Πέμπτη, 12 Μαΐου 2016

Σταμάτησε η διαδικασία για την απελευθέρωση της visa στους Τούρκους

"Αποφάσισα να σταματήσω τη διαδικασία για το θέμα της απελευθέρωσης των ταξιδιωτικών θεωρήσεων στους Τούρκους πολίτες", δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων Volkan Bozkir, με την ευκαιρία κοινής συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο και έπειτα από 45λεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο πολιτικών...

Αποτέλεσμα εικόνας για ερντογαν«Για να είμαι ειλικρινής έχουμε να κάνουμε με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, η συνάντησή μας όμως ήταν εποικοδομητική», δήλωσε Martin Schulz, παρουσία του Τούρκου υπουργού.

«Εξήγησα στον υπουργό» πρόσθεσε ο κ. Schulz, «τους λόγους για τους οποίους δεν έστειλα στην αρμόδια Επιτροπή το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάργηση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

«Αναγκάστηκα να σταματήσω τη διαδικασία διότι οι προϋποθέσεις, που κατά τη δική μας άποψη πρέπει να πληροί η τουρκική πλευρά, δεν πληρούνται σήμερα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΚ διευκρίνισε ότι η απόφασή του βασίζεται στο ότι τα 72 μέτρα για τα οποία έχει...
δεσμευθεί η Τουρκία και που έχουν υιοθετηθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο δεν πληρούνται, γι αυτό και σταμάτησε τη διαδικασία.
«Δεν πρέπει να το κρύβουμε, αυτό είναι ένα σημείο διαφωνίας, η κατάσταση δεν είναι επαρκώς έτοιμη για την έναρξη της διαδικασίας. Ο υπουργός παρουσίασε τη θέση του, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακόμα λύση» κατέληξε ο κ. Schulz.

Ο Τούρκος υπουργός επέμεινε στις θέσεις της Άγκυρας ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, και υποστήριξε ότι με δεδομένη την κατάσταση στη χώρα δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε αλλαγή στη νομοθεσία για την τρομοκρατία.
Νωρίτερα, σήμερα Τετάρτη το πρωί, ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Martin Shulz και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διέκοψαν τη συζήτηση του ζητήματος για την άρση του καθεστώτος visa για τους Τούρκους πολίτες στις χώρες της ΕΕ, ανακοίνωσε το Euobserver.
“O Shulz είπε πως η διαδικασία θα ξεκινήσει εκ νέου μόνο μετά την εκπλήρωση των 72 προϋποθέσεων από την πλευρά της Τουρκίας”, δήλωσε η Ολλανδή ευρωβουλευτής από την ομάδα των Πρασίνων Judith Sargentini.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο αυτό μπορεί να έχει συμβεί μέχρι τον Ιούλιο.
Η απόφαση για διακοπή της συζήτησης του ζητήματος ελήφθη στον απόηχο δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του η απελευθέρωση της visa για τους κατόχους τουρκικού διαβατηρίου να ξεκινήσει “το αργότερο τον Οκτώβριο”.
“Η υπόσχεση που μας δόθηκε ήταν για τον φετινό Οκτώβριο. Ελπίζω να τηρήσουν την υπόσχεση αυτή και να κλείσουν το ζήτημα αυτό το αργότερο τον Οκτώβριο”, δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας που μεταδόθηκε τηλεοπτικά.

Μεταξύ των 72 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση οι πιο σημαντικές είναι η υιοθέτηση αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας και η προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Την περασμένη Παρασκευή ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε πως η Άγκυρα δεν σκοπεύει να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό της νόμο προκειμένου να εξευμενίσει τις Βρυξέλλες.
“Δώστε πρώτα απάντηση σε αυτό” πριν η Τουρκία επανεξετάσει τους αντιτρομοκρατικούς νόμους της, είπε ο Erdogan.
Σύμφωνα με αναλυτές το πρόβλημα αναφορικά με τις αλλαγές της συγκεκριμένης νομοθεσίας, ενώ η Τουρκία βρίσκεται στη μέση μιας μεγάλης εκστρατείας κατά των Κούρδων μαχητών, ενδέχεται να μπλοκάρει τη συμφωνία με την ΕΕ.

Εκτιμάται πως η εφαρμογή της ήδη επέφερε μεγάλη μείωση στον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου