Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

"Πυριτιδαποθήκες" οι καταυλισμοί των ισλαμιστών λαθροεισβολέων

Με "πυριτιδαποθήκες" μοιάζουν πλέον οι καταυλισμοί προσφύγων και μεταναστών όπως φάνηκε στα επεισόδια που ξέσπασαν χθες σε Χίο και Πειραιά , γεγονός που ίσως οδηγήσει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις σκέψεις της τόσο για τους χώρους φιλοξενίας όσο και για τον τρόπο δράσης της αστυνομίας...

Αποτέλεσμα εικόνας για εξεγερση λαθρομεταναστωνΟ υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας δήλωσε χθες σε σχέση με την Ειδομένη ότι θα εξαντληθούν όλα τα μέσα για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε χώρους φιλοξενίας, αλλά για πρώτη φορά δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο χρήσης αστυνομικής βίας για όσους δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δημήτρης Βίτσας, έχουν δημιουργηθεί 6.000 θέσεις φιλοξενίας, ενώ στην Ειδομένη βρίσκονται παραπάνω από 12.000 άτομα, το 50%  των οποίων είναι παιδιά.

Μετά τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στο hotspot της Χίου και τον τραυματισμό 6 ατόμων, περίπου 600 πρόσφυγες και μετανάστες χθες το πρωί έφυγαν με όλα τους τα υπάρχοντα, ανενόχλητοι, ανοίγοντας μια τρύπα στο συρματόπλεγμα του hotspot. Κάποιοι κατευθύνθηκαν στη...
Σούδα, στον χώρο που φιλοξενούνταν οι μετανάστες πριν από τη δημιουργία του hotspot στο Χαλκειός, και κάποιοι άλλοι στο λιμάνι.

Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς ανέφερε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ότι η κυβέρνηση δεν τηρεί τους όρους, σύμφωνα με τους οποίους παραχωρήθηκε ο χώρος στο Χαλκειός από τον Δήμο για τη δημιουργία του hotspot. «Στη συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν υπάρχουν υποδομές για να παραμείνουν τόσοι πολλοί άνθρωποι κλεισμένοι για τόσο καιρό», αναφέρει, προσθέτοντας ότι στο νησί έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, καθώς η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις στο πόδι, χωρίς προετοιμασία.

Από το hotspot στη Χίο (στο εσωτερικό της εγκατάστασης) έχουν αποχωρήσει οι Γιατροί του Κόσμου, καθώς στη σύρραξη καταστράφηκε το ιατρείο της οργάνωσης, αλλά και οι άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως και οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας. Κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αστυνομικό τμήμα, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις ζητούν ενίσχυση των δυνάμεών τους.
Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου πρόσφυγες και μετανάστες αρνούνται να επιβιβαστούν στα πούλμαν που έφτασαν χθες το πρωί για να τους μεταφέρουν σε κέντρα φιλοξενίας.

Δύο άτομα συνελήφθησαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος χθες στον Πειραιά για απάτη και διασπορά ψευδών ειδήσεων στους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε, διέδιδαν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και πρότειναν στους μετανάστες να τους μεταφέρουν αντί αδράς αμοιβής.
Στη Σάμο η Αστυνομία εκπέμπει SOS, καθώς οι δυνάμεις που διαθέτει δεν επαρκούν για τη φύλαξη του hotspot, υπό τις νέες συνθήκες λειτουργίας του ως κλειστού κέντρου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το νέο νομοσχέδιο, κατ’ εφαρμογήν της Συμφωνίας, προβλέπει την πρόσληψη και ιδιωτικών εταιρειών για τη φύλαξη των hotspots.

Από τους 52.046 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν χθες στη χώρα μας, οι 5.571 παραμένουν σε κλειστά κέντρα στα νησιά, όπως ορίζεται από τη Συμφωνία της 20ής Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου