Απούσα η Λαγκάρντ, παρών ο Ντάισελμπλουμ – Και η Ελλάδα στην ατζέντα – Μετέχουν στελέχη της Google, της Shell, της Airbus και της Ryanair...
Αυστριακοί αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή όπου διεξάγεται η ετήσια σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ |
Η αγαπημένη περίοδος των απανταχού φίλων των θεωριών συνωμοσίας έφθασε: η ετήσια σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ξεκίνησε χθες, Πέμπτη, στην πόλη Τελφς στις αυστριακές Αλπεις, μόλις...
26 χιλιόμετρα νότια της τοποθεσίας όπου διεξήχθη η σύνοδος των G7, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές της εβδομάδας.
Οι επικριτές χαρακτηρίζουν τις εργασίες της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ μια σκοτεινή συνωμοσία από μια κλίκα που δεν λογοδοτεί σε κανέναν και έχει σκοπό την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων - είτε αυτή είναι η διατλαντική καπιταλιστική δομή είτε μια παγκόσμια φασιστική κυριαρχία. Οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ότι η σύνοδος συνιστά «μια ανεπίσημη συζήτηση για την κατανόηση των παγκόσμιων προβλημάτων», τα οποία φυσικά προσφέρονται να επιλύσουν μέσω των γνώσεών τους.
Εκατόν είκοσι ως 150 ηγέτες και μέλη της επιχειρηματικής και οικονομικής ελίτ, στελέχη μέσων ενημέρωσης, επώνυμοι από τον χώρο της πολιτικής και τον ακαδημαϊκό κόσμο της Δύσης προσκαλούνται κάθε χρόνο για να λάβουν μέρος στη σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ. Από αυτούς περίπου τα δύο τρίτα προέρχονται από την Ευρώπη και οι υπόλοιποι από τη Βόρεια Αμερική, ενώ το ένα τρίτο είναι πολιτικοί. Από τους 133 εφετινούς συμμετέχοντες 33 είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 12 από τη Βρετανία, δέκα από τη Γαλλία και εννέα από την Αυστρία. Συνολικά στην εφετινή σύνοδο παρευρίσκονται άνθρωποι από 22 κράτη.
Παρουσίες και απουσίες
Παρά την ηχηρή εφετινή απουσία της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ (που ωστόσο συμμετείχε στην περυσινή σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ αλλά και στην εφετινή των G7 στη Βαυαρία), η λίστα των συμμετεχόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους διοργανωτές αυτόν τον χρόνο παρουσιάζει ενδιαφέρον: τρεις ευρωπαίοι εν ενεργεία πρωθυπουργοί - της Ολλανδίας, της Φινλανδίας και του Βελγίου - θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, για την «ευρωπαϊκή στρατηγική» με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ. Δύο υπουργοί Οικονομικών βρίσκονται επίσης στη λίστα των προσκεκλημένων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ της Ολλανδίας και ο Τζορτζ Οσμπορν της Βρετανίας, ενώ στις συζητήσεις συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Και το ελληνικό χρέος στις συζητήσεις
Το ελληνικό χρέος δεν θα μπορούσε να λείψει από την ατζέντα και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βρίσκεται εκεί για να συζητήσει το θέμα με τους επικεφαλής των Deutsche Bank, Lazard, Banco Santander και HSBC. Εκτός από το Grexit, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συζητηθεί και το ενδεχόμενο του Brexit, δηλαδή ο ανομολόγητος πόθος της Βρετανίας να εξέλθει (εθελοντικά, σε αντίθεση με την Ελλάδα) από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Στη σύνοδο της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ επιστρέφει για ακόμη μία φορά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ. Η πρώτη φορά που ο γκουρού της αμερικανικής διπλωματίας συμμετείχε στις μυστικοπαθείς εργασίες της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ ήταν τη δεκαετία του 1950.
Στελέχη της Google, της Shell, της Airbus αλλά και ο επικεφαλής της Ryanair Μάικλ Ο' Λίρι επίσης βρίσκονται στο αλπικό θέρετρο. Το μοναδικό μέλος βασιλικής οικογένειας που πρόκειται εφέτος να συμμετέχει στις συζητήσεις της συνόδου είναι η πριγκίπισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας, της οποίας ο πατέρας, πρίγκιπας Βερνάρδος, ήταν ένας από τους συνιδρυτές της συνόδου.
Η πρώτη επίσημη συνάντηση της Λέσχης πραγματοποιήθηκε το 1954 στο ξενοδοχείο «Μπίλντερμπεργκ», από όπου έλαβε και το όνομά της. Διακηρυγμένος σκοπός της συνόδου τότε ήταν «η ενθάρρυνση του διαλόγου μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής» και «η συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δυτικός πολιτισμός». Σήμερα η Λέσχη προτιμά να αποκαλεί αυτά τα προβλήματα «megatrends», δηλαδή «μεγάλες τάσεις». Ο πρίγκιπας Βερνάρδος έμεινε πρόεδρος της Μπίλντερμπεργκ ως το 1976.
4 πράγματα που γνωρίζουμε για τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ + 1 που δεν θα μάθουμε ποτέ
ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
Πού λαμβάνουν χώρα οι συναντήσεις
Η τοποθεσία των συναντήσεων είναι πια γνωστή σε όλους. Η εφετινή 63η σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ διεξάγεται στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Ιντεράλπεν Τιρόλ» στην πόλη Τελφς στις αυστριακές Αλπεις. Τον περασμένο χρόνο είχε διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη.
Ποιοι συμμετέχουν σε αυτές
Η Λέσχη δίνει στη δημοσιότητα μια λίστα με τους συμμετέχοντες. Από την Ελλάδα αυτόν τον χρόνο στη σύνοδο παραβρίσκονται ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας Tιτάν, ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος και ο Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ).
Τι περιλαμβάνει η ατζέντα των συζητήσεων
Πριν από τη σύνοδο η Λέσχη δίνει στη δημοσιότητα τα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν. Αυτόν τον χρόνο γνωρίζουμε ότι η παγκόσμια ελίτ των επιχειρήσεων, της πολιτικής και της διανόησης θα συζητήσει την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια, τις απειλές από τα χημικά όπλα, τα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα, την ευρωπαϊκή στρατηγική, την παγκοσμιοποίηση, την Ελλάδα, το Ιράν, τη Μέση Ανατολή, το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, την τρομοκρατία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αμερικανικές εκλογές.
Οτι παίρνουν την ασφάλεια στα σοβαρά
Η περιοχή γύρω από την τοποθεσία όπου λαμβάνει χώρα η σύνοδος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό. Η κυβέρνηση της εκάστοτε χώρας που φιλοξενεί τη σύνοδο φροντίζει για την αστυνομική προστασία, επομένως δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούνται ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας. Αυτόν τον χρόνο κανείς δεν μπορεί να εισέλθει ή να εξέλθει στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο «Ιντεράλπεν Τιρόλ» χωρίς να υποβληθεί σε αστυνομικό έλεγχο. Σε προηγούμενες συναντήσεις έχουν γίνει και συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων που προσπάθησαν να εισέλθουν στον χώρο της συνόδου.
ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ
Τι έχει ειπωθεί ακριβώς
Οι συμμετέχοντες δεν αποκαλύπτουν ποτέ τα όσα ειπώθηκαν στη σύνοδο στην οποία παραβρέθηκαν και αυτό είναι κανόνας. Αυτό αφορά και τους πολιτικούς, των οποίων καθήκον είναι να εκπροσωπούν τους πολίτες της χώρας τους. Δημοσιογράφοι που προσπάθησαν να πάρουν συνεντεύξεις από τους συμμετέχοντες συνελήφθησαν. Κανείς δεν κρατάει σημειώσεις, δεν προτείνονται πολιτικές και δεν υπάρχει ανακοίνωση για τα συμπεράσματα της συνόδου. Οι συμμετέχοντες αναχωρούν όσο διακριτικά πήγαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου