Κυριακή 23 Ιουνίου 2019

Νέες δομές συλλογικής άμυνας - Τουρκική επιθετικότητα - Προκλήσεις για την Ελλάδα


Οι νέες ισορροπίες που βρίσκονται υπό διαμόρφωση και η διαρκής στρατηγική σύγκρουση που είναι σε εξέλιξη στο πλαίσιο του πολυπολικά εξελισσόμενου κόσμου... 


Θέτουν επί τάπητος την ανάγκη για την διαμόρφωση ενός νέου συστήματος διεθνούς ασφάλειας, και πριν απ’ όλα την ανάγκη για δρομολόγηση παράλληλων συστημάτων επιθετικο-αμυντικής συνεργασίας…
  • Η διατήρηση και η περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ…
  • Η κατάρρευση του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Και…
  • Τα νέα κέντρα ισχύος που μορφοποιούνται στον πλανήτη.
Οδηγούν μοιραία σε επιλογές αναζήτησης νέων ισορροπιών (τρόμου), και μάλιστα επιταχυνόμενα, με σκοπό την παραγωγική αξιοποίηση των «κενών ισχύος» εμφανίζει η σταδιακή αποκαθήλωση της αμερικανικής μονοκρατορίας.

Η Αμερική βέβαια, δέσμια της παραδοσιακής στρατηγικής αντίληψης, ανησυχεί για την πιθανή θετική έκβαση της προσπάθειας της Ρωσίας να δημιουργήσει ρωγμές στην ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. 

Ωστόσο η πραγματική ανησυχία σχετίζεται με...
την πιθανότητα της επιτυχούς έκβασης του στρατηγικού εγχειρήματος που εμφανίζει τις ισχυρές δυνάμεις Κίνα, Ρωσία, Ινδία κλπ να ενσωματώνονται σε μια ενιαία αμυντική δομή στον αντίποδα του ΝΑΤΟ, και στην οποία ενδεχομένως και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να προσχωρήσει και η Τουρκία, ενεργοποιώντας έτσι ένα ντόμινο ουσιαστικής αποδόμησης της ατλαντικής συμμαχίας.

Ήδη ο κινέζος πρόεδρος, κατά την διάρκεια της 5ης συνάντησης κορυφής για τα ΜΟΕ του οργανισμού των χωρών της Ασίας, κάλεσε τους παρευρισκόμενους αντιπροσώπους – μέλη του CICA, να στηρίξουν «το όραμα μιας κοινής, ολοκληρωμένης συνεργασίας για μια βιώσιμη ασφάλεια, διερευνώντας την δημιουργία μιας περιφερειακής δομής ασφαλείας με ασιατικά χαρακτηριστικά για να πραγματοποιήσουν έναν οργανισμό για την συλλογική ασφάλεια στην Ασία», άποψη με την οποία όχι μονάχα δεν διαφώνησε αλλά αντιθέτως εμφανίστηκε να υπερθεματίζει και ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε:«Πιστεύουμε ότι η συνεργασία μας πρέπει να εμβαθυνθεί. Για το σκοπό αυτό, η διάρθρωση των διαφόρων οργάνων και η επέκταση των προσπαθειών θα μπορούσε να αποτελέσει το επόμενο βήμα. Συνολικά, πρέπει να πάρουμε περισσότερες πρωτοβουλίες».

Δείτε περισσότερα ΕΔΩ

Όπως αντιλαμβάνεστε ένα ντόμινο ευρύτερων ανατροπών έχει ήδη ενεργοποιηθεί, και σε αυτό το περιβάλλον των πολλαπλών απειλών και πιέσεων, η πατρίδα μας δυστυχώς βαδίζει σε ένα κενό στρατηγικής, και σε μια κρίσιμη ιστορική εποχή που δεν συγχωρεί αμέλειες, ατέλειες και λάθη.

Ας αφυπνιστούμε διότι μόνο μια Ελλάδα ικανή και αποφασισμένη να προκαλέσει πόνο, μπορεί να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη που θα ανακόψει τα χειρότερα που είναι μπροστά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου