Σάββατο, 2 Απριλίου 2016

Φόβοι για εκρήξεις βίας στο λαθρομεταναστευτικό - Συσσωρεύεται ένταση και οι συγκρούσεις θα είναι ανεξέλεγκτες

Τα μαχαίρια εύκολα βγαίνουν από τα θηκάρια στον Πειραιά, στην Ειδομένη, στο Ελληνικό, στη Χίο, και αλλού. Οι συρράξεις διαφορετικών εθνοτήτων, δι’ ασήμαντον αφορμήν, είναι γεγονός της καθημερινότητας στους χώρους συνάθροισης μεταναστών/προσφύγων...

Φόβοι για εκρήξεις βίας στο προσφυγικό

του ΓΙΑΝΝΗ ΣΙΔΕΡΗ

Έκπληκτη η κυβέρνηση των «ανοιχτών συνόρων», αρχίζει να κατανοεί, ότι σαφώς είμαστε όλοι άνθρωποι με ίδια δικαιώματα, αλλά όχι όμοιοι. Ερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικές κουλτούρες και...
διαφορετικά ήθη. Στην Ελλάδα π.χ. διαφορετικά ορίζονται οι αιτίες εχθρότητας, και τα μαχαίρια δεν αστράφτουν με την ίδια ευκολία, όπως στους καταυλισμούς! Σύντομα η κατάσταση θα λάβει συγκρουσιακή μορφή.

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, 800 πρόσφυγες και μετανάστες απέδρασαν από το κέντρο κράτησης, στην περιοχή του Χαλκείος, και κατευθύνονταν στην πόλη της Χίου. Μια μέρα πριν στο ίδιο κέντρο, έκαναν σμπαράλια ιατρικό εξοπλισμό αξίας 30.000 των «Γιατρών του Κόσμου», (αυτών δηλαδή που τους περιέθαλπαν), γι΄αυτό οι γιατροί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τον χώρο!

Άλλοι πρόσφυγες/μετανάστες καταλαμβάνουν την σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, προ ημερών έκλεισαν επί πεντάωρο τη εθνική οδό Θεσσαλονίκης –Κιλκίς. Είναι σποραδικά φαινόμενα, που διαδοχικά θα πολλαπλασιάζονται.
Τροφοδότης των συμπεριφορών αυτών, είναι η αγανάκτηση για το ματαιωμένο όνειρο της Ευρώπης, (που τόσο τους στοίχισε σε χρήμα, ταλαιπωρία, αγωνία), το αδιέξοδο που βλέπουν μπροστά τους, καθώς μια χώρα με κατεστραμμένη οικονομία δεν μπορεί να τους απορροφήσει προσφέροντάς τους δουλειές, αλλά και οι διάφορες «αλληλέγγυες» ομάδες που προβάλλουν στους πρόσφυγες /μετανάστες τις δικές τους πολιτικές στοχεύσεις, χρησιμοποιώντας τους ως πολιορκητικό κριό.

Την ίδια στιγμή, SOS για την κατάσταση στους καταυλισμούς (Πειραιά, Λέσβο, Σάμο,. Ειδομένη), σήμανε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ.
Σύντομα, βοηθούσης της κούρασης και των άσχημων συνθηκών ζωής στους χώρους συνάθροισης, η κατάσταση θα προσλάβει εκτρωματικά χαρακτηριστικά. Η κυβέρνηση ίσως αναγκαστεί να επιστρατεύσει τις δυνάμεις καταστολής, σε ένταση και έκταση που ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της δεν φανταζόταν.

Δυσκολίες στην εφαρμογή συμφωνίας με την Τουρκία
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι εδώ και οι πολλοί θα μείνουν εδώ, με το όνειρο της απόδρασης στην Κεντρική Ευρώπη.
Η επαναπροώθηση θα είναι μικρής έκτασης. Ήδη προσκόμματα υπάρχουν στη συμφωνία για επαναπροώθηση προς στην Τουρκία. Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, δήλωσε χθες ότι είναι σε εξέλιξη (ακόμη), οι απαραίτητες προετοιμασίες για την πρακτική εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Παράλληλα η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, γνωστοποίησε ότι ο συντονιστής της ΕΕ για την εφαρμογή της συμφωνίας, Μάρτεν Φερβέι, είχε χθες συναντήσεις με τις τουρκικές αρχές για τις απαραίτητες ρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή των αιτούντων άσυλο (όλα αυτά, ταχύρυθμα και στο παρά πέντε, δικαιώνοντας εκείνους που τόνιζαν ότι είναι δυσλειτουργική η συμφωνία).
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 700 υπάλληλοι της Frontex είναι έτοιμοι να μεταβούν στην Ελλάδα, τουλάχιστον 40 από τους οποίους θα βρίσκονται εκεί μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ οι πρώτοι 30 περίπου εμπειρογνώμονες ασύλου από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης για το Άσυλο, αναμένεται να μεταβούν στα ελληνικά νησιά τη Δευτέρα.

Προηγείται αποσυμφόρηση του Πειραιά
Χθες, υπό την πίεση της κατάστασης, συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπό τον Α. Τσίπρα, και συζητήθηκε η πορεία της κατασκευής των νέων θέσεων φιλοξενίας. Προτεραιότητα αποσυμφόρησης αποφασίστηκε να δοθεί στον Πειραιά, με στόχο το λιμάνι να είναι ελεύθερο και λειτουργικό, πριν ξεκινήσει η κίνηση του Πάσχα.
Προσπαθώντας να διατηρήσει αριστερό προφίλ της, η κυβέρνηση αποφάσισε η συμφόρηση στον Πειραιά να είναι εντατική αλλά «χωρίς την χρήση βίας». Είθε, αλλά η αποτελεσματικότητα της απόφασης «χωρίς βία», προσφέρεται για στοίχημα…
Κάποιοι, λόγω πείρας, τα είχαν διαβλέψει, αλλά κανείς δεν τους άκουσε: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ), σε ανακοίνωσή της τόνισε για τον Πειραιά: «Είχαμε εγκαίρως κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί τα περιστατικά επιθέσεων, ξυλοδαρμών και εντάσεων μεταξύ ομάδων μεταναστών είχαν ξεκινήσει σχεδόν από την πρώτη ημέρα δημιουργίας αυτού του πρόχειρου και ιδιότυπου καταυλισμού στον πλέον ακατάλληλο χώρο, όπως είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας».
Η κατάσταση συσσωρεύει ένταση και βία…

Εκτενές Υστερόγραφο: Τα άσφαιρα πυρά των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ
Τα «όχι» και «παρών», των βουλευτριών (κατά το νεολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ) Βασιλικής Κατριβάνου και Τασίας Χριστοδουλοπούλου, στο θέμα ασύλου και μόνο, κατά την χθεσινή ψηφοφορία του ν/σ για το Προσφυγικό, δεν αίρουν τις εντυπώσεις για τα άσφαιρα πυρά των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι μετά την αποχώρηση των «λαφαζανικών», φιλοδοξούν να είναι η «αριστερή συνείδηση» του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι «53+», με άτυπο ηγέτη τον μνημονιακό υπουργό Ευ. Τσακαλώτο, εξέδωσαν προχθές μια φραστικώς λαύρη ανακοίνωση - καταπέλτη, που διεμήνυε ότι πρέπει να αντισταθούμε στη λογική του κλεισίματος των συνόρων, και απαιτούσαν «σχέδιο υποδοχής του προσφυγικού πληθυσμού στη χώρα, αποκεντρωμένη και σε κατοικίες, ώστε οι άνθρωποι να ζήσουν αξιοπρεπώς έχοντας πρόσβαση σε παιδεία, υγεία, στέγαση, εργασία».
Ανέξοδος ανθρωπισμός και λαϊκισμός, γιατί γνωρίζουν (θα έπρεπε) ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν, με ενάμιση εκατομμύριο άνεργους και χιλιάδες έλληνες αστέγους. Δυστυχώς μετανάστες και πρόσφυγες δεν πρόκειται να ευτυχίσουν σε τέτοιες ανέσεις.

Στο ίδιο ιδεολογικό υπόβαθρο εντάσσεσαι και η πρόταση να επιταχυνθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων από τη χώρα μα σε άλλες χώρες της Ευρώπης (μακριά από μας που λένε…), καθώς και η επανεγκατάσταση προσφύγων από τρίτες χώρες (Τουρκία, Λίβανος,. Ιορδανία), σε χώρες της Ε.Ε. Δεν μας λένε όμως με ποιο τρόπο θα το κατορθώσουν.
Ίσως θεωρούν ότι αυτό διασώζει την αριστερή τους συνείδηση. Στο μέτρο όμως που ψήφισαν το ν/σ, στο οποίο αντιτίθεντο, το μόνο που κατορθώνουν είναι να επιβεβαιώνουν την παλιά βιωματική γνώση των πολιτών, ότι όλοι οι πολιτικοί τα ίδια μεγάλα λόγια λένε, αλλά διαφορετικά πράττουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου