Από χθες, δεν υπάρχει ραδιόφωνο στην Ελλάδα που να...
μη μιλάει για το περίφημο “βέτο” που θα θέσει η Αθήνα αν δεν ληφθούν υπόψιν οι θέσεις της στο Λιβυκό, μια μάλλον σπάνια εκδήλωση αποφασιστικότητας της Αθήνας. Αυτό που δεν γίνεται όμως πολύ καλά αντιληπτό είναι που θα τεθεί αυτό το βέτο. Η συμφωνία αυτή, αν υπάρξει, δεν είναι μια συμφωνία της ΕΕ, είναι μια συμφωνία των δύο αντιμαχομένων, που δεν πρόκειται να τεθεί υπό την κρίση κάποιου οργάνου της ΕΕ.
Μια συμφωνία των δύο αντιμαχομένων, με την πιθανή έγκριση ή εγγύηση, αν υπάρξει της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας ή και των ΗΠΑ, θα ισχύσει είτε την εγκρίνει, είτε δεν την εγκρίνει η ΕΕ. Εν πάση περιπτώσει, επειδή δεν πρόκειται περί ευρωπαϊκής αποφάσεως, η Ελλάδα μπορεί μεν να εκφράσει τις αντιρρήσεις της, αλλά δεν βλέπει κανείς πως μπορεί να τη σταματήσει. Καλό θα ήταν να μας εξηγήσει σε ποιο σημείο της διαδικασίας θα τεθεί το ελληνικό βέτο και αν ένα τέτοιο βέτο μπορεί να έχει κάποια επιρροή στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Ο μόνος που μπορεί να θέσει βέτο στη συμφωνία είναι το Ισραήλ, μέσω της επιρροής του στον Χαφτάρ. Το Τελ Αβίβ έχει εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του πολέμαρχου στον ανταρτοπόλεμο πόλεων, διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τον Χαφτάρ και τον χρησιμοποιεί ως εργαλείο για τα ισραηλινά σχέδια στη Μεσόγειο. Να δούμε τι θα κάνει.
Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου