Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2018

«Ανοιχτοί λογαριασμοί»... Σφοδροί ανταγωνισμοί και εξαγορές πολιτικών στο κουβάρι της Βαλκανικής

Ο σφοδρός ανταγωνισμός ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στη στρατηγική περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων αποτυπώνεται και στις δυσκολίες στις διαβουλεύσεις Σέρβων και Κοσσοβάρων Αλβανών, που έχουν αναστείλει τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες με στόχο μία «τελική συμφωνία» για την «ομαλοποίηση» των μεταξύ τους σχέσεων, ώστε να πάρουν το «εισιτήριο» ένταξης στην ΕΕ... 
Από την επεισοδιακή επίσκεψη του Σέρβου πρωθυπουργού Αλ. Βούτσιτς σε σερβικά χωριά στο Κοσσυφοπέδιο τον περασμένο Σεπτέμβρη
Οι τελευταίες δηλώσεις του Σέρβου Προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαιώνουν τα αμερικανορωσικά παζάρια σε σχέση με το ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο, όπως και οι εξελίξεις στα Σκόπια με τη συνέχιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την προώθηση συνταγματικών και...
άλλων «μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής κοπής συμφωνίας των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το περασμένο 48ωρο ο Βούτσιτς, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βελιγράδι, παραδέχτηκε ότι το στάτους κβο του Κοσσυφοπεδίου σε συνάρτηση με τη Σερβία συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Μόσχα ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Διέψευσε εντούτοις τις πληροφορίες σερβικών ΜΜΕ πως οι δυο τους κατέληξαν σε συμφωνία δίχως τη συναίνεση της Σερβίας, τονίζοντας: «Είναι εσφαλμένες οι πληροφορίες. Επικοινώνησα με τον Λαβρόφ. Συζήτησαν για το Κοσσυφοπέδιο αλλά δεν έγινε συμφωνία. Αυτό επαφίεται στη Σερβία». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο «απέχουν ακόμα πολύ από την εξεύρεση λύσης», προσθέτοντας: «Οποια συμφωνία και να κάνει κάποιος, πρέπει να συμφωνήσει και η Σερβία. Επαναλαμβάνω πως είμαστε μακριά, πολύ μακριά από οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση». Στο σημείο αυτό επισήμανε τις διεργασίες που πραγματοποιούνται τις τελευταίες βδομάδες στο κοινοβούλιο του προτεκτοράτου για τη δημιουργία «στρατού», παρά την απροθυμία της σερβικής κοινότητας και άλλων μειονοτήτων, των οποίων η συγκατάθεση είναι απαραίτητη ώστε να προωθηθεί η σχετική συνταγματική αλλαγή. Προέβλεψε έτσι ότι ο Νοέμβρης θα είναι «δύσκολος μήνας» και ότι θα επιχειρηθεί η ανακοίνωση «δημιουργίας στρατού στο Κοσσυφοπέδιο» στις 28 Νοέμβρη,ώστε να συμπέσει με τους εορτασμούς στα Τίρανα για την αλβανική σημαία.
Ο Σέρβος Πρόεδρος προφανώς συμπεριέλαβε μία τέτοια πιθανή εξέλιξη στο σχέδιο περί «Μεγάλης Αλβανίας», που προβλέπει μεταξύ άλλων την ευρύτερη αλλαγή συνόρων στην περιοχή. Κάλεσε έτσι τους Σέρβους βουλευτές στο Κοσσυφοπέδιο να μη συμμετάσχουν στις ψηφοφορίες για τη δημιουργία στρατού, «γιατί ο μόνος λόγος για τον οποίο τον φτιάχνουν είναι για να τον χρησιμοποιήσουν μία μέρα, ώστε αυτοί οι Σέρβοι να πυροβολήσουν Σέρβους...». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Βούτσιτς δεν αρνήθηκε πως γίνονται προσπάθειες εξαγοράς Σέρβων βουλευτών (της «Σερβικής Λίστας Κοσσυφοπεδίου»), προσφέροντάς τους «βαλίτσες με χρήμα». Ο Σέρβος Πρόεδρος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών πως επιχειρούν να μπλοκάρουν τη διανομή ηλεκτρικού ρεύματος από το Νόβι Παζάρ της Κεντρικής Σερβίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, επιδιώκοντας «να αρπάξουν διά της βίας το δίκτυο διανομής ρεύματος» της σερβικής εταιρείας ηλεκτρισμού ΕΜS.
Στο μεταξύ, χτες, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως η Βουλή του Κοσσυφοπεδίου «απέτυχε να εγκρίνει απόφαση» που απαγορεύει στους ηγέτες του προτεκτοράτου (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) να διαπραγματεύονται τα σύνορα με τη Σερβία. Σύμφωνα με το «Associated Press», το σχέδιο απόφασης είχε - υποτίθεται - την υποστήριξη «όλων των κομμάτων» αλλά δεν «πέρασε», εξαιτίας των πολλών αποχών και πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το VMRO - DPMNE
Το περασμένο 24ωρο, στα Σκόπια, δικαστήριο αποφάσισε το «πάγωμα» των οικονομικών περιουσιακών στοιχείων του εθνικιστικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO - DPMNE, με πρόσχημα «έρευνα» καταγγελιών που αφορούν την παράνομη χρηματοδότηση του κόμματος. Η έρευνα των ανακριτών ξεκίνησε το Μάη του 2017 σε βάρος 14 ατόμων, ανάμεσά τους και σε βάρος του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι,έπειτα από καταγγελία ότι το κόμμα χρηματοδοτήθηκε παράνομα με 4,9 εκατομμύρια ευρώ.
Εφεξής και για όσο διαρκεί η έρευνα των ανακριτών, το VMRO - DPMNE δεν θα μπορεί ούτε να πουλήσει ούτε να νοικιάσει τα 69 ακίνητα που διαθέτει, όπως το λεγόμενο «Λευκό Παλάτι», που στεγάζει το «στρατηγείο» του κόμματος.
Η εξέλιξη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του γενικού γραμματέα του VMRO - DPMNE, Ιγκόρ Γιάνουσεφ, που χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση «αβάσιμη» και «χωρίς επιχειρήματα» και την συμπεριέλαβε στο πλαίσιο προσπαθειών του σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ να εντείνει την πίεση στην αξιωματική αντιπολίτευση ενόψει των επόμενων κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για τις συνταγματικές αλλαγές που εκπορεύονται από τη συμφωνία των Πρεσπών.
Νωρίτερα, το βράδυ της Τετάρτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουζάρ Οσμάνι παρουσίασε το «σχέδιο 18», που περιλαμβάνει ισάριθμες «μεταρρυθμίσεις» στο δικαστικό σύστημα, στις υπηρεσίες Ασφαλείας, στις υπηρεσίες αντικατασκοπείας, στη δημόσια διοίκηση και στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Οι αλλαγές αυτές θεωρούνται «προαπαιτούμενα» για τη μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου