Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες... εξαφανίζονται

Ενώ 1.490 ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες παραμένουν εκτός κατάλληλων δομών στην Ελλάδα, οι νέοι ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων που εγκαινιάζει η κυβέρνηση εμφανίζουν αδικαιολόγητα πολλές κενές θέσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα...

Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες... εξαφανίζονται

«Οι κενές θέσεις μπορεί να εμφανίζονται κενές, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιασμένες γιατί έχουν εκδοθεί έντυπα τοποθέτησης ασυνόδευτων ανηλίκων. Υπάρχουν ανήλικοι που εντοπίζονται αλλά δηλώνουν ότι δεν...

επιθυμούν να φιλοξενηθούν στον ξενώνα γιατί συνοδεύονται από κάποιον συγγενή - όχι τους γονείς τους - και τότε πρέπει να επιληφθεί η εισαγγελία ανηλίκων για να αποφασίσει για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Αυτό προκαλεί καθυστέρηση. Υπάρχουν και ανήλικοι που καταγράφηκαν αλλά δεν εντοπίστηκαν ποτέ όταν ήρθε η ώρα της μεταφοράς τους» λέει στο «Βήμα» ο Χρήστος Χομπάς, διευθυντής Κοινωνικών Παρεμβάσεων του ΕΚΚΑ.

«Από τις περίπου 200 κενές θέσεις, πολλές αφορούν νέους ξενώνες ασυνόδευτων. Οι περισσότερες είναι "πιασμένες" αναμένοντας την τοποθέτηση ενός ανηλίκου, ενώ κρατάμε και λίγες για την περίπτωση που παραστεί ανάγκη άμεσης μεταφοράς κάποιου» συνεχίζει ο κ. Χομπάς.

Εξηγεί ότι τα ασυνόδευτα παιδιά και έφηβοι πρέπει να περάσουν από εξετάσεις σε νοσοκομεία, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν χρονοβόρες ανάλογα με την περιοχή, και στη συνέχεια η εισαγγελία ανηλίκων να επικυρώσει τη μεταφορά. Ως αποτέλεσμα ένα παιδί μπορεί να κάνει και δύο εβδομάδες μέχρι να φθάσει στον ξενώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου