώσουν εις διπλούν την προσβολή και την πειρατεία όπως την αποκαλούν στην οποία προέβη η γερμανική φρεγάτα Αμβούργο κατά του τουρκικού εμπορικού πλοίου «Rosaline A».

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τις ελληνικές αρχές και το υπουργείο  Εμπορικής Ναυτιλίας καθώς και από το ελληνικό ΓΕΕΘΑ δεδομένου ότι σε καθημερινή βάση διαπλέουν τον Βόσπορο ελληνικά εμπορικά πλοία και προς τις δύο κατευθύνσεις. Επισημαίνεται ωστόσο, πως κάθε τέτοια πράξη κατά ελληνικών η κυπριακών σκαφών θα συνιστούσε βάναυση παραβίαση των κανόνων ελεύθερης ναυσιπλοίας αλλά και των διεθνών συμφωνιών που καλύπτουν την διακίνηση εμπορικών πλοίων από τη Μαύρη Θάλασσα προς το Αιγαίο και την Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι η νηοψία στο τουρκικό εμπορικό «Rosaline» από τη γερμανική φρεγάτα, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διεθνούς επιβολής εμπάργκο όπλων στη Λιβύη από τον ΟΗΕ και άρα το περιστατικό συνέβη στο πλαίσιο της εφαρμογής νομίμου αποφάσεως του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού με την επίσης νόμιμη συνδρομή της Ε.Ε.

Νωρίς το βράδυ της Δευτέρας το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τους πρέσβεις της Γερμανίας και Ιταλίας στην Άγκυρα και τους επέδωσε νότα διαμαρτυρίας ενώ συλλογική νότα διαμαρτυρίας επέδωσε και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τις διπλωματικές ενέργειες αυτές η Τουρκία διαμαρτύρεται για την δραστηριότητα της γερμανικής φρεγάτας «Hamburg» στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής «IRINI» της ΕΕ, για το εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.

Επιβεβαιώνει η Γερμανία

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με τη  Deutsche Welle, επιβεβαίωσε το μεσημέρι της Δευτέρας, δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού Spiegel ότι η Άγκυρα παρεμπόδισε την ολοκλήρωση ελέγχου του τουρκικού φορτηγού πλοίου «Rosaline A» από τη γερμανική φρεγάτα «Hamburg». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το γερμανικό πολεμικό σταμάτησε το τουρκικό φορτηγό τη νύχτα της Δευτέρας 200 χιλιόμετρα βορείως της Βεγγάζης, προκειμένου να ελέγξει το φορτίο που προοριζόταν για τη Λιβύη. Τον έλεγχο του τουρκικού πλοίου αποφάσισε η Επιχειρησιακή Διοίκηση της αποστολής «Ειρήνη» στη Ρώμη και όχι η φρεγάτα «Hamburg», τόνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας. Διοικητής αυτής της μονάδας είναι Ιταλός ναύαρχος.

Η κατάβαση μελών του πληρώματος της «Hamburg» έγινε από ελικόπτερο. Για τέσσερις ώρες ο έλεγχος πραγματοποιούνταν χωρίς διαμαρτυρία της Τουρκίας. Κάποια στιγμή η Άγκυρα ζήτησε, με την ιδιότητα του «κράτους σημαίας» του πλοίου, τη διακοπή του ελέγχου. Κατόπιν αυτού οι Γερμανοί στρατιώτες αποχώρησαν. Ως εκείνη τη στιγμή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας, «δεν βρέθηκαν απαγορευμένα αγαθά στο φορτηγό πλοίο». Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε «με καθαρές διαδικασίες». Αυτή η διαπίστωση αφορά και τον τερματισμό του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από τη στιγμή που το ζήτησε, όπως το δικαιούται, η Τουρκία.

Ο ρόλος της Άγκυρας στη Λιβύη θα απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο. 

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου